fbpx

Ministri danes ločeno o Zahodnem Balkanu, energetiki in Ukrajini

Ministri se bodo danes udeležili treh loečnih dogodkov, kjer bodo razpravljali o Zahodnem Balkanu, energetiki in Ukrajini (Foto: STA)

Danes potekajo trije ključni dogodki, ki se jih bodo ločeno udeležili slovenski ministri. V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU bo danes na Brdu pri Kranju potekala ministrska konferenca EU-Zahodni Balkan na področju notranjih zadev, ki jo bo gostil minister Aleš Hojs. Ministri EU, pristojni za energijo, bodo danes v Bruslju razpravljali o perečem vprašanju rastočih cen energije v Evropi in kako pomagati najranljivejšim, kjer bo prisoten minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. V Stockholmu pa bo danes potekalo zasedanje zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki se ga bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. 

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU bo danes na Brdu pri Kranju potekala ministrska konferenca EU-Zahodni Balkan na področju notranjih zadev, ki jo bo gostil minister Aleš Hojs. Ministri bodo govorili o upravljanju z migracijami in boju proti terorizmu. Konference se bo udeležila tudi pristojna evropska komisarka Ylva Johansson, poroča STA.

Zasedanja se bodo po napovedih notranjega ministrstva poleg komisarke udeležili notranji ministri oziroma državni sekretarji držav Zahodnega Balkana ter Francije in Češke, ki sta del prihodnjega tria predsedujočih držav Svetu EU. “Regija Zahodnega Balkana je sestavni del Evrope,” je pred zasedanjem povedal slovenski notranji minister Hojs, ki bo vodil srečanje. “Zato je nujno, da jo obravnavamo kot del našega skupnega upravljanja pri skupnih izzivih: pri upravljanju z migracijami, azilu in mejah, boju proti terorizmu, ekstremizmu in radikalizaciji ter organiziranemu kriminalu,” je dodal.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Avtor: MNZ)

Glede migracij je treba po ministrovih besedah razpravljati o tem, kako v kar največji meri tem državam pomagati zajeziti dotok nezakonitih migracij na njihovo ozemlje. Gre za države, v katerih migranti čakajo, da bodo nadaljevali svojo nezakonito pot v Evropo. Te ilegalne poti je treba zajeziti že na zunanjih mejah teh držav, se je zavzel.

Ob robu srečanja se bo minister sestal s francoskim kolegom Geraldom Darmaninom, čigar država bo januarja od Slovenije prevzela predsedovanje Svetu EU. Že v sredo zvečer pa je s črnogorskim notranjim ministrom Sergejem Sekulovićem podpisal protokol o sodelovanju med državama v boju proti trgovini z ljudmi in zlorabi otrok. V petek se bodo na Brdu pri Kranju sestali še pravosodni ministri. Ministrska konferenca EU-Zahodni Balkan za področje notranjih zadev in pravosodja je srečanje, ki se organizira enkrat letno in je namenjeno krepitvi regionalnega sodelovanja, dobrim sosedskim odnosom in podpori približevanju držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam.

Ministri EU o rastočih cenah energije
Ministri EU, pristojni za energijo, bodo danes v Bruslju razpravljali o perečem vprašanju rastočih cen energije v Evropi, ki že dalj časa sprožajo skrbi. Obravnavali bodo tudi poročilo Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) o delovanju veleprodajnih energetskih trgov in možnih vzrokih za cenovna nihanja. Današnja razprava v okviru zasedanja Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo bo služila kot podlaga za pripravo zasedanja Evropskega sveta sredi tega meseca, na katerem bodo voditelji članic EU ponovno obravnavali to vprašanje.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (Foto: STA)

Evropski voditelji so na oktobrskem srečanju pozvali, naj se čim bolje izkoristi nabor kratkoročnih ukrepov v pomoč najranljivejšim ljudem in podjetjem, ki ga je predstavila Evropska komisija. Pozvali pa so tudi k preučitvi srednjeročnih in dolgoročnih ukrepov za zagotovitev cenovno dostopne energije in okrepitev odpornosti evropskega energetskega sistema. “Razprava na temo cen energije bo pokazala, kakšne so izkušnje držav glede uporabe različnih mehanizmov za blažitev vpliva visokih cen energije na končne potrošnike, prav tako pa se bomo osredotočili na bolj dolgoročni pogled,” je po navedbah slovenskega predsedstva povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki bo vodil zasedanje.

Zunanji ministri Ovse danes predvidoma tudi o Ukrajini
V Stockholmu bo danes potekalo zasedanje zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki se ga bo udeležil tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Ob robu zasedanja se bosta po napovedih o ukrajinski krizi ločeno srečala ameriški državni sekretar Antony Blinken in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Osrednja tema ministrskega zasedanja bo sicer po napovedih ukrajinska kriza, saj skrbi povzroča kopičenje ruskih vojakov na meji.

Zunanji minister Anže Logar (Foto: STA)

Na zasedanju bodo sicer ministri razpravljali o vseh najpomembnejših in aktualnih zadevah s področja delovanja Ovse-ja, ocenili učinkovitost delovanja organizacije in razpravljali o aktualnem dogajanju v regiji. Na zasedanju, ki poteka enkrat letno, bodo sprejeli tudi odločitve za nadaljnje delo, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva. Logar bo imel ob robu zasedanja tudi več dvostranskih srečanj.

 Sara Rančigaj