fbpx

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je zaradi označbe s fašistom odločil, da vloži tožbo zoper Uroša Jauševca iz vrst SD!

Foto: STA

Vidni član stranke SD Uroš Jauševec, ki je nekdaj zasedal mesto glavnega tajnika, nikakor ne skriva svoje nenaklonjenosti vladi Janeza Janše. Vse odkar je izbruhnil prvi val novegakoronavirusa je odkrit nasprotnik aktivacije 37. a člena Zakona o obrambi, ki bi predvidel pomoč vojske pri zavarovanju južne meje, še posebej pa je stopil v ospredje, ko je že konec meseca marca napovedal vstaje proti vladi. Potem, ko je v primitivizmu šel še korak dlje in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa označil za fašista, se je Hojs odločil, da bo vložil tožbo zoper Jauševca.

Ministra Aleša Hojsa je namreč upravičeno razburil naslednji primitiven zapis, ki ga je Uroš Jauševec, 28. septembra, zapisal na njegov račun: “Ta fašist še vedno sanja o aktivaciji 37. a člena Zakona o obrambi. Upam, da bo opozicija vzdržala tudi tokrat in aktivacije ne bo podprla!”. Hojs je preko Twitterja sporočil, da se je že posvetoval z odvetnikom, da mora za vložitev tožbe zoper Jauševca vedeti kje točno stanuje, saj sicer tožbe ne more vložiti. Iz tega razloga se je minister obrnil na stranko SD in jih prosil, če lahko sporočijo njegov naslov, da bodo na upravni enoti odvetniku izdali pravi EMŠO, da ne bo prišlo do nepotrebnih pomot.

Glede na burno reakcijo Jauševca je očitno, da ta nikakor ni zmožen razumeti, čemu je minister Hojs napovedal, da bi bilo smiselno premisliti o aktivaciji vojske. Hojs je namreč v ponedeljek sporočil, da se Slovenija sooča z zaskrbljujočim trendom porasta števila nezakonitih migracij. V minulem koncu tedna je namreč policija obravnavala nezakoniti prestop kar 243 migrantov, med katerimi je bilo največ državljanov Bangladeša, Pakistana, Iraka, Irana in Afganistana. Glede na to, da je mejo skupaj na nezakonit način v letošnjem letu do ponedeljka prečkalo 10-krat več migrantov, kot leta 2017, je jasno kot beli dan, da je navedba Hojsa več kot na mestu. Morda pa le ne čudi, čemu Jauševec ne razume razloga za aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi, konec koncev je član stranke, ki je naklonjena nezakonitim migracijam.

Minister Hojs ni prvič tarča nasprotnikov
Ni prvič, da je minister deležen žaljivih označb. V nedavni interpelaciji so ga namreč Socialni demokrati obtoževali, kako naj bi v povezavi s koncertom hrvaškega pevca Thompsona poveličeval ustaštvo, čeprav se sam pod noben dokument, da lahko Thompson nastopa ni podpisal. Hojs je med drugim poudaril, da je ustaštvo zavrženo in kot tako zanj povsem nesprejemljivo, enako je zatrdil tudi glede četništva. Zdi se, da skrajni levičarji dandanes ne znajo na drugačen način komunicirati, kot da nekoga, ki se z njimi ne strinja, označijo za fašista.

Nedavna označba Hojsa za fašista je vidno razjezila tudi Franca Trunka iz Portoroža, ki se je odločil, da na državno tožilstvo pošlje kazensko ovadbo proti funkcionarju SD. V spremnem dopisu ovadbe je izpostavil, da je evidentno je, da se (pro)udbovskim častilcem povojnih klavcev dobesedno trga v situaciji, ko so že pol leta odmaknjeni od oblastnega korita. “Koliko javnega zmerjanja, poniževanja, izzivanja, pozivanja k ubijanju nas, smo bili v zadnjih mesecih deležni vsi, ki ne pripadamo enoumni sodrgi častilcev povojnih klavcev… Med slednjimi je ‘izletel’ tudi (pro)udbovsko pogojeni poslanec SD tovariš Uroš Jauševec, ki javno spodbuja in razpihuje sovraštvo in nestrpnost, ki temelji na političnem in drugem prepričanju, pri čemer je bilo dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir in/ali na način zmerjanja ali žalitve namenjene notranjemu ministru RS Aleša Hojsa z javnim zapisom, da, citat: “Ta FAŠIST še vedno sanja o aktivaciji 37.a. člena Zakona o obrambi …,” je med drugim kritično izpostavil Trunk.

Dejstvo je, da v naši državi velja 297. člen kazenskega zakonika, ki navaja, da kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, mu grozi zaporna kazen do dveh let. Nestrpnost, kot si jo je privoščil Jauševec, prav tako pa tudi nedavno poslanec Državnega zbora RS Miha Kordiš iz vrst radikalne Levice – ko je člane stranke SD označil kot kolaborante, vlado Janeza Janše pa kot fašistoidno – nikakor ne more biti nekaj sprejemljivega v družbi, ki se ima za demokratično. Vsakršno kritiko je namreč mogoče izraziti na podlagi argumentov in na kulturen način. Glede na odzive državljanov na ministrov zapis kaže, da se je minister le uspel dokopati do naslova Jauševca, tako mu očitno tožba tokrat le ne bo ušla.

Nina Žoher