Minister Šabeder zavajal pred svetovno javnostjo: Slovenija vodilna država na področju zdravstvenega varstva?!

Minister za zdravje Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Zraven medijskega showa Grete, ki bo reševala svet pred ekološko katastrofo, se v New Yorku mudi tudi zdravstveni minister Aleš Šabeder. Tokrat se je pohvalil, da je Slovenija ena izmed vodilnih držav na področju zdravstvenega varstva. Zelo zanimivo, kot da v državi ne bi obstajale čakalne vrste, poniževanje dolgoletno zaposlenih medicinskih sester in tudi smrti, ki so se dogajale na otroški srčni kirurgiji.

Na pot v New York se je poleg predsednika vlade Marjana Šarca, ki bo skupaj z Greto reševal svetovno ekološko katastrofo, odpravil tudi zdravstveni minister Aleš Šabeder, ki se je ob robu zasedanja 74. Generalne skupščine Združenih narodov udeležil visokega dogodka o univerzalnem zdravstvenem varstvu. Kot se za predstavnika Šarčeve vlade spodobi, je tudi pred visokimi gosti iz tujine in svetovno javnostjo zatrdil, da je Slovenija ena izmed boljših držav na področju organiziranega zdravstvenega varstva. A je temu res tako?

Vendar se Šabeder obnaša, kot da živi vzporednem svetu, ne pa v Sloveniji, kjer zdravstvo poka po šivih na vseh področjih. “Iz nagovorov ministrov opažamo, da so rešitve zelo različne, veliko držav pa nima tako dobrega zdravstvenega varstva kot Slovenija. Posebej lahko izpostavim primarni del zdravstvenega sistema kjer Slovenija prednjači v dobri postavitvi sistema družinskih zdravnikov,” je izjavil za STA aktualni zdravstveni minister. Tukaj se lahko vprašamo, kdo je tu nor, minister ali pa vsi slovenski državljani. Resnično imamo odličen sistem družinskih zdravnikov, ko smo celotno poletje spremljali kolaps sistema in množično zapuščanje družinskih zdravnikov, s tem pa v mnogih krajih po Sloveniji državljani doživeli, da so po več kot desetletjih izgubili svoje zdravnike in se morajo voziti v oddaljene kraje, kar je lahko včasih tudi usodno za posameznikovo življenje.

Sicko slovenskega zdravstvenga sistema
Eden izmed velikih vzornikov radikalne levice je tudi ameriški filmski režiser Michael Moore, ki je pred leti posnel zdravstveni dokumentarec Sicko. A takrat slovenski  zdravstveni eliti ni naredil usluge, saj je slovenski zdravstveni sistem primerjal z eno izmed scen humoristične nadaljevanke Naše male klinike. Žal tisti prizor ni bil daleč od resnice, saj so zadevi v resnici še mnogo hujše kot v omenjeni seriji. Nabavna zdravstvena mafija opere na stotine milijonov evrov vsako leto. Glavni borci, ki se borijo, so znova in znova žrtev podtikanj slovenskih levičarskih medijev ali pa za nagrado jim grozijo s tožbami v vrednosti 100 tisoč evrov.

Problem čakalnih vrst se ne premakne iz mrtve črke na papirju, saj si mora povprečni slovenski državljan vzeti cel dan dopusta, da opravi zdravniški pregled. Ponižuje se dolgoletne medicinske sestre z večletnimi delovnimi izkušnjami zaradi tega, ker so se odločile, da bo takoj po srednješolskem izobraževanju pomagale bolnikom, ki pomoč nujno potrebujejo. Dogajajo se nam smrti na otroški srčni kirurgiji zaradi katastrofalnih delovnih odnosov med glavnimi akterji na oddelku, kjer bi namesto strokovnosti in nujni pomoči, ki jo potrebujejo naši najmlajši državljani smo priča notranjim bojem med zaposlenimi in vodilnimi na tem oddelku.

Šabedrove poteze nas peljejo na raven venezuelskega zdravstva
Spomnimo se lahko, kako sta glavna predstavnike radikalne Levice, poslanca Miha Kordiš in propadla spitzenkandidantka Violeta Tomič zagovarjala, kakšen super zdravstveni sistem imajo v Venezueli v času vladavine Chaveza in sedaj krvavega diktatorja Madura. Vsi se spominjamo podobe protestov pred nekaj meseci, ko so ubobožani državljani Venezuele potrebovali zdravila in zdravstvene storitve, a so ostali pred praznimi policami in zaprtimi vrati zdravstvenih ustanov. Naša levica tudi rada izpostavlja vrhunski kubanski zdravstveni sistem, ki omogoča vse storitve vsem državljanom. A pozabijo dodati, da to velja za kubansko komunistično elito, medtem ko se morajo soočiti s praznimi policami kubanski državljani podobno kot njihovi trpeči venezuelski državljani. Ob koncu lahko ministra Šabedra še enkrat vprašamo, ali je slovensko zdravstvo res v odlični formi kot reševanje zdravstvenih primerov dr. Housa ali pa se bližamo kolapsu sistema, kot se je zgodil v Venezueli? Zdravstveni minister lahko pripoveduje pravljice svoji elitnim prijateljem, medtem ko bolni slovenski državljan, ki potrebuje kvalitetne zdravstvene usluge, na lastni koži občuti “kvaliteto” javnega zdravstva.

Ko zmanjka denarja, odpovejo tudi bolnišnice. V Venezueli so radikalni levičarji obljubljali nebesa, a jim je uspelo le uničili socialno državo. Če bi pred dvajsetimi leti Venezuelcem napovedovali tako prihodnost, bi se smejali, a danes je to na žalost njihova vsakdanja realnost.

Samo Samec

 • Vera

  Slovenija je ena izmed držav,kjer najbolj cveti korupcija,tudi v zdravstvu -žal.

 • Peter

  Z levico do venezulskega raja.

 • Andrej

  Laž, večja laž, komunizem.

 • karpelec

  Naš hitro učljivi Šabedko obvlada vse bolezni našega zdravstva, tako da lahko podaja mnenja brez strokovnjakov in s ponosom širi znanost po svetu.

 • xtc

  Dokler bo kaj denarja bodo SLO kučan ovce pač volile in blejale; samo da ni JJ,ko pa bo denarja zmanjkalo,pa bodo topoumno zrle in se spraševale,kako da je zmanjkalo denarja,ko pa ni vladal JJ-to je realnost Slovenceljskih levih ovac.

 • samotoje

  Verjetno se je zgodila napaka pri prevajanju, ker tako umsko zaostal pa niti Šabeder ni. Ali pač?

 • Andrej

  Tako laže, da je že samemu sebi začel verjeti.

 • opazovalec

  Statistični rezultati stanja zdravstva v Sloveniji sploh niso slabi, na nekaterih področjih pa celo zelo dobri (smrtnost porodnic in novorojenčlov). Za primerjavo v Sloveniji umere 1 od tisočih novorojenčkov v prvih 28 dnevih, v cenjenih ZDA z najvijim stroško za zdravstvo na glavo pa 4 od 1000, https://data.worldbank.org/indicator/SH.DYN.NMRT. Smrtnost porodnic je pri nas 9 in v ZDA 28 od 100.000 porodov, https://en.wikipedia.org/wiki/Maternal_mortality_ratio. Še pri smrtnosti zaradi raka prekašamo vzornico neoliberalcev, v Sloveniji umre 304,9 in v ZDA 352 na 100.000 prebivalcev (age standardised rate, https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/data-cancer-frequency-country).

  Posledično je tudi pričakovana življenska doba v vukojebini, alias Slovenia daljša kot v vzornih ZDA z najboljšim zdrvstvom, 81 napram 79 let, https://data.worldbank.org/indicator/sp.dyn.le00.in

  Ni vse v eleitni medicini za posameznike, bolj pomembna je splošna skrb za zdravje…..

  • Lustrator

   Koga neki zavajaš, lepo te prosim? Pri nas imamo najprej pravni in zdravstveni sistem, ki dovoli še pred rojstvom pobiti poljubno število ljudi, pri tistih, ki se za umore ne odločijo, pa sicer poskrbi, da pridejo na svet in namesto, da bi se tu zdravstvo konkretno začelo, se pri nas več ali manj konča. Kje imajo večjo smrtnost raka in kje večja pričakovana življenjska doba je precej bolj odvisna od življenjskega stila ljudi, kot pa od kvalitete zdravstva – razen v najbolj ekscesnih primerih, kjer le-tega praktično nimajo.

   Pri nas imamo eno najslabših kombinacij na svetu; izjemno drago in hkrati izjemno nekvalitetno. Navadno imajo države bodisi eno ali drugo, le mi se lahko “pohvalimo” z obojim. No, imamo pa zato milijardne luknje, kjer iz državne zdravstvene blagajne odteka davkoplačevalski denar v žepe rdečih tajkunov, ki nam krojijo volitve in preko njihvsakdan. Udbovski lobi se dandanes večinsko financira prav iz tega naslova – praktično ne mine mesec, ko ne bi v javnost prišla vsaj ena afera, a se ljudje še vedno ne zganejo. Zakaj? Ker jim tebi podobni režimski plačančki servirajo prirejene statistike v katerih jih prepričujejo, da nam pravzaprav sploh ni tako slabo in da je drugje še slabše – čeprav se praviloma ti isti vsi po vrsti zdravijo prav v teh “slabših” sistemih, saj iz naših ne bežijo več le bolniki, ampak vse bolj masovno tudi kvalitetni zdravniki.

   • opazovalec

    Poglej si statistike, recimo kaj pravi OECD, ki združuje 36 ekonomsko najuspešnjših držav na svetu.
    Slovenija porabi izjemno visokih 7,9% BDP za zdravstvo (zajeti so vsi finančni viri in vsi izdatki od vseh izvajalcev)

    Ljuba nam najboljša država ZDA porabi skromnih 16,9% in ima v večini kazalcev slabše rezultate, kar ni čudno, saj bojda porabi manj kot naša propadla država, ki ima najdražje zdravstvo po tvoje

    Za primerjavo, kako požrešno je slovensko zdravstvo, Nemčija zapravi samo 11,2%, Avstria, je še bolj skromna z 9,3%. Tako je tvoja tditev res dokazana, naše zdravstvo je najdražje med vsemi članicami OECD.

    Vir: https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SHA

    PS.: Problem je le ta, da ne ločiš VEČ in MANJ, kar je predmet osnovne šole v drugem triletju.

    • Lustrator

     Še enkrat: kazalci, ki jih navajaš, nimajo neposredne zveze s kvaliteto storitev. Kvaliteta se meri na prvem mestu v tem kako hitro ti diagnosticirajo bolezni, kako hitro prideš na vrsto za preglede in posege, koliko časa presediš v čakalnicah, kako kvalitetno infrastrukturo, kader in odnos ima državljan na voljo. In v VSEH od omenjenih elementov, smo na repu civiliziranih držav.

     “Slovenija porabi izjemno visokih 7,9% BDP”
     Seveda, saj vse ostalo krijemo davkoplačevalci NEPOSREDNO iz lastnega žepa. Preveri malo kaj vse ti pripada z osnovnim zavarovanjem in potem pametuj. V Sloveniji je načeloma “vse zastonj”, le da ti država že v izhodišču poje polovico plače, nadaljna četrtina gre z DDV-jem, kar pa ti ostane, pa daš za to, da se DEJANSKO pozdraviš, ko si bolan ali dejansko izšolaš, ko se želiš izobrazit.

     • opazovalec

      Mene brigajo samo rezultati zdravstva! Saj končno samo to šteje. Sicer si pa že mogoče slišal, da so za zdravje ljudi največ naredili živinozdravniki in komunalni inženirji. vsekakor p sm in ne v družini nimamo slabih izkušenj, še vsak je dobil kar je potreboval. Je pa res, da se ne preseravamo za vsako malenkost kot nekateri, ki hočejo magnetno resonanco za vsak zvit sklep.

     • Lustrator

      Aha, že vidim da si še eden tistih egoistično do-konca-lastnega nosu gledajočih režimskih navijačev, ki za sramotno dolge čakalne vrste pri pomembnih posegih krivijo žrtve namesto krivcev – seveda vse dokler se med žrtvami ne znajdeš sam ali kdo od bližnjih. Osebno priznam kar nekaj primerov, ki jim je naše supersocialistično zdravstvo konkretno zakompliciralo ali celo uničilo življenje, osebno pa ksreči sicer še nisem imel tako usodnih primerov, sem pa ob prav vsakem obisku urgence na kliničnem centru znova in znova zgrožen tako nad organizacijo kakor infrastrukturo – kot kakšna afganistanska vojna bolnica, ne pa daleč najdražja zdravstvena ustanova v državi.

      Ko si že omenil magnetno resonanco – če bi pri nas imeli odovlj kvaliteten zdravniški kader ali pa bi temu kadru pustili, da se posvetijo pacientom, ki to bolj piotrebujejo, potem velik del teh magnetnih resonanc sploh ne bi bilo treba. Vse prepogosto se namreč zgodi napačna diagnoza (samo da se skrajša vrste), ljudje pa potem samoplačniško (ker seveda poškodba ne bo “čakala” da se pravilno pozdravi) zapravljajo težko prislužen denar za empirične meritve, ki se jim vsaj da zaupati.

      Tudi mene brigajo izključno rezultati zdravstva in le te sem ti jasno naštel v prvem odstavku prejšnjega komentarja – se v čem slučajno motim?

     • opazovalec

      S teboj je težko debatirat. Še vedno nisi povedal, zakaj meniš, da za zdravstvo dajemo preveč! o kvaliteti zdravstva pa najbolje pričajo merljivi rezultati, objavljeni na straneh OECD, vse ostalo je bolj ali manj osebno dojemanje in prizadetost, včasih mogoče upravičena, večinoma pa ne!.

      Je pa s teboj tako, da vidiš polprazen kozarec, jaz pa napol poln. Kaj hočemo sto ljudi, sto čudi….

     • Lustrator

      Poglej, argumentov sem ti napisal cel kup – argumentov, ki so empirično preverljivi v kateremkoli trenutku, a nanje nisi odgovoril, ker pač ne moreš kar ustanoviti nekakšne vzporedne resnice.

      O kvaliteti zdravstva pričajo faktorji, ki sem ti jih prej naštel, tisti ki pa pravzaprav povzame vse ostale pa je naslednji: ali je več tujcev, ki se hodijo zdravit v Slovenijo ali več Slovencev, ki se zdravijo v tujini. To je najbolj zanesljiv kazalnik izmed vseh in zlaghka ga apliciraš tudi na slovensko izobraževanje, gospodarstvo in ostala področja, ki jih imamo pri nas še vedno po komunistično pod okriljem države. V vseh omenjenih področjih imamo divje visok odliv in praktično neobstoječ priliv – pa naj gre za študente, podjetnike ali pa bolnike in upokojence. VSA področja, ki so pri nas “javna ” (beri : udbomafijska) so v katastrofalnem stanju in kvalitetni ljudje/kapital množično bežijo iz te culukafrije, zamenjujejo pa jih nekvalificirani ljudje in kapital z močno spornimi nameni. Je to naključje? Glede na to, da res velja za VSE sfere javnega življenja in stanje traja že 75 let, NIKAKOR.

      “Še vedno nisi povedal, zakaj meniš, da za zdravstvo dajemo preveč!”

      1. Zato ker obstajajo DOKAZI, da se LETNO(!) v javnem zdravstvu “izgubi” več 10 milijonov €. Če pa sam uživaš v metanju denarja v jamo brez dna, pa izvoli, a s SVOJIM LASTNIM denarjem. Če bi bilo denarja dejansko premalo, potem ne bi bilo tudi kje ukrasti, je to tako težko razumeti?
      2. Dajemo preveč GLEDE NA TO KAJ DOBIMO. Zakaj? Beri zgornjo točko in dodaj še faktor odsotnosti trga in pravne države. V monopolnih sistemih boš VEDNO preplačeval storitve in produkte, to je še en aksiom, ki ga ne moreš zrelativizirati tudi če se v svoji režimski zagretosti postaviš na glavo.

      Moj kozarec je praktično prazen, ker me država dnevno ropa na vsakem koraku za kar ne dobim nazaj niti najosnovnejših funkcij (pravno varstvo, varovanje teritorialnih meja, socialna varnost, tvoj pa očitno napol poln, ker si na drugi strani puškine cevi. Kot sem že večkrat povedal: bojte se komiji dneva, ko se bodo zadeve enkrat obrnile in boste vi zaradi svojih totalitarnih pogledov upravičeno diskriminirani in odstranjeni od korita. Za razliko od nas demokratov, namreč že 3 generacije živite kot svinje v koritu in bo trk ob realnost še toliko bolj neprijeten.

      Edit; ” Novica je šokirala vse, ki smo spremljali delo in rezultate parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab na področju žilnih opornic, katere strokovnemu sodelavcu dr. Mrevljetu je v sodelovanju z dr. Markom Nočem v letu 2014 uspelo znižati cene večkrat preplačanih žilnih opornic, zaradi česar je UKC Ljubljana vsako leto pri samo enem od 20 tisoč artiklov privarčeval 2,5 milijona evrov. Dr. Mrevljeta poznamo kot strokovnjaka, ki javno opozarja na organizirani kriminal v zdravstvu in razkriva, da ocenjuje, da se vsako leto prek preplačil pokrade 400 milijonov evrov.”

      Ne gre torej le za nekaj 10 milijonov € letne kraje v zdravstvenem sistemu, ampak za skoraj pol milijarde(!!!!) In ti še vedno trdiš, da iz našega zdravstva dobimo veliko glede na to koliko vložimo? Očitno skoraj pol milijarde € letno(!) premalo če upoštevamo le medicinsko opremo, kaj šele plače, svetovalne pogodbe, kadriranje, organizacija,… Zdaj si pa to številko pomnoži s številom let kolikor smo samostojni in ti bo jasno zakaj se udbomafija tako krčevito bori za to, da zdravstvo ostane javno in brez kakršnihkoli reform. Boš končno spregledal ali ti bo potrebno shemo še narisati?

     • opazovalec

      Več deset miljonov je recimo 36,5 miljonov. In kaj predstavlja ta znesek? Natančno 1% denarja porabljenega za zdravstvo, https://www.kemofarmacija.si/wps/wcm/connect/SL/Domov/Za+medije/Aktualno/Landing/Ocena+celotnih+izdatkov+za+zdravstvo+in+poraba+zdravil+v+letu+2018+v+breme+ZZZS. Jaz pa vedno polsušam o mister 10% etc….

      Potrebno je imeti občutek za velikosti. Nekaj 10M je res precejj denarja, toda v bilanci denarja za zdravstvo je komaj opznih. In govorimo oštevilkh “od oka”, ni točno ugotovljene vrednosti. Je pa teh nekaj 10M precej manj kot porabijo privatne zavarovalnice za svoje delovanje več od ZZZS za mnogokrat večji obseg “upravljanja” z denarjem. Čudno, ta nesmisel te pa ne moti?.

     • Lustrator

      Dr. Mrevlje govori o 400 milijonih €(!!), tistih nekaj 10 je bila moja nepoučena ocena glede na afere, ki jih praktično na mesečni ravni zaznavamo. To pa JE 10% in tudi če bi šlo “le” za 100.000€ je to zadosten razlog za lustracijo celotnega sistema od operativcev vse do ministra in predsednika vlade – če imamo zaporne kazni že za odtujitve nekaj tisoč € in poškodovanje nekaj oseb, kakšne bi šele morale biti sankcije za 400.000.000€ LETNO(!!), za desettisoče (p)oškodovanih oseb zaradi neučinkovitega zdravstva in čakalnih vrst sploh ker gre za SISTEMSKO oškodovanje državljanov, ki torej nimamo niti teoretične možnosti, da se prisilnim davkom in prispevkom in neučinkovitosti našega zdravstva izognemo. To, da so zate POKRADENI milijoni postranska stvar, pa naj bi šlo za nekaj deset ali pa pol milijarde, je izkaz tvojih ničnih moralnih načel zaradi katerih predstavljaš grožnjo družbi – pa tudi če sistemski kriminal podpiraš zgolj verbalno.

      In kdo pravi, da me delovanje “privatnih” zavarovalnic pri nas ne moti? Še kako me moti, saj gre za del enega in istega udbomafijskega gnezda, ki črpa svoj vir iz zdravstvene sfere, saj gresta pri nas javno zdravstvo in zavarovalnice z roko v roki – stvari, ki bi jih s svojim budgetom moralo osnovno zavarovanje z lahkoto pokriti, tako krijejo “privatne” zavarovalnice, ki ob tem seveda mastno služijo – bodobno kot pri zgodbi z zdravniki, ki v službi namenoma dajo od sebe 50%, da lahko potem vzporedno delujejo še v privat klinikah kamor se zatekajo ubogi bolniki, ki jih javno zdravstvo ne uspe pravočasno ali dovolj kakovostno obdelati. Zakaj pišem “privatne” z narekovaji? Zato, ker so vse po vrsti tako ali drugače povezane z globoko državo in nimajo zveze s prostiim trgom, sicer bi jih bilo na trgu na stotine kot v normalnih demokratičnih prostotžnih državah, ne pa 3, ki so med seboj kartelno dogovorjene kako bodo obirale državljane.

      Pravkar si odprl temo, ki je še bolj neprijetna za tvoje politične izvoljence. Svetujem ti, da se tu raje ustaviš, ker si samo škodiš.

     • opazovalec

      Zato, ker so vse po vrsti tako ali drugače povezane z globoko državo in nimajo zveze s prostiim trgom, sicer bi jih bilo na trgu na stotine kot v normalnih demokratičnih prostotžnih državah, ne pa 3, ki so med seboj kartelno dogovorjene kako bodo obirale državljane.

      Pa mi daj naštet stotine privatnih zavarovalnic v Nemčiji, pa v Avstriji, pa v Franciji, oziroma v vsaj eni članici EU.

      Sedaj, ko sem ti pokazal, da je tvoja gromozanska številka okoli 1% vsega denarja, si prešaltal 400 M, ki si jih je nek dohtar izmislil. Kolikor vem nima nobeneg resnega izračuna o tem, saj niti nima pregleda nad cenami večine produktov.

      Sicer ti pa predlagam, da si ogledaš tole poročilo OECD o Tackling-wasteful-spending-on-health, ali o reševanju nepotrebnega zapravljanja v zdrastvu, https://www.oecd.org/health/tackling-wasteful-spending-on-health-9789264266414-en.htm, oziroma originalno verzijo v pdf formatu z enakim naslovom. Opazil boš zanimivost, da se

      10% denarja porabi za zdravljenje napak in okužb, katerim bi se lahko izognili

      6% denarja igine zaradi napak in kriminala

      35% ljudi v OECD meni, da je zdravstveni sektor izjemno korupten, globalno 45%. Pri tem sta si Slovenija s tremi udbomafijskimi zavarovalnicami in ZDA z mogoče 100% privatnimi zavarovalnicami dokaj podobni, vendar prednjači ZDA, obe nekaj nad 40%.

      Poraba sredstev za delovanje zdravstvenega sistema se po svetu zelo razlikuje, vrhunske ZDA porabijo preko 8% za upravljanje, Slovenija je precej bolj skromna s ~4%, od tega 3 udbomafijske zavarovalnice okoli 1/2, OECD povprečje je nekaj nad 3%.

      Preberi si poročilo, boš opazil, da z našim sistemom ni čisto nič bolj narobe kot primerljivimi v OECD, vsekako te pa še enkrat naprošam, da mi zaupaš v kateri državi EU imajo 100 privatnih zdravstvenih zavarovalnic nza splošno zdravstveno zavarovanje.

 • Aton

  Ima Šabeder prav. Tako Burkina Faso kot Angola imata slabše zdravstveno varstvo. Zaenkrat!

 • skorpijon93

  zgledujte se po češki republiki, ki je daleč pred slovenijio

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.

  Vladajoči se imajo za prvorazredne, za katere Ustava in zakoni ne veljajo, ti so samo za drugorazredne.
  Zato so vladajoči nastavili klovna za premjeja,
  šabedara za zdravstvenega ministra, da bo posrbiziral zdravstvo
  kahlo za obrambo, da bo do konca uničil slovesnke vojsko, ki ni v stanju braniti države (čemu je vojska?),
  jugoslovenarje po ostalih ministrstvih, da bodo v kali zatrli vsako kal patriotizma in bo ostal samo še čisti idiotizem (razlike so definirali že Stari Grki, p.n.š.)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!