fbpx

Minister Tonin: Zmagala je resnica, pripadnik Slovenske vojske v Malalana ni uperil puške, ga legitimiral ali mu odvzel prostost!

Minister za obrambo Matej Tonin. (Foto: STA)

Minister za obrambo Matej Tonin je po končani preiskavi Obveščevalne varnostne službe MORS izjavil, da pripadnik Slovenske vojske v Daniela Malalana ni uperil puške, ni ga legitimiral in ni mu odvzel prostosti. Kot pravi, je bilo vse v skladu s pravili delovanja. “Po preiskavi je čas za depolitizacijo primera v dobro Malalana in vojaka, ki je izjemno izkušen in odlikovan vojak,” je še zapisal.

Minister za obrambo Matej Tonin je po zaprti seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri je Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo predstavila poročilo o majskem incidentu na meji z Italijo, na Twitterju zapisal,  da ni šlo za incident, kakršnega je opisal Daniel Malalan.

Kot je povzel poročilo OVS minister Tonin, pripadnik slovenske vojske v Malalana ni uperil puške, ni ga legitimiral ali mu odvzel prostost – postopal je namreč z ustavljenimi pravili delovanja vojske v času naloge. Po vsem tem je še zapisal, da je čas za depolitizacijo primera v dobro Malalana in vojaka, ki ga je minister opisal kot izkušenega in odlikovanega pripadnika Slovenske vojske.

Pri domnevnem incidentu na slovensko-italijanski meji, ki so ga mediji napihnili v “mednarodni incident”, je kot glavni akter nastopal podpornik Antifa Daniel Malalan, do takšnega poročanja pa je bil kritičen tudi Sindikat vojakov Slovenije, prav na celi črti pa je v dogajanje vpletena RTV Slovenija. Naši viri razkrivajo, da Daniel Malalan v naznanitvi domnevnega kaznivega dejanja ni nikoli omenil, da bi vojak z orožjem meril vanj. To se je s preiskavo OVS na koncu tudi izkazalo, čeprav je RTV še včeraj poročala, da je vojak v Malalana meril s puško.

Daniel Malalan. (Foto: Fb)

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš je že ob izbruhu domnevnega incidenta v izjavi za javnost pojasnil, da je v interesu vseh in predvsem Slovenske vojske, da se dogodek razišče, saj tam ne dopuščajo zlorab in prekoračitev pooblastil. Profesionalnost in zakonitost je namreč ena izmed glavnih vrednot in temeljev delovanja. Prav tako je pojasnil, da so k ugotavljanju dejanskega stanja pristopili z vso resnostjo. “Pa ne zato, da bi to morali narediti. Ampak zato, da ugotovimo, kaj je dejansko stanje in kaj se je dejansko dogajalo,” je dejal načelnik. Glavaš je še povedal, da od leta 2015 in opravljenih več kot 110 tisoč raznih nalog v podporo policiji pri širšem varovanju državne meje in več desetletjih delovanja v tujini, večjih zlorab in prekoračitev pooblastil niso zaznali. Tudi tokrat se je izkazalo, da vojaki Slovenske vojske niso prekoračili pooblastil in da je nekdo želel resno načeti ugled državnega vrha in vojske.

Sara Kovač