Ministrica Milojka Kolar Celarc spet meša meglo v zdravstvu: Remškar opozarja, da ministrica enostavno ni dojemljiva za rešitve!

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes, ko bi morala pričati pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu s področja prodaje in nakupa žilnih opornic, zbolela. Očitno pa je bila še pred nekaj dnevi povsem poskočna, celo tako, da ji je uspelo pripraviti Pravilnik o delu Odbora za načrtovanje specializacij, kamor je imenovana zgolj funkcionarje in jim podarila še božično darilo: po mandatu štirih let bodo lahko ponovno izvoljeni.

Milojki Kolar Celarc res ne moremo očitati, da je pri tem pravilniku slepomišila. Že kar v prvi člen je namreč zapisala, da ta pravilnik ne ureja le pogojev za imenovanje članov Odbora za načrtovanje specializacij, temveč tudi višino nagrade članov odbora. Seveda pa ni pozabila na svoje kolege. Ministrica si je namreč kot člane odbora zamislila dva predstavnika ministrstva, pristojnega za zdravje, predstavnika Zdravniške zbornice Slovenije, predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje in predstavnika Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. Seveda ti ne bodo izbrani naključno ali glede na svoje izkušnje, temveč izključno po ministričini izbiri. To je pojasnjeno v tretjem členu, ko je črno na belem zapisano, da člane odbora s sklepom imenuje minister, pristojen za zdravje.

https://twitter.com/MarjetaKuhar/status/936140449525436416

Člani odbora sicer ne bodo imeli neke prav posebne funkcije, temveč zgolj dve nalogi. Kot prvo bodo potrdili model načrtovanja specializacij zdravnikov, ki pa ga ne bodo pripravili oni, temveč stalna delovna skupina, poleg tega pa bodo dvakrat letno za ministrico na podlagi izračunov, ki jih bo prav tako pripravila stalna delovna skupina, pripravili predlog števila in vrst specializacij zdravnikov za območje celotne države oziroma posamezne izvajalce zdravstvene dejavnosti. Ob pogledu na drugo točko 8. člena pa je jasno, da je Kolar Celarčeva  poskrbela, da njihovo realno delo ne bo javno in zato niti pod drobnogledom javnosti, za kar se je zaščitila tako, da seje tega odbora ne bodo javne, poleg tega pa je v objavi v Uradnem listu RS s konca novembra še zapisano, da se o sejah odbora vodi zapisnik, s katerim pa bodo zadovoljni že, če bo vseboval datum in kraj seje, seznam navzočih, kratek povzetek in sprejete sklepe.

Se ministrica boji lokalnih skupnosti?!
Poklicali smo tudi dolgoletnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje in nekdanjega generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana Janeza Remškarja, kako komentira novi ministričin odbor. Bo ministrici s tem uspelo rešiti krizo v zdravstvu ali pa je to le še eden izmed birokratskih odborov? “Odbor za načrtovanje specializacij v zdravstvu oziroma medicini, ki ga je ustanovilo ministrstvo, naj bi pripravil model načrtovanja specializacij. Moram reči, da se ministrstvo spet loteva tega pravzaprav administrativno. V sestavi sta dva predstavnika ministrstva, predstavnik zdravniške zbornice, nacionalnega inštituta za zdravstveno varstvo in predstavnik združenja bolnišnic, vendar je to pravzaprav administrativno reševanje. Ministrstvo je tisto, ki mora postaviti mreže, mreže bolnišnic in v sklopu bolnišnic mreže specializacij, ampak mreže ni,” je razložil Remškar enostavno rešitev, za katero pa očitno bolna ministrica ni dojemljiva.

Janez Remškar (foto: STA)

Poudaril je, da bi moralo ministrstvo ta problem reševati skladno s stroko. “Posamezni zdravnik mora, da je usposobljen in zanesljiv, opraviti določeno število posegov. V svetu je to od 100 do 150, ne glede na to, ali so to interventni, diagnostični ali operativni posegi. Vendar v to ne bo šlo, saj bi to pomenilo, da bi v nekaterih bolnišnicah morali posamezne oddelke zapreti. Tu se bo lokalna skupnost uprla in ostalo bo na istem kot zadnjih 20 let. Ta odbor, kakršen koli že je, je verjetno ideja ministrice, rešitve pa ne bo, ker bi morali začeti reševati znotraj bolnišnic in v sistemu mreže oddelkov in posameznih specializacij.”

Marjanca Scheicher