fbpx

Minister Poklukar vse bolj spominja na arogantnega Šarca: Obračuna z vsakim, ki mu nastavi ogledalo o njegovem “uspešnem” obvladovanju migracij

Foto: STA

V Sloveniji se zlorablja azilno zakonodajo, množično pa se krši tudi zakon o nadzoru državne meje. Povečanje prihoda nezakonitih migrantov s toplejšim vremenom prinaša posledice, ki jih na svoji koži najbolj občutijo prebivalci obmejnih krajev. Vlomi, uničenje lastnine, kraje vozil, ugrabitev in kamenjanje bi morali pri ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju prižgati vse alarme. Namesto tega se ta raje podaja v besedne spopade s šefom policijskega sindikata Kristjanom Mlekušem, ki je dal jasno in glasno vedeti, da vlada Marjana Šarca ne ustvarja ustreznih razmer za učinkovito obvladovanje nezakonitih migracij, hkrati pa na policiste nedopustno pritiska. 

Poklukar še vedno vztraja pri trditvi, da je Slovenija varna država, kar je rezultat težkega in predanega dela celotnega sistema nacionalne varnosti in mnogih posameznikov, ki skrbijo za njegovo delovanje. Policijska poročila iz preteklega konca tedna pa so sama po sebi dovolj zgovorna. Policisti so namreč prijeli kar 66 migrantov, ki so na nezakonit način prestopili državno mejo, od teh pa jih je največ prišlo iz Alžirije, Irana in Pakistana. Šest migrantov so našli v vagonih z žitom. Izmed teh je bilo ali jih bo 10 vrnjenih na Hrvaško, osem pa jih je zaprosilo za mednarodno zaščito in so bili zato odpeljali v azilni dom. Za preostale pa policija ni navedla podatka. Ob tem se seveda poraja vprašanje, koliko mednarodnim kršilcem slovenske zakonodaje se je uspelo slovenskim policistom izmuzniti.

Posebej zaskrbljujoč je podatek, da so od ponedeljka, 10. junija, od 6. ure do torka, 11. junija, do 6. ure slovenski policisti skupno zabeležili kar 55 nezakonitih prehodov državne meje med Slovenijo in Hrvaško. Med prestreženimi migranti je bilo največ državljanov Afganistana in Sirije. V četrtek dopoldan smo poročali, da je na območju PU Koper  v zadnjih 48 urah v Slovenijo ilegalno vstopilo 43 novih migrantov. Glede na to, da policija prestreže le manjši del nezakonitih migrantov, po oceni poznavalcev okrog deset, največ dvajset odstotkov, je jasno, da je varnostna situacija daleč od obvladljive.

Civilne iniciative so se po pomoč obrnile na predsednika republike
Civilna iniciativa za varovano mejo Ilirska Bistrica, Civilna iniciativa Bela krajina in Civilna iniciativa Škofije so v svojem pismu, ki so ga nedavne naslovile na predsednika republike Boruta Pahorja, izrazile svoje nasprotovanje izgradnji azilnih centrov za migrante v Jelšanah in Metliki ter nastanitvi migrantov v objektih na Škofijah ter v Ankaranu. Opozorile so, da člani omenjenih iniciativ ugotavljajo, da so s pojavom nezakonitih migracij občanom Ilirske Bistrice, Bele krajine in obalnih občin kršene vse pravice, ki jim jih omenjeni zakon zagotavlja. V pismu so hudo kritični do notranjega ministra Poklukarja, premierja Marjana Šarca ter generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, saj ti javno zagotavljajo, kako naj bi bila Slovenija varna država, ob tem pa tudi trdijo, da se kazniva dejanja dogajajo in se bodo dogajala, kar pa ni razlog za trditve, da država ni varna.

Foto: Občina Ilirska Bistrica

Negativni vplivi se kažejo na vseh področjih
Dejstvo je, da migranti vlamljajo v lovske koče, lope, vikende in nenaseljene stavbe, kjer povzročajo veliko škodo. Včasih pa v iste objekte vlamljajo celo večkrat zaporedoma in s tem uničijo še tisto, kar je uspel oškodovani nedavno popraviti. Najhuje je, da vlomilcev policija praviloma skoraj nikoli ne izsledi in ulovi. Migracije imajo negativen vpliv na gospodarstvo občin, vrednost nepremičnin in na kmetijstvo zaradi odlaganja odpadkov, med katerimi se znajdejo smeti, oblačila, obutev, hrana, spalne vreče, kartice za telefone, brivniki, raztrgane prošnje za azil, osebne fotografije, zobne ščetke, uporabljene vozovnice za sredstva javnega prevoza, zdravila in embalaže zdravil. Odpadki posledično predstavljajo tudi ekološki in zdravstveni problem, saj obstoječe enote policije ob meji težko preprečujejo nezakonite prestope meje, saj imajo migranti pogosto pomoč kriminalnih združb.

K nezakonitim prestopom migrantov posebej pripomorejo nevladne organizacije na čelu s Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij (PIC), ki migrantom nudijo praktične informacije, kako se na nezakonit način pretihotapiti v Slovenijo, kako izigrati zakon o azilu in kako živeti na stroške slovenskih davkoplačevalcev. Ko policija nezakonitim migrantom prekriža pot, se mnogokrat zgodi, da zaprosijo za azil, in to kljub temu, da niso begunci, ampak ekonomski migranti. V azilnih domovih je migrantom poleg brezdelja zagotovljen bogat jedilnik, ki si ga ne more privoščiti marsikatera slovenska družina. Nato pa, ko se nekateri tudi tega naveličajo, nadaljujejo pot proti Zahodu.

Foto: STA

Kdor mu nastavi ogledalo, ga v stilu Šarca napade
Minister Poklukar iz kvote Šarčeve LMŠ po obnašanju spominja na Šarca, saj je obema v navadi obračunavanje s tistimi, ki jima nastavljajo ogledalo realnega stanja. Nedvomno gre Poklukarju najbolj v nos šef policijskega sindikata Mlekuš, saj je na seji odbora za notranjo politiko o varovanju meje s Hrvaško burno reagiral na njegove besede in Mlekuša obtožil, da je pred volitvami delal proti njegovi LMŠ in kandidatki Ireni Jovevi, in mu predlagal, naj kandidira za SDS, njegovo delo pa ocenil celo kot ravnanje parapolicije. Ko smo ga vprašali, zakaj provocira slovenske policiste s parapolicijo in ali svoje besede vzame nazaj, je odgovoril: “Skrbi me, ker gospod Mlekuš nosi uniformo z grbom Republike Slovenije in z napisom policije.” Z ministrom pa se očitno ne strinja generalna direktorica Slovenske policije Bobnarjeva, ki je izpostavila, da v slovenski policiji ni parapolicije, ni parapolicistov. “Sem izredno ponosna in hvaležna za vse delo, ki ga slovenski policisti in policistke izvajajo v dobro vseh nas.” Več o tem preberite TUKAJ

Glede na to, da je poleg kraj in vlomov prišlo celo do ugrabitve 79-letnega Belokranjca in do primera kamenjanja 11-letne deklice, se človek vpraša, kakšna oblika fizičnega napada bo Poklukarju zadostovala, da se bo pričel ukvarjati z dejansko problematiko? Pričakovati namreč ni mogoče, da se bodo kar same od sebe končale invazije migrantov, ki jim gre še posebej na roko toplo vreme. Poklukar z aroganco do ljudi ob meji kaže, da ni zrel položaju, ki mu je bil zaupan, zato bi bilo edino prav, da odstopi in prizna, da zavaja javnost s tem, ko lažno trdi, da je Slovenija varna država.

H. M.