Minister Vrtovec v Katarju glede možnih oblik sodelovanja pri dobavah zemeljskega plina

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec na delovnem obisku pri katarski minister za energijo Saad Sherida Al-Kaabi (Avtor MZI)

V teh dneh se minister Jernej Vrtovec mudi na delovnem obisku v Katarju v zvezi z možnimi oblikami sodelovanja pri dobavah zemeljskega plina. Tam je opravil pomembna bilateralna srečanja z emirjem države Katar Nj. Ekselenco šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, ministrom za energijo Saad Sherido Al-Kaabijem ter ministrom za transport in telekomunikacije Jassimom Bin Saif Ahmed Al Sulaitijem z namenom iskanja možnih oblik sodelovanja pri dobavah zemeljskega plina ter poglobitve gospodarskih odnosov med državama.

“Ena od osrednjih točk pogovorov je bila energetika. Po agresiji Rusije na Ukrajino je celotna Evropa pred velikim izzivom na kakšen način diverzificirati dobavo plina. Slovenija je v celoti odvisna od dobave plina iz Rusije. Če želimo diverzificirati dobavo, potem moramo vložiti velike napore v iskanju možnih rešitev,” je poudaril minister Jernej Vrtovec.

Kot je poudaril minister za infrastrukturo, je s katarskim ministrom za energetiko spregovoril o tem, kako bi lahko do dve ladji na leto iz Katarja pripeljali do slovenskih odjemalcev in sicer preko LNG terminalov v severnem Jadranu. “Po pogovoru s katarskim ministrom za energijo se nam odpira možnost, da lahko v kratkem dobavimo katarski plin in si tako zagotovimo fleksibilnost dobav. Seveda moramo najprej zagotoviti proste terminalne kapacitete, šele nato lahko sledijo naslednji koraki. Naredili smo velik korak naprej k temu, da diverzificiramo naše dobave plina, saj je tudi Katar zainteresiran za sodelovanje,” je bil jasen minister.

Govora tudi o okrepitvi sodelovanja na področju pomorskega prometa preko Luke Koper
Srečanje s katarskim ministrom za transport in telekomunikacije je bilo namenjeno krepitvi gospodarskih odnosov med obema državama, še posebej na področju letalskega in pomorskega prometa. Kot je po srečanju poudaril minister Vrtovec sta s sogovornikom spregovorila o možnosti vzpostavitve redne letalske linije med Katarjem in Ljubljano, saj ima Slovenija, kljub temu, da je ozemeljsko majhna država, primerjalne prednosti zaradi svoje geostrateške lege.

V povezavi s pomorskim prometom sta sogovornika večino časa namenila okrepitvi sodelovanja na področju pomorskega prometa preko Luke Koper. “Slovenija želi okrepiti sodelovanje na področju pomorskega prometa. Sodelovanje pri prevozu kontejnerjev iz Katarja v Luko Koper bi zagotovo pripomoglo k povečanju prometa med državama ter povečalo možnosti za nadaljnji razvoj Luke Koper ter trgovine preko Slovenije v zaledne trge,” je še dejal minister.

Sara Kovač