fbpx

Minister Poklukar, ali hrvaško školjčišče v slovenskem morju ni v pristojnosti slovenske policije?! Ob odgovoru Šarčevega ministra boste zgroženi!

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar (Foto: STA)

Da je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in v praksi uveljavljena, je po razsodbi arbitrarnega sodišča zelo rad poudarjal nekdanji predsednik vlade Miro Cerar. Danes z enako zavzetostjo to razlaga tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. “Slovenija spoštuje razsodbo arbitražnega sodišča in jo tudi izvaja,” je nedavno dejal.

Glede zadeve je poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje. “In če izvajanje razsodbe arbitražnega sodišča pomeni, da ima Slovenija jurisdikcijo nad celotnim ozemljem in morjem, ki ju je pridobila po razsodbi, mar to potem ne pomeni tudi, da bi morala Hrvaška po arbitražni razsodbi vsa svoja školjčišča umakniti iz slovenskega morja? Najbrž že, če pa tega Hrvaška ni storila sama, bi morala ukrepati slovenska policija in školjčišča porušiti,” je zapisal Mahnič. A nič od tega se do danes ni zgodilo.

Slovenija pod vodstvom Šarčeve vlade še vedno tolerira hrvaško školjčišče v slovenskem morju
V nadaljevanju je Mahnič izpostavil primer hrvaškega školjčišča, ki ga Slovenija pod vodstvom vlade Marjana Šarca še vedno tolerira: “Zakaj še vedno tolerirate hrvaško školjčišče v slovenskem morju? Če bi res izvajali sodbo arbitražnega sodišča, ali se vam ne zdi edino primerno, da bi morala školjčišče umakniti Hrvaška ali Slovenija?”

Poslanec SDS Žan Mahnič. Foto: STA

Namesto da bi prevzel odgovornost, se minister ogiba pristojnosti
Saj ni res, pa je, bi lahko dejali ob branju odgovora ministra Poklukarja, ki je zapisal: “Gojenje školjk v slovenskem morju in nadzor na tem področju ni v pristojnosti policije.” Če gojenje školjk s strani Hrvatov v slovenskem morju in nadzor nad tem območjem ni v pristojnosti slovenske policije, ali lahko potem upravičeno sklepamo, da lahko državljan brez težav goji solato na vrtu svojega soseda, slednji pa bo ob prijavi zaman čakal na odziv policije, saj ta pač ni pristojna za gojenje solate?

Foto: epa

Plovila hrvaških varnostnih organov so v slovensko morje od nastopa mandata do 13. junija vplula kar 1.007-krat
O tem, koliko Hrvaška (ne) spoštuje razsodbo arbitražnega sodišča, Slovenija pa je pri vsem skupaj precej nemočna, pa ne pričajo zgolj pogosto izražena stališča hrvaških predstavnikov v javnosti, kako je arbitraža zanje mrtva, temveč tudi dejstvo, ki ga je ob pisnem poslanskem vprašanju razkril minister za notranje zadeve, to pa je, da so od njegovega nastopa plovila hrvaških varnostnih organov v slovensko morje vplula kar 1.007-krat! “A kljub temu, da je slovenska policija po ministrovih besedah na vsa vplutja hrvaških varnostnih organov ustrezno reagirala in izvedla postopek v skladu z zakonom, se zdi, da gre pri vsem skupaj za Sizifovo delo – slovenska policija reagira, Hrvati pa opozorila vsakič znova preprosto preslišijo,” je komentiral ministrov odgovor Mahnič.

Rok Krajnc