fbpx

Minister Zajc, odstopi! Če ne, bo odletela celotna vlada!

Foto: Twitter, STA

V Velikih Laščah je v soboto potekal protestni shod, ki se ga je udeležilo več sto kmetov, ki so protestirali proti neodzivnosti vlade glede vse pogostejših napadov zveri. Shod so podprle stranke SDS, NSi in SLS. Predsednik SDS Janša je poudaril, da Slovenije nismo ustvarili za to, da bi bile zveri bolj zaščitene od kmeta, predsednik SLS pa je že v petek za Nova24TV dejal, da bi bilo prepozno, če bi Zajc odstopil včeraj. Za ministra Zajca, ki si v skladu s pričakovanji ni upal priti na shod, so imeli tudi kmetje jasno sporočilo, da naj odstopi. Je evidenten primer negativne selekcije kadrov; pred tem je namreč svetoval glede seksa, kasneje pa ni bil izvoljen niti za poslanca, a je vseeno končal kot minister!

V Velikih Laščah je v soboto potekal protestni shod pod geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali. Kot poroča STA, je predsednik sindikata Anton Medved v osrednjem nagovoru zahteval, naj se volkove odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov. Po njegovih besedah je država dolžna poskrbeti za “svoje zveri”, da te ne delajo škode kmetom, na območjih z zvermi pa naj ljudem zaradi nižje kakovosti življenja nameni davčne olajšave in razvojne spodbude. Sindikat je v protestno peticijo, pod katero je začel zbirati podpise, vnesel tudi poziv k odstopu ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Podporo shodu so z udeležbo svojih predstavnikov izrazili v Slovenski demokratski stranki, Novi Sloveniji in Slovenski ljudski stranki. Med drugimi je bilo opaziti poslanca Franca Breznika in Ivo Dimic, predsednika SLS Marjana Podobnika, evropskega poslanca Franca Bogoviča ter nekatere državne svetnike in tudi predstavnike velikolaške občine na čelu z županom Tadejem Malovrhom.

Protestnike nagovorila ministrica za kmetijstvo Pivčeva, Zajc si, pričakovano, ni upal priti
Protestniki so nosili slovenske in evropske zastave ter transparente. Na njih je mogoče prebrati: V Ljubljani so zveri zagrajene, na deželi pa spuščene; Enega bomo odvzeli, ostale v Ljubljano; Nič zveri na naših dvoriščih. Več protestnikov se je na shod pripeljalo s traktorji. Eden izmed protestnikov je na transparentu imel za Zajca jasno sporočilo, naj odstopi, sicer bo odšel predsednik vlade Marjan Šarec. Na protestu se ni pričakovala prisotnost ministra Zajca, ki meni, da se morajo ljudje na podeželju naučiti sobivanja z zvermi, po pričakovanjih pa je prišla ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Ta je protestnike nagovorila v imenu vlade. Zagotovila je, da so tako pristojni ministrstvi kot celotna vlada na čelu s premierjem Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko. Obenem je opozorila, da problematika ne sme postati politični oder, ampak jo je treba prepustiti stroki.

Foto: Facebook

Protest podprl tudi Janša, Podobnik meni, da če bi minister odstopil včeraj, bi bilo prepozno
Protest je podprl tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je v petek na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Jutri se pridružujemo protestu slovenskega podeželja v Velikih Laščah. S pametno politiko in pravočasnimi ukrepi je možno ohraniti vse živalske vrste brez škode za ljudi. Zagotovo pa države #Slovenija nismo delali zato, da bi bile v njej zveri bolj zaščitene kot slovenski kmetje.”

Državni svetnik Branko Tomažič je po četrtkovi razpravi o reševanju problematike upravljanja velikih zveri po poročanju portala Siol.net na komisiji državnega sveta v petek kazensko ovadil Zajca in premierja Šarca. Očita jima nevestno in ne dovolj ažurno delo pri izvajanju interventnega zakona o odvzemu medveda in volka iz narave. Nekateri v tem že vidijo začetek konca politične kariere ministra Zajca.

Foto: Robert Fojkar

Do problematike pa je oster tudi Podobnik. Ko smo se v petek pogovarjali z njim, je med drugim izpostavil, da se ljudje na podeželju v pričakovanju novega šolskega leta bojijo, da bi katera izmed zveri napadla tudi otroke, ki se proti šolam sprehajajo po gozdnih poteh. Vprašali smo ga tudi, če se nič ne bo spremenilo – doslej namreč kaže, da so bili ukrepi neustrezni -, kdo bi moral po njegovem mnenju odstopiti? “Mislim, da če bi minister za okolje Zajc odstopil včeraj, bi bilo prepozno. Nesprejemljivo je, da greš kot minister med ljudi, kjer volkovi po dvoriščih koljejo drobnico, in jim razlagaš o sobivanju volkov z ljudmi. On razlaga ljudem, naj sobivajo z volkovi, sam si pa ne upa priti v Velike Lašče.”

Marjan Podobnik (Foto: posnetek zaslona)

Ni bil dober za poslanca, pred vstopom v politiko pa se je ukvarjal s svetovanjem o seksu
Poročali smo že, da je Zajc na lanskih državnozborskih volitvah kandidiral na listi Stranke modernega centra v volilnem okraju Ljubljana Šiška III in po enem opravljenem mandatu ni bil ponovno izvoljen za poslanca. Predsednik vlade tako nadaljuje s sestavljanjem vladne ekipe z ljudmi, ki jih volivci niso želeli za poslance, so pa očitno dovolj dobri za ministre. Simon Zajc je tako na zadnjih državnozborskih volitvah prejel 1.234 glasov ali 12,57 odstotka, medtem ko je kandidatka SDS Mojca Škrinjar, zmagovalka v omenjenem volilnem okraju, prejela 2.025 glasov ali 20,63 odstotka. Kljub temu je bil nastavljen za sekretarja pri ministru Juretu Lebnu, dokler ni slednjega neslavno že po nekaj mesecih odnesla afera maketa.

Na živce mu gre vprašanje, o čem razmišlja. Le zakaj?
A še bolj bizarna je njegova kariera pred vstopom v politiko, ukvarjal se je namreč kar s svetovanjem o seksu, v članku Cosmopolitana z naslovom “Ženske ste super, ampak …” (iskren zapis našega novinarja)” je Zajc na primer izrazil prepričanje, da moški pri ženskah, s katerimi postajajo resni, zaznavajo vedno več motečih elementov. Uvodoma je izpostavil, da ima moški rad seks in da mu gre med crkljanjem na živce, če ga ženska vpraša: “Kaj razmišljaš?” Ob tem je pojasnil, da bi ženske rade slišale, kako dober je odnos in kako jih ima moški rad. Moški po besedah Zajca namreč prične kaj hitro po spolnem odnosu razmišljati o drugih stvareh, zaradi takšnih vprašanj pa je le prisiljen v to, da se zlaže in izreče nekaj romantičnega.

Zajc je tako evidenten primer negativne selekcije funkcionarjev v slovenski politiki, ki smo mu priča v času levičarskih vlad, in tudi praznega kadrovskega bazena SMC. Skrajni čas je, da odstopi kot minister in to mesto prepusti nekomu, ki ne bo minister le na papirju …

Rok Krajnc