fbpx

Minister Židan MD Medicini, kjer se zdravi Cerar, preprečil kar 450 operacij

Foto: STA/md-medicina.si

Dr. Matevž Gorenšek, direktor zasebne ustanove MD Medicina, kjer ima osebnega zdravnika tudi slovenski premier Miro Cerar, se je odzval na dopisovanje s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom in pojasnil stvari glede dvomov o pravilnosti dodelitve enkratnega dodatnega programa MD Medicini ter hkrati dvomov o koncesiji za ortopedijo. 

Gorenšek je pojasnil, da si medicinski center že od leta 2016 prizadeva za pridobitev programa za ortopedske operacije in dodal, da ima ta pravno podlago, da na podlagi enakih pogojev kandidira za širitev programa ortopedije. Ta ima sicer že od leta 2016 koncesijo s področja ortopedije, kar vključuje tako kirurško kot tudi ambulantno zdravljenje, od decembra 2016 pa tudi dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti. Iz tega razloga je bil spomladi 2017 center MD Medicina uvrščen na seznam izvajalcev akutne bolnišnične obravnave.

Gorenšek: Dvomi glede koncesije brez pravne razlage
Glede dvomov o koncesiji je Gorenšek povedal, da so bili ti izraženi brez kakršne koli pravne razlage, saj po njegovih besedah MD Medicina spoštuje pravni red. Mnenje je podal tudi strokovnjak ustavnega prava, ki se strinja s tem, da odločba o koncesiji zasebne ustanove predstavlja pravni temelj za širitev programa na izvajanje ortopedskih operacij. Po tem, ko je bilo pravno mnenje poslano na ministrstvo za zdravje, je bil medicinski center uvrščen na seznam izvajalcev akutne bolnišnične obravnave bolnika.

V lanskem letu je po navedbah STA ministrstvo MD Medicini želelo dodeliti 450 operacij, a ta programa po besedah Gorenška zaradi dela politike in nasprotovanja javnih zavodov ni dobila, saj so slednji poudarjali, da bodo sami opravili program, katerega izvajanje je ministrstvo želelo preložiti na MD Medicino. Ob tem se Gorenšek sprašuje, kdo bo tisti, ki bo prevzel odgovornost, da denar ni bil porabljen za bolnike, kljub temu, da je bil zagotovljen.

Foto: MD Medicina

Gorenšek se je odzval na novico, ki je dvignila največ prahu, in sicer, da naj bi direktor MD Medicine kmetijskemu ministru Dejanu Židanu poslal SMS, v katerem naj bi nanj pritiskal v povezavi z glasovanjem za dodelitev enkratnega dodatnega programa MD Medicini. O prejetem sporočilu je Židan namreč seznanil Komisijo za preprečevanje korupcije in vlado. Gorenšek je v svoj zagovor pojasnil, da je od Židana želel pojasnilo, čemu je MD Medicina posebnost v zgodbi o dodeljevanju enkratnega dodatnega programa in kako občuti odgovornost, glede na to, da bolniki lani niso bili deležni dodatnih operacij.

V centru menijo, da je Židan neposredno odgovoren za neizvedbo 450 operacij 
“Vsebina SMS sporočila je pozivala na javno predstavitev in soočenje argumentov, saj kmetijski minister ni navedel strokovnih ali pravnih razlogov za nasprotovanje dodelitvi programa MD Medicini, hkrati pa je bila slednja, ob vseh ostalih koncesionarjih, ki so prav tako dobili ta dodatni program, v njegovih izjavah edina edino eksplicitno navedena, zato smo to izvajanje razumeli kot politični ter medijski pritisk,” je pojasnil Gorenšek in dodal, da ob tem meni, da je Židan neposredno odgovoren za neizvedbo 450 operacij iz lanskega enkratnega dodatnega programa.

N. Ž.