Ministra Logar in Lavrov izrazila željo po izboljšanju odnosov med EU in Rusijo

Foto: Twitter

Minister za zunanje zadeve Anže Logar se  je danes udeležil delovnega obiska v Moskvi. Srečal se je z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Sergejem Lavrovom. Obisk je namenjen predstavitvi prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem svetu EU, mednarodnim temam in dvostranskemu sodelovanju. Minister je na srečanju s predstavniki nevladnih organizacij v Ruski federaciji izrazil solidarnost in podporo ruski civilni družbi, ki se sooča z resnimi omejitvami pri svojem delovanju zaradi nove zakonodaje. Za normalizacijo odnosov pa se je zavzel tudi Lavrov, pri čemer je poudaril pomen enakopravnosti med stranema.

Slovenija si bo kot prihodnja predsedujoča Svetu Evropske unije prizadevala za zmanjšanje napetosti z Rusijo, je danes v Moskvi po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom povedal vodja slovenske diplomacije Anže Logar. Za normalizacijo odnosov se je zavzel tudi Lavrov, pri čemer je poudaril pomen enakopravnosti med stranema. “Znova smo izrazili željo po normalizaciji odnosov z EU ob razumevanju, da bomo gojili dialog, ki bo temeljil na enakopravnosti in medsebojnem spoštovanju,” je dejal na skupni novinarski konferenci. Minister Logar pa je med drugim sporočil, da je izrazil zaskrbljenost nad povečano vojaško aktivnostjo na meji med Rusijo in Ukrajino. “Pričakujemo nadaljevanje konstruktivnih prizadevanj v smeri dogovorov iz Minska. Prisilni pristanek letala Rynair, odvzem prostosti beloruskemu novinarju in kršitev človekovih pravic v Belorusiji so nesprejemljive,” je poudaril.

Kot prihodnja predsedujoča Svetu EU si bo Slovenija prizadevala za zmanjšanje napetosti in za sobivanje z Rusko federacijo. Slovenija obžaluje izgone diplomatov in izraža solidarnost z državami članicami Evropske unije, ki so jih prizadeli ruski povračilni ukrepi,” je Logar povedal po srečanju, je na Twitterju sporočilo slovensko zunanje ministrstvo. Logar je ruskemu kolegu predstavil tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta, med katerimi sta okrepitev odpornosti EU na področjih zdravja in kibernetske varnosti ter širitev EU na Zahodni Balkan. “Tu imamo veliko skupnega. Mislim na interes za sodelovanje na področjih varnosti informacijskih tehnologij, boja proti kibernetskemu kriminalu in kibernetskemu terorizmu ter informacijskih in komunikacijskih tehnologij na splošno, pa tudi na področju okoljskih vprašanj,” je glede prednostnih nalog povedal ruski zunanji minister. Izpostavil je tudi pomen sodelovanja na področju zdravja. Lavrov je povedal še, da sta se z Logarjem dogovorila, da bosta državi okrepili pravno podlago za zaščito investicij.

https://twitter.com/MZZRS/status/1398270204040421377?s=20

Lavrov izrazili željo po normalizaciji odnosov z EU
Logar se je danes srečal tudi s predstavniki nevladnih organizacij v Rusiji. Minister je izrazil solidarnost in podporo ruski civilni družbi, ki se sooča s številnimi omejitvami aktivnosti v okviru nove zakonodaje, so tvitnili pri MZZ. Slovenski zunanji minister se na delovnem obisku v Moskvi mudi po četrtkovem neformalnem srečanju zunanjih ministrov članic EU v Lizboni, kjer je bila glavna tema beloruska preusmeritev letala, ki je letelo iz Aten v Vilnius, ker je bil na krovu do beloruskega režima kritični novinar Roman Protasevič. Ministri so sicer  razpravljali, kakšne sankcije bi lahko uvedli proti režimu Aleksandra Lukašenka, za kar so se v začetku tedna zavzeli voditelji članic EU na vrhu v Bruslju. Belorusija sicer kritike zavrača, Moskva pa jo pri tem podpira in obžaluje evropske ukrepe. Odnosi med EU in Rusijo so sicer precej napeti že dlje časa. Dodatno so se zaostrili tudi zaradi ruske obravnave opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, sicer pa so obremenjeni predvsem zaradi ukrajinskega konflikta, vojne v Siriji in vse glasnejšega ruskega rožljanja z orožjem na vzhodnih mejah Evrope, poroča STA.

Minister Logar je obisk zaključil s srečanjem s slovenskimi gospodarstveniki, ki so skupno izrazili upanje, da bodo razmere kmalu omogočile normalno vizumsko poslovanje.

Foto: MZZ

Sara Bertoncelj