fbpx

Ministra Gantar in Cigler Kralj: Zakon o dolgotrajni oskrbi izboljšuje izbiro in kakovost institucionalnih storitev

V petek, 21. avgusta 2020, sta minister za zdravje Tomaž Gantar (Desus) in minister za delo Janez Cigler Kralj (SMC) v Odmevih predstavila predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi. Zakon naj bi Slovenijo glede vprašanj oskrbe starejših končno približal razvitejšim državam na tem področju in predvsem starejšim povečal izbiro in izboljšal kakovost institucionalne nege.

Voditeljica Rosvita Pesek je v uvodu oddaje povedala, da je Slovenija, navkljub temu, da je sedma država na svetu po starosti prebivalstva, še edina evropska država, ki nima Zakona o dolgotrajni oskrbi. S tem, da Slovenija tak zakon nujno potrebuje, sta se strinjala tako zdravstveni minister Tomaž Gantar, kot tudi minister za delo družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Novi zakon, če bo sprejet, vrača dostojanstvo starejšim, jim daje čas in izbiro. Z njim najprej močno dvigujemo kakovost institucionalnega varstva, torej domov,” je povedal Gantar in poudaril, da obenem izboljšujejo tisti del v katerem je Slovenija slaba. To pa so “možnost bivanja in oskrbe na nivoju bivanja v domovih, na domu. Zdravstvena oskrba, pomoč na domu starejšim podaljšuje čas, ko lahko bivajo doma in jim na nek način daje izbiro, da ostanejo doma ali odidejo v dom. Ko pa v dom naposled odidejo, je kakovost storitev tam boljša kot doslej.

Minister Cigler Kralj je dodal, da predlog Zakona poleg tega, da povečuje izbiro in podaljšuje obdobje bivanja doma, prinaša tudi pomembne predloge za izboljšanje kakovosti storitev v okvirih institucionalne nege, saj predvideva delitev domov na tri vrste glede na potrebe starejših: na 1. Bivalne, 2. Oskrbovalne in 3. Negovalne.

Se bo financiralo s pomočjo evropskih sredstev?
Oba ministra sta poudarila, da želijo, “da se starejši tudi v institucionalnih domovih počutijo kot doma, ker to navsezadnje so njihovi domovi, zato se izogibajo izrazu bolnišnice, ko govorijo o starejših, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo in nego na najvišji stopnji in raje uporabljajo izraz negovalni domovi.”

Tako Cigler Kralj kot Gantar se zavedata, da bo v javni obravnavi največ vprašanj in tudi kritik letelo na način financiranja sprememb, ki jih prinaša predlog tega zakona. Pripombe na dvig socialnih prispevkov (iz 22,1% na 23,04 za delavca, iz 16,1% na 17,06% za delodajalca), kar bo obremenilo tudi plače (minimalno za 17,87 evrov, povprečno za 34,44 evrov) a, pojavlja se tudi možnost financiranja s pomočjo evropskih sredstev.

O predlogu Zakona bodo najprej razpravljali znotraj koalicije, potem pa gre ta predlog v javno razpravo. Ministra sta prepričana, da je ta zakon nujnost, da pa se zavedata, da bo predlog, preden bo sprejet, naletel na kar nekaj izzivov. Največji bo gotovo vir financiranja.

Aleš Ernecl