fbpx

Minister za zunanje zadeve Anže Logar za Politico: “Tudi Sloveniji je prioriteta spoštovanje vladavine prava!”

Minister za zunanje zadeve Anže Logar. (Foto: epa)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je v Bruslju zavrnil vse očitke, da bi dobri odnosi z Madžarsko vplivali na njeno predsedovanje Evropski uniji. Poudaril je, da Slovenija krepi odnose z vsemi članicami, ki so in bodo nastopile predsedovanju in obrazloži, da bo Slovenija ravnala v skladu s spoštovanjem vladavine prava. Kljub temu, da sta Madžarska in Poljska v postopkih zaradi zapletov pri ugotavljanju vladavine prava, pa praktično nobena država ne želi nastopiti zoper omenjeni državi. Vzpostavili bodo mehanizem, kjer bo vsaka država lahko obrazložila, zakaj ravna drugače, kot sicer po vladavini prava opredeljuje EU.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na nedavnem obisku v Bruslju pomiril evropske uradnike in zagotovil, da Slovenija ni Madžarska. Politico v tokratnem članku trdi, da bi lahko bilo predsedovanje Slovenije EU ogroženo z vidika EU, saj se bojijo pristranskosti Slovenije med predsedovanjem, zaradi dobrih odnosov z Madžarsko. Po mnenju Politica naj bi bili celo zaskrbljeni tudi evropski diplomati, a Logar očitke zavrača.

Logar je o domnevnih povezavah z Madžarsko podal zagotovilo, da bo Slovenija v okviru predsedovanja kot predsednica Sveta delovala nevtralno in ne bo spodbujala dnevnega reda, ki bi ga diktirala Budimpešta. “Kot država posrednica moramo delovati kot pošten posrednik, ki se ukvarja z vsemi vprašanji, ki so na dnevnem redu Evropske unije,” je zagotovil Logar prejšnji teden.

Logar je tako opisal slovensko kontinuiteto in zagotovil, da slovenska vlada tesno sodeluje s trenutno predsednico Evropskega sveta, Portugalsko, njeno predhodnico Nemčijo in Francijo, ki bo nasledila Slovenijo januarja 2022. V nadaljevanju je Logar še izpostavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja, vključno z večjim usklajevanjem zdravstvene politike, boljšim obvladovanjem kriz, tudi na področju kibernetske varnosti in pridobivanjem sredstev EU, ki so namenjena za ponovno oživitev gospodarstva, po pandemiji koronavirusa v državah članicah.

Tudi Sloveniji je prioriteta spoštovanje vladavine prava
Logarju je prav tako v interesu postaviti prioriteto o pomembnosti spoštovanja vladavine prava v EU. Tako Madžarska kot Poljska se trenutno nahajata v postopku zaradi tako imenovanega sedmega člena, ki ga EU lahko sproži, če meni, da so ogrožene temeljne vrednote EU. Navedeni postopki bi lahko privedli do nezaupnice, s katero bi lahko državi onemogočili glasovalno pravico. Omenjena situacija se ponavlja že leta, medtem pa Poljska in Madžarska ostajata članici EU, saj ena drugo ščitita, prav tako pa tudi drugim voditeljem v Evropi ni v interesu, da bi drastično ukrepale zoper drugo članico EU.

Zunanji minister Anže Logar s portugalskim zunanjim ministrom Augustom Santosom Silvo o pripravah na predsedovanje EU (Foto: epa)

Po Logarjevih besedah so ga predsedniki Evropskega sveta obvestili, da je postopek sedmega člena “na nek način bolj ali manj slep in bi bilo smiselno premisliti, kako nadaljevati s tem vprašanjem”. Po posvetu s predsedniki tudi Logar sam meni, da je sedmi člen neizvedljiv. Kot drug instrument nadzora nad vladavino prava pa je sicer EU vzpostavila sistem,  v skladu s katerim države članice EU izvajajo medsebojne preglede evidenc pravne države drugih. Logar je sistem označil za “dober instrument, s katerim lahko kompenzira vsa tista “čustva”, ki so povezana z vprašanjem pravne države.” Medsebojni pregledi formalno niso povezani s kakršnimi koli orodji sankcioniranja držav članic, a po mnenju Logarja ponuja širši pogled na ureditev pravne države, saj ima vsaka članica možnost pojasniti svoje stališče.

Sara Rančigaj