fbpx

Minister Simoniti: Samozaposleni v kulturi imajo plačane vse dajatve in prejmejo temeljni dohodek

Vasko Simoniti (Foto: STA)

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na današnji tiskovni konferenci predstavil ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zaščito kulture. V nadaljevanju je odgovarjal na vprašanja, med drugim je dejal, da so ukrepi v Sloveniji primerljivi z drugimi evropskimi državami. Področje knjige je po njegovih besedah najmanj prizadeto, številni umetniki pa so aktivni tudi na daljavo. Komentiral je tudi predlog levičarskega Društva novinarjev Slovenije za pomoč medijem, ki se soočajo z upadom oglaševalskih prihodkov. Glede novele medijskega zakona je pojasnil, da ta še ni pripravljena, zagotovo pa ne bo omejevala svobode novinarskega dela.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je na torkovi tiskovni konferenci uvodoma poudaril, da so bili vsi ukrepi z namenom zaščite kulture ob epidemiji novega koronavirusa, ki jih je predlagalo Ministrstvo za kulturo, tudi uveljavljeni. Javnim zavodom, ki so pretežno financirani s strani države je po besedah ministra zagotovljeno nemoteno delovanje: “Zagotovili smo primerno nadomestilo za zaposlene v nevladnih organizacijah. Samozaposleni imajo plačane vse dajatve in prejmejo temeljni dohodek.” Ker je Slovenija zelo uspešna pri preprečevanju širjenja bolezni in pristopa k sproščanju sprejetih ukrepov po ministrovih besedah pričakujejo, da bo v začetku maja prišlo do otvoritev galerij, muzejev, knjižnic.

Ukrepi v Sloveniji primerljivi z drugimi evropskimi državami
Kot je izpostavila novinarka so ministru pisali filmski, knjižni in glasbeni ustvarjalci, muzeji pa so mu poslali anketo, ki so jo opravili sami o nezavidljivem stanju, ukrepe pa so predlagale tudi nevladne organizacije. Minister je bil vprašan, kaj bo od prejetega upošteval. “Vsi so seveda pod istim režimom, če tako rečem in vsem smo zagotovili tiste stvari, ki jih v večini Evrope. Ko smo gledali in primerjali medsebojno sliko evropskih držav in naših ukrepov, ki se jih je lotila država, so pravzaprav praktično na isti ravni. Zavedamo pa se, da je določena prizadetost teh ukrepov oziroma bolezni prinesla določena nelagodja ali negotovosti, vendar te negotovosti želimo odpraviti s temi ukrepi, o katerih sem na začetku govoril. V tem ni nobene razlike med muzeji, gledališčem ali pa na področju filma,” je pojasnil Simoniti.

Vasko Simoniti (Foto: STA)

Področje knjige najmanj prizadeto, številni umetniki pa so aktivni tudi na daljavo
Glede področja knjige je Simoniti pojasnil, da je bila ta najmanj prizadeta: “Ker je to produkcija, ki se lahko hkrati odvija v smislu tiska, lahko se knjige prevajajo, lahko se uredniško tudi urejujejo in temu primerno so bila sredstva tudi sproščena.” Na področju knjige je celo prišlo do tega, da so nekateri založniki povedali, da so v tem času prodali več knjig, kot na knjižnem sejmu pred leti.

“Hkrati pa so bile nekatere dejavnosti, ki so za pohvaliti, pravzaprav, ko umetniki na najrazličnejših področjih preko medijev, preko interneta, televizije svojo dejavnost vendarle nadaljevali in seveda tudi hvalevredno je bilo to opaženo in ljudje so bili seveda zadovoljni,” je še povedal Simoniti.

Vasko Simoniti (Foto: STA)

Levičarsko Društvo novinarjev Slovenije s svojim predlogom za pomoč medijem
Novela medijskega zakona po ministrovih besedah še ni pripravljena, podedovali so zakon, ki je pripravljen v določeni meri, a je zelo neurejen ter nekonsistenten. V nadaljevanju je zagotovil še, da v novem medijskem zakonu ne bo nobenega omejevanja svobode novinarjev.

Kljub dramatičnim vprašanjem določenih medijev minister zagotavlja, da obstoj nobenega medija ni ogrožen. Zaradi upada oglaševalskih prihodkov je levičarsko Društvo novinarjev Slovenije pripravilo svoj predlog za pomoč medijem. Kot je pojasnil minister, so mnoga podjetja zaradi krize zmanjšala izdatke za oglaševanje, mnoga pa so tudi propadla. Malo solidarnosti bi tako pričakovali tudi od DNS.

DNS (Foto: STA)

Rok Krajnc