fbpx

Minister Počivalšek se ne sramuje, da je Slovenija dobila hitro dobavljeno nujno medicinsko opremo

Minister za gospodarstvo in tehnologijo Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v odzivu na ugotovitve KPK zapisal, da je bil njegov namen le zagotavljanje čim hitrejše dobave nujnih medicinskih pripomočkov. KPK je v okviru preiskav nabav zaščitne opreme zavoda za blagovne rezerve pri Geneplanetu namreč ugotovila kršitve integritete Počivalška, ki je posegal v delovanje zavoda. 

Podpis pogodbe pomeni spoštovanje pogodbe – vsaj v normalnem svetu. Če KPK temu reče kršitev integritete, je to njihovo stališče, ki pove več o KPK kot o meni. Odločitev KPK sprejemam z mirno vestjo. KPK mi očita, da sem kršil integriteto, ker sem od g. Zakrajška zahteval, naj se drži določil pogodbe. Tega, da sem nekomu naročil, naj izpolni pogodbo, ki jo je sam predhodno podpisal, se res ne sramujem. Če temu reče KPK kršitev integritete, je to njihovo stališče, ki pove več o KPK, kot o meni. Sicer pa že KPK sama izrecno dopušča možnost, da je bil moj namen zgolj zagotavljanje čim hitrejše dobave nujnih medicinskih pripomočkov. In točno tako je tudi bilo. Prav vsak si bo lahko prebral odločitev KPK z našimi pripombami in si sam ustvaril mnenje. S tem je stvar zame zaključena,” je poudaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Minister je na družabnem omrežju priložil tudi odgovor svojih pravnih zastopnikov Odvetniške pisarne Vrtačnik na osnutek ugotovitev KPK. Kot so zapisali v odvetniški pisarni, Počivalšek ni mogel odločilno vplivati na ravnanje Antona Zakrajška, saj so slednjega k konkretnemu ravnanju zavezovale pogodbene aktivnosti. Ob tem so poudarili, da je bil Počivalškov klic opravljen v času negotove situacije zaradi epidemije covida-19.

 

Odgovor na osnutek ugotovitev KPK o konkretnem primeru

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v KPK, naj bi Počivalšek 18. marca 2020 v telefonskem pogovoru namreč tedanjemu direktorju zavoda za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku dal navodila, naj zavod izvede plačilo 100-odstotnega avansa po pogodbi, sklenjeni med zavodom in Geneplanetom za nakup ventilatorjev. S tem naj bi minister neutemeljeno posegal in vplival na delo zavoda za blagovne rezerve in povzročil, da je bil določen ponudnik privilegiran, saj ostalim ponudnikom takšna obravnava ni bila omogočena, so poudarili v KPK. Po njihovih navedbah je presegel svoje pristojnosti. Počivalšek namreč ni imel pristojnosti, da bi direktorju zavoda dajal navodila glede konkretnih plačil pri izvedbi konkretnih poslov. Preiskava je po besedah KPK potrdila, da Zakrajšek brez izrecnega naročila Počivalška 100-odstotnega avansa ob zgolj 50-odstotni garanciji Geneplaneta ne bi izplačal.

O Počivalškovem političnem delovanju ima lahko vsak svoje mnenje. Zlasti kadar je to mnenje negativno, se je treba toliko bolj vprašati, ali določenim ravnanjem te osebe res lahko objektivno pripišemo pomen, ki nosi resne pravne posledice. In če opustimo osebno konotacijo, lahko ugotovimo, da ravnanja v okviru pogovora 18. marca na podlagi objektivnih okoliščin in ob upoštevanju veljavnega obligacijskega prava ni mogoče opredeliti kot ravnanje v nasprotju s pričakovano integriteto. Celoten odgovor na osnutek ugotovitev KPK je dostopen tukaj.

Sara Bertoncelj