fbpx

Minister Tonin sprašuje kritike: Zakaj so bila skladišča zaščitne opreme na začetku pandemije prazna?

Foto: STA

Minister za obrambo Matej Tonin se je na družbenem omrežju Twitter odzval na namigovanja, da se nekateri podjetniki, ki v teh dneh državi pomagajo pri dobavah zaščitne opreme skušajo okoristiti na račun krize. Ob tem vse kritike sprašuje, zakaj so bila slovenska skladišča zaščitne opreme na začetku te pandemije prazna, zakaj dolgoletni dobavitelji medicinske opreme v kritičnih trenutkih niso uspeli dobavljati in zakaj imajo težave pri dobavi zaščitne opreme tudi ZDA, Nemčija in Francija. Kot je zapisal, je v vlogi ministra za obrambo razdeljevanje zaščitne opreme, za pomoč pa je prosil znane podjetnike Aleksandra Čeferina, Joca Pečečnika in Janeza Škrabca, ki so se po njegovih besedah, vsi po svojih močeh odzvali na poziv. Tonin pričakuje zaslišanja morebitnih parlamentarnih komisij in KPK, a se jih ne boji, saj ima mirno vest.

Podpredsednik vlade in minister za obrambo mag. Matej Tonin se je na družbenem omrežju Facebook odzval na namigovanja, da se nekateri podjetniki, ki v teh dneh državi pomagajo pri dobavah zaščitne opreme skušajo okoristiti na račun krize: “Danes je veliko ljudi pametnih, češ, poklikaš na spletu in zaščitna oprema za par centov pride v Slovenijo. Če je vse tako enostavno, je moje vprašanje, zakaj te opreme ne pripeljejo v Slovenijo. Lahko rečem le velik HVALA Jocu Pečečniku, ki je celotno Slovenijo reševal v najbolj kritičnih trenutkih.”

Zakaj so bila skladišča zaščitne opreme na začetku pandemije prazna?
Kot je v nadaljevanju zapisal Tonin, je bil to čas, ko so v Cankarjevem domu sedeli z zdravstvenimi osebjem, ki so s solzami v očeh razlagali, kako imajo opreme samo še za tri dni in da ne vedo, kako naprej. “Vsi, ki danes napadajo Joca Pečečnika, bi se morali po spominu vrniti zgolj nekaj dni nazaj, ko smo dnevno spremljali opozorila zdravstva, da zaščitne opreme ni,” izpostavlja. Tonin bi tako vsem kritikom zastavil sledeča vprašanja: “1. zakaj so bila slovenska skladišča zaščitne opreme na začetku te pandemije prazna, 2. zakaj dolgoletni dobavitelji medicinske opreme v kritičnih trenutkih niso uspeli dobavljati, 3. zakaj imajo težave pri dobavi zaščitne opreme ZDA, Nemčija, Francija, …”

Če bi bila pred nekaj tedni slovenska skladišča polna, če bi dolgoletni dobavitelji medicinske zaščitne opreme dobavili zgolj obljubljene količine in če bi bilo zaščitne opreme po svetu dovolj, potem akcija Joca Pečečnika po Toninovih besedah ne bi bila potrebna. “Tako pa mu lahko izrazim le spoštovanje, ker je v kritičnih trenutkih Sloveniji pomagal, čeprav mu to ne bi bilo potrebno,” piše. Danes bi lahko mirno ležal na kavču, namesto da se z njim ukvarja celotna Slovenija.

“Kje je moja vloga? Nekateri se danes norčujejo, češ pred dnevi sem rekel, da z nabavo mask nimam nič, danes pa Joc Pečečnik javno razlaga, kako sem ga prosil za pomoč,” je zapisal Tonin in pojasnil, da je naloga Ministrstva za obrambo, da zaščitno opremo deli. Naloga Ministrstva za gospodarstvo pa je, da zaščitno opremo kupuje. “Ko je bilo najhujše, bi se lahko potuhnil in tiho opazoval, kako so kolegi na gospodarskem ministrstvu pregorevali in si mislil, češ to ni moj problem. Bodo že! Po birokratsko bi lahko rekel, moja naloga je zgolj deliti, ostalo me ne zanima,” izpostavlja.

Čeferin, Pečečnik in Škrabec so se po svojih močeh odzvali in pomagali
“Moj telefon je v tistih kritičnih trenutkih pregoreval. Klicali so me obupani predstojniki bolnišnic, zdravstvenih domov, domov starejših, župani in številni drugi. Stiske so bile silovite. Vsi so spraševali, kdaj bo oprema. Iz skladišča civilne zaščite nismo imeli kaj deliti. Zaščitne opreme ni bilo od nikoder. Glede na situacijo, ki je vladala v svetu in glede na ‘vojno’, ki se je odvijala za zaščitno opremo, sem vedel, da nam lahko pomagajo zgolj znani in vplivni Slovenci, ki imajo dobre poslovne ali politične zveze v svetu,” piše Tonin, ki je poklical Aleksandra Čeferina, Joca Pečečnika in Janeza Škrabca, ki so edini trije, ki sem jih je on prosil za pomoč: “Vsi so se po svojih močeh odzvali, pomagali in naredili veliko dobrega za Slovenijo. Hvala!!!”

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Tonin se ne boji morebitnih parlamentarnih komisij in KPK, saj ima mirno vest
“Če bi v tej krizi nemo opazoval in se prepričeval, kako se nič ne da, potem bi danes najverjetneje mirno živel. Ne bi mi bilo potrebno prenašati vsakodnevnih napadov, zasmehovanja in pametovanja. Ker pa mi solzne oči naših zdravstvenih delavcev niso dale miru, me po tej krizi čakajo številna pojasnjevanja na komisiji za preprečevanje korupcije, na parlamentarnih preiskovalnih komisijah in še kje. Ni problema. Samo povejte kam pridem. Imam mirno vest,” zaključuje. “Lepe velikonočne praznike vam želim. Posvetite jih vašim najdražjim,” je še na koncu zaželel sledilcem na Facebooku.

Rok Krajnc