fbpx

Minister Simoniti: Organizatorji “antiproslave” izražajo nedemokratična, totalitarna, krivična in nestrpna stališča!

dr. Vasko Simoniti (Foto: Veronika Savnik)

Na pozive k bojkotu državne proslave ob dnevu državnosti in napovedano “antiproslavo” s strani pretežnega dela leve politike in “kulturne” srenje se je odzval tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je za spletni portal Nova24TV njihova stališča ocenil kot nedemokratična, totalitarna, krivična in nestrpna.

Aktiv delavk in delavcev v kulturi je v ponedeljkovem sporočilu za javnost pozval k bojkotu državne proslave, ki bo v sredo na predvečer dneva državnosti. K temu se je pridružil še celotni levi del politike, ki jim samostojna in demokratična Slovenija nikoli ni predstavljala intimne opcije. V aktivu so zapisali, da se “odločno distancirajo od letošnjega uradnega proslavljanja”, in za isti dan ob 19. uri napovedali zbor na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer nameravajo izvesti lasten program. Kot so zapisali v pozivu k bojkotu, je Republika Slovenija plebiscitarno odločitev prebivalstva za odcepitev od Jugoslavije zlorabila za restavracijo že preseženega kapitalizma, ropanje družbene lastnine, izbris dela prebivalstva, etabliranje nedotakljivega političnega razreda in njegovih oprod, so navedli pri STA.

Organizatorji “antiproslave” izražajo nedemokratična, totalitarna, krivična in nestrpna stališča
Na dogajanje se je odzval minister za kulturo Vasko Simoniti, ki sporoča, da je poziv k bojkotu državne proslave ob dnevu državnosti je nesprejemljiv in žaljiv: “Gre za  izrazito poveličevanje nedemokratične preteklosti in izkrivljanje podobe današnje stvarnosti. V pozivu ni nikjer omenjena beseda demokracija, ki je temelj svobodnega sodobnega sveta.” Kot poudarja Simoniti, v ta demokratični svet sodi tudi naša država, v kateri pa prav tak poziv k bojkotu proslave zavira svobodno in odprto družbo.

Avtorji poziva po Simonitijevem mnenju izražajo nedemokratična, totalitarna, krivična in nestrpna stališča: “Upajmo, da bo demokracija s svojimi institucijami močnejša od nestrpnih stališč, ki jo skušajo spodkopati, in da bomo vztrajali na poti sodobnega demokratičnega sveta, v katerem imata kultura in umetnost polno veljavo in se odpovedujeta razdiralnemu političnemu aktivizmu. Ta politični aktivizem kliče po uveljavitvi družbene ureditve in totalitarnih vzorcev oblasti, ki so povzročali le zlo in neznansko trpljenje.”

“Očitati današnji vladni politiki avtoritarne prijeme in hotenja, ki so bili značilni za nedemokratičen režim, je izraz velike nevednosti. Naj k temu še dodam, da je povsem neresnična trditev, da je bilo Ministrstvo za kulturo v času kriznih razmer neodzivno. Nasprotno, ves čas je aktivno sooblikovalo ukrepe, ki so lajšali negotovost vseh, ki ustvarjajo na področjih kulture in umetnosti,” še sporoča Simoniti.

Slika je simbolična (Foto: posnetek zaslona)

Osamosvojitelji zgroženi nad ravnanjem kulturnikov
Ravnanje kulturnikov je že povzročilo zgražanje širše javnosti. Pesnik Tone Kuntner je njihove aktivnosti za spletni portal Nova24TV v torek opisal kot nedostojne in zavržene. “Si predstavljate mater, ki ima deset sinov in ob njenem rojstnem dnevu polovica teh sinov pripravi antipraznovanje rojstnega dne?” se je spraševal.

Kritičen je bil tudi osamosvojitelj Zoran Dernovšek – Raketka, ki je izpostavil paradoks kulturnikov, ki po eni strani zaničujejo državo in ji niso pripadni, po drugi strani pa prejemajo denar tistih, ki državo ljubijo.

Že v ponedeljek je v pogovoru na Nova24TV predsednik vlade Janez Janša povedal, da so pozivi na “antiproslavo” nedostojni.

Rok Krajnc