Minister za zdravje ne razume, kaj pomeni prosti trg

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Potem ko se je izkazalo, da je ukinitev dopolnilnega zavarovanja le še ena izmed kupa praznih predvolilnih obljub Golobove vlade, saj je zavarovalnica Generali nedavno svoje zavarovance obvestila o dvigu mesečne premije dopolnilnega zavarovanja, se je sedaj minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v luči nezadovoljstva javnosti odločil, da bo za danes sklical sestanek s predstavniki zasebnih zavarovalnic. Kot kaže bi rad minister debatiral okrog višine zavarovalnih premij, kar kaže na to, da nikakor ne razume določil prostega trga, kjer je prodajalec tisti, ki določa ceno, kupec pa je tisti, ki se prostovoljno odloča, katero ponudbo bo sprejel. 

Zavarovalnica Generali je ta teden sporočila, da se bo mesečna premija dopolnilnega zavarovanje povišala z dosedanjih 34,50 evra na 44,89 evra. Kot glavne razloge za podražitev, ki bo nastopila s 1. majem, navajajo neugodne trende na področju zdravstvenih storitev. Pri tem izpostavljajo še rast cen zdravstvenih storitev in rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu. Po njihovih besedah je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od začetka leta 2020 do 1. februarja letos v nabor vključil več kot 1270 novih storitev in okrog 110 storitev, ki se izvajajo pri zdravljenju na daljavo. Zavarovalnici Triglav in Vzajemna zaenkrat še nista napovedali povišanja cene premije, zato imajo seveda ljudje na prostem trgu možnost, da se glede na ponudbo odločajo, katera je zanje najbolj sprejemljiva.

Vlada nima vzvodov, s katerimi bi lahko vplivala na zamrznitev zavarovalnih premij zasebnih zavarovalnic
Minister za zdravje v luči nezadovoljstva ljudi, ki so očitno verjeli obljubam vlade oziroma ugotovili, da se ne izpolni prav nič, kar obljubljajo, pravi, da je dvig mesečne premije s strani zavarovalnice Generali neupravičen, zato želi na današnjem sestanku izvedeti, čemu so se odločili za povišanje cene. Ker je bilo zdravstvenim zavarovalnicam z interventnim zakonom namenjenim preko 70 milijonov evrov, želi Loredan izvedeti, za kaj so denar porabili. Po poročanju STA bodo po velikonočnih praznikih videli, kako postopati naprej v dobrobit državljanov. Ob tem pa je sicer priznal, da vlada le nima neposrednih vzvodov, s katerimi bi lahko vplivala na zamrznitev zavarovalnih premij zasebnih zavarovalnic.

Konec marca je Loredan v pogovoru za Siol med drugim spregovoril okrog ukinjanja dopolnilnega zavarovanja. Obstoječa oblika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je bila implementirana pred tridesetimi leti, je po njegovo daleč od tistega, za kar je bila mišljena. “Najprej bo treba najti 600 milijonov evrov, ki jih sedaj prispevamo iz lastnih žepov. In v luči vsega, kar nas čaka kot starajoče se prebivalstvo, izračunati, koliko denarja za zdravstvo bomo potrebovali,” je ob tem dodal in že tedaj napovedal, da se pri vseh zavarovalnicah, ki nudijo dopolnilno zavarovanje, kaže trend, da zavarovanje prinaša bistveno večjo izgubo, kot so mislili, da bo. “Se že na glas govori o dvigu premije,” je napovedal in dodal, da se je potrebno s tem jeseni soočiti.

Napovedi ministra o povišanju mesečne premije so se uresničile, zato slednjega vse skupaj vendarle ne bi smelo presenečati. Medtem ko v Slovenskem zavarovalnem združenju trdijo, da je povišanje cene zavarovalne premije nujno in da je pri tem potrebno zavedanje, da dopolnilno zavarovanje ni obvezno, ampak prostovoljno, so ljudje v luči visokih življenjskih stroškov odreagirali negativno, saj vlada razen košarice osnovnih živil, ki je sama sebi namen, ni naredila prav nič, da bi olajšala življenje državljankam in državljanom. Še več, življenje je državljanom dodatno otežila s tem, ko je izničila Janševo davčno reformo, in s tem vsem znižala plače.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Ker je bila Levica med najbolj glasnimi okrog ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki se ga bodo sodeč po napoved koalicijskega vrha v januarju lotili šele leta 2025 in ne s 1. januarjem 2024, kot je bilo sprva mišljeno, ljudje pa je povišanje premije razburilo, so se nemudoma odzvali in pozvali k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. Svoje nestrinjanje so izrazili tudi v koalicijski SD, kjer so se začeli zavedati slabih vladnih rejtingov. V Gibanju Svoboda so v luči dogajanja zatrdili, da bo potrebno k razpravi okrog financiranja zdravstvenega sistema pristopiti čim prej. Glede na to, da ta vlada veliko obljublja, potem pa vse obstane pri časovnicah, ki se vedno bolj oddaljujejo, ni pričakovati ekspresnih sprememb. Kakorkoli, minister bi se vendarle v luči sestanka moral zavedati, da ne more zavarovalnicam sugerirati cene mesečnih premij dopolnilnega zavarovanja. Na prostem trgu je namreč tako, da lahko zavarovalnice same oblikujejo ceno, ljudje pa so tisti, ki se na koncu prostovoljno odločijo, kje bodo zavarovani, saj izbira ponudnikov zavarovanja ni le ena.

Ana Horvat