fbpx

Minister Vrtovec ob izdanju energetskega dovoljenja za drugi blok nuklearke v Krškem odpira javno razpravo o energetski prihodnosti Slovenije

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. (Foto: STA)

Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister Jernej Vrtovec. Med njo se bo izkazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem – torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o tej investiciji, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija še ni znana.

Z energetskim dovoljenjem odpiramo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Vrtovec. Med njo se bo izkazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem – torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Želijo se izogniti izkušnji TEŠ6
Šele po doseženem družbenem konsenzu bodo sledili nadaljnji postopki, kot so umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in sama gradnja. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta, je dejal Vrtovec in dodal, da bo njena skupna električna moč na pragu 1100 MW, predvidena letna proizvodnja električne energije nekaj manj kot 9000 GWh, življenjska doba pa 60 let.

Foto: STA

Projekt je preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom,” je poudaril Vrtovec. Spomnil je na afero z gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dodal, da je bila ta šola predraga, da bi jo ponovili. “Zato želimo zagotoviti preglednost in predvsem odgovornost za vse sprejete odločitve,” je dejal.

Sara Kovač