fbpx

Minister Počivalšek v Tarči: “Ta vlada je veliko bolj učinkovita, prejšnjo pa je iz ozadja še razstavljal “vohunček Murči”!”

Gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek (foto: RTV Slovenija)

10. 12. so v Tarči nastopili Tomaž Gantar, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Matjaž Han, Aleš Hojs, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Razpravljali so o prihodnosti slovenske politike, z nadaljevanjem dela te vlade ali z novo vlado v podobi opozicijske alternativne ponudbe, KUL koalicije. Oddaja je, z izjemo svoje zdaj že tradicionalne protivladne tendencioznosti, s katero se vlado potisne v obrambo, opozicijo pa v vlogo privilegiranih napadalcev, minila precej mirno. Za izjavo dneva je poskrbel minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek, ko je za vlado Marjana Šarca dejal, da jim je “vohunček Murči razstavljal koalicijo”.

Oddaja Tarča, ki je bila na RTV Slovenija predvajana 10. 12., tudi tokrat ni razočarala. Postregla je s sprenevedanjem opozicije, da so sokrivi za nezaupanje vladi in “dobro hotečo” asistenco voditeljice Erike Žnidaršič pri tem. Njen način vodenja je bil (ponovno) tak, da je predstavljala dodatnega člana opozicije. Od tega, da se je čudila trditvi ministra za notranje zadeve, Aleša Hojsa, da so za “nezaupanje vladi krivi mediji” in potem jezno, v obrambni pozi, napadla predstavnike vlade, češ, “vsi drugi so krivi, vi pa ne“, do tega, da je predstavnike vlade dovolila prekinjati, jih sama prekinjala, medtem ko je Marjan Šarec lahko govoril kolikor in kakor je želel.

V prvem delu oddaje je bil fokus predvsem na ministrih Zdravku Počivalšku in Tomažu Gantarju, ki sta spregovorila o svojem delu, o svojih morebitnih sporih in o možnostih, da zapustita to vlado. Minister Gantar je še posebej izpostavil, da bo “tako ali drugače treba te pogovore zaključiti – ali podpreti aktualno vlado glede na resno situacijo ali se dogovoriti za drugo možnost, ni pa časa za preigravanje glede na to, da smo resnično v velikih težavah.”

Ta vlada je najbolj učinkovita

Minister Počivalšek pa je na vprašanje, ali bodo poslanci SMC-ja morda prebegnili v DeSUS in glasovali za koalicijo KUL, odgovoril, da so ta sklepanja, da so “na prodaj, že malo smešna”. Zatrdil je, da bodo v SMC-ju vse nadaljnje odločitve sprejeli skupaj. Zdaj so osredinjeni na obvladovanje epidemije, ki so jo “od zdravstvene prek ekonomske pripeljali do psihološke krize”.

Voditeljica oddaje Tarča Erika Žnidaršič (foto: RTV Slovenija)

Predsednik SMC je poudaril, da so na gospodarskem področju delo dobro opravili. Mednarodne bonitetne agencije so čez poletje bonitetno oceno Slovenije ohranile, jo jeseni celo zvišale, Slovenija pa ima trenutno rekordno nizko obrestno mero za zadolževanje. Pri obvladovanju epidemije pa so zašli v slepo ulico in zdaj morajo skleniti dogovor, kako naprej. Izpostavil je svoje izkušnje, na podlagi katerih verjame, da lahko tehtno primerja vlade med seboj, saj je sam že v tretji vladi. Povedal je, da:

Sem v prednosti, ker imam izkušnjo v zadnjih treh vladah. Lahko rečem, da je ta vlada od vseh najbolj operativna, vsebinsko vodena in efikasna. Če ne bi bilo vsak teden kakšne bedarije, bi ji lahko dal odlično oceno. Poznam pa tudi opozicijo, opozicijo KUL, kajti sodeloval sem v njej. Lahko odkrito rečem, da bi bila taka vlada zaradi števila in vsebine manj operativna, slabše vodena. In namesto bedarij z desne bi imeli bedarije z leve.

Za nezaupanje vladi so krivi mediji

Minister Aleš Hojs se je na besede ministra Počivalška odzval, čeprav ga je voditeljica Erika želela provocirati, da je Počivalšek rekel, da vlada ne dela dobro, takole: Ministra Počivalška sem razumel, da bo vlada morala prevzeti svoj del odgovornosti, saj tudi naša vlada dela napake. Kje in na katerih točkah, pa se je treba vprašati.”

Izpostavil je in pri tem naletel na zaigrano ogorčenje in začudenje voditeljice Erike Žnidaršič, da so za nezaupanje vladi krivi mediji in da je Janez Janša o relativni zmagi na volitvah k sodelovanju vabil vse stranke in da se je odzval le Zmago Jelinčič.

Hanov nenavadno mirni ton

Matjaž Han iz SD-ja je v tej oddaji igral vlogo socialnega demokrata, ki je fiskalno konzervativen in zato zaskrbljen nad zadolževanjem, tudi v “sporu” med Gantarjem in Počivalškom pa se je postavil na stran slednjega, ker da ga predvsem skrbi za podjetnike. Povedal je, da razume tudi Gantarja, a da smo zdaj že šest tednov zaprti in da ni učinka, gospodarstvo pa trpi. To, kar je povedal, je bilo sicer všečno in zmerno, od opozicije bi si take drže želeli veliko več in veliko prej, toda kljub vsemu je drža za podjetništvo zaskrbljenega, fiskalno konzervativnega socialnega demokrata precej nenavadna. Do te mere, da deluje zaigrana.

Tendencioznost Alenke Bratušek

Alenka Bratušek je bila poleg Marjana Šarca najbolj tendenciozna, čeprav je z ozirom na to, da v državni zbor sploh ni bila izvoljena, najmanj poklicana igrati pomembnega olitičnega akterja. V svojem govoru je večkrat zlorabila frazo , da nam “vsak dan umre za avtobus ljudi” in sočutje do dedkov in babic. Ponovila je še dve puhlici, ki ju opozicija še kar uporablja: da bi se vlada morala ukvarjati samo z epidemijo, pa se ne, in da ljudje ne upoštevako ukrepov, ker jim vlada grozi, namesto, da bi jih prosila. Nobena vlada na svetu se ne ukvarja le z epidemijo, poleg tega se z epidemijo ukvarjajo njeni podsistemi, ne vlada sama, neposredno. Vlada je dirigent, ob tem pa se ukvarja tudi z drugimi stvarmi, kadrovanjem, diplomacijo, in tako naprej. Trditi, da ta vlada grozi, obenem a ignorirati vlogo opozicije pri rušenju zaupanja v vlado, je perverzno.

Predsednica SAB Alenka Bratušek (foto: RTV Slovenija)

Tonin prosil Janšo, naj neha tvitati za en mesec?

Matej Tonin je poudaril, da zunanji dejavniki, ki so na voljo, kažejo, da je vlada učinkovita, saj ima izjemno nizke obrestne mere, ki kažejo na zaupanje zunanje javnosti Sloveniji. Dejal je, da bi nekatere stvari lahko izvedli boljše, da kot vsi delajo napake, a da jih sproti popravljajo in odpravljajo. Povedal je anekdoto, da je Janeza Janšo prosil, če bi za en mesec odložil svoje tvitanje, saj Tonin meni, da bi s tem odvzel možnost manipulacij, potvarjanja, zlorabe, podlih napadov nanj in na vlado. Glede na to, da je Janez Janša bil nenehna tarča tranzicijske levice in njenih medijev že v časih, ko Twitterja še ni bilo, obenem pa ima Twitter veliko informacijsko in tudi motivacijsko vrednost, se je s Toninom težko strinjati.

Na vprašanje, če bi se NSI pridružil KUL koaliciji, je odgovoril diplomatsko, da verjame, da nobena vlada ne more biti stabilna brez NSI-ja in da je prejšnja vlada prav zaradi tega, ker je namesto NSI povabila Levico, imela probleme.

Od Slovenije, ki postaja Madžarska, do “vohunčka Murčija”

V nadaljevanju so se gosti pogovarjali o tem, ali je poziv Janeza Janše k sodelovanju prišel prepozno ali še pravi čas. Spomnimo, Janez Janša je te iste ljudi ves čas, od relativne zmage na volitvah, vabil k sodelovanju, k sodelovanju jih je vabil tudi po sestavi vlade. Kaj je opozicija počela. Najprej so zavračali vsako sodelovanje z njim, nato so mu, ko je njegova vlada komaj začela z delom, nemudoma pričeli metati polena pod noge. S svojimi nastopi prek medijev in s svojo propagandno mašinerijo.

Notranji minister Aleš Hojs (foto: RTV Slovenija)

Marjan Šarec je želel manipulirati, da je ta vlada tako večinska in jih ne potrebuje, obenem je krivdo za nezaupanje v vlado zvrnil na vlado samo in na ministra Hojsa, ki ga je imenoval “nepreklicno odstopljeni, sem še vedno tukaj”. Minister Hojs mu je odvrnil, da je to vrhunec sprenevedanja in da nihče ne prosi za njihov glas, ampak da s svojim zgledom pomagajo vladi pri spodbujanju državljanov, da upoštevajo ukrepe. “Vi ste paradirali ob petkih, ko je bila prepoved zborovanja, po Prešernovem trgu,” je še odvrnil Šarcu.

Bratuškova je v nadaljevanju postregla še z eno ustaljeno puhlico, da Slovenija postaja nedemokratična kot Madžarska ali da nas Janša prodaja Madžarom, Šarec pa je dejal, da zagovarja, da se to vlado zamenja, čeprav doslej nimajo glasov in ne vedo, kdo bo mandatar in zaupanje v doslej prvega kandidata pada do te meje, da ga je med tednom ošvrknil celo sam Šarec.

Za konec je za izjavo dneva, misleč na Damirja Črnčeca, poskrbel minister Zdravko Počivalšek, ki je dejal, da je bila vlada, kakršna je pač že bila, “vohunček Murči pa je iz ozadja razstavljal koalicijo”. Matjaž Han je, spet v pomirjujočem, skoraj državniškem tonu, v popolni diskrepanci z dejanskim vedenjem socialnih demokratov prejšnje mesece, dejal, da bo vesel, če bo tej vladi uspelo, a da so oni pač dolžni ponuditi alternativo, če ji ne bi.

 Celotno oddajo si je mogoče ogledati TUKAJ.

Aleš Ernecl