Ministrica očitno ne ve, kaj piše v koalicijski pogodbi

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik iz vrst Gibanja Svoboda je v sinočnji oddaji Tarča na javni RTVS postregla z zavajajočo trditvijo, ki ni ostala neopažena. Trdi, da v koalicijski pogodbi ni davka na nepremičnine, ki v teh dneh najbolj buri duhove. A kaj, ko v resnici v koalicijski pogodbi piše naslednje: “Na dolgi rok bomo uredili pravičen, pošten in enostaven davek na nepremičnine.” Kot kaže brez sprenevedanja pri vladajočih pač ne gre. 

Sedaj je celo nekaterim v aktualni vladi po padcu rejtingov v javnomnenjskih anketah uspelo dojeti, da napovedana davčna reforma, ki prinaša tudi davek na nepremičnine, buri duhove med ljudmi. Ljudje so se namreč morali pri gradnji svojih domovanj odrekati in celo življenje garati, vladajoči pa so meni nič tebi pričeli napovedati, da se ne bo obdavčilo le druge ali tretje nepremičnine, temveč vse, progresivno in glede na njihovo vrednost. Kot kaže pa nas sedaj poskušajo prepričevati, da ta ideja ni vseskozi rasla na njihovem zelniku.

Sinoči je bilo večkrat mogoče slišati ministrico, da je rekla: “Sem pisala tako program Gibanja Svoboda kot koalicijsko pogodbo in menda vem, da nikjer ne piše, da bomo obdavčili nepremičnine.” Glede na to da v koalicijski pogodbi, pod katero so se podpisale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, jasno piše, da bodo uvedli davek na nepremičnine, je več kot očitno, da sprenevedanje postaja vedno bolj pogosta praksa, ko se ugotovi, da ljudem prekipeva od njihovih predlogov, ki so namesto lajšanju življenja državljanov, namenjena dodatnemu bremenjenju. Kot da ne bi zadostovala recesija, ki je poslabšala kvaliteto življenja velikega števila ljudi.

https://twitter.com/AnamarijaMezan/status/1641524762089234440

Marsikdo, ki si je ogledal sinočnjo oddajo, kjer so nastopili ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, davčni strokovnjak Ivan Simič, komentator portala Domovina.je Peter Merše in filozof Boris Vezjak, je opazil, kako se vladajoča struktura spreneveda, ko se jih povpraša nekaj konkretnega. Oddaja Tarča je pokazala realno stanje v naši vladi. Ministrici sta s svojimi neprepričljivimi izgovori in s stalnim spreminjanjem teme pokazali, da ladja hitro tone. Tega se ne da skriti,” je le eden izmed komentarjev, ki se je usul. 

Golob je vseskozi pompozno napovedal, da se nam z njegovo vlado obetajo reforme, ki se jih ni lotil še nihče. “Smo skupaj odločeni, da reforme, ki jih Slovenija potrebuje, da postane moderna država, tudi izpeljemo,” je namreč trdil po navedbah MMC-ja. Minister Luka Mesec je v prejšnji Tarči še trdil, kako bodo vse, kar so si zadali (sedem reform), tudi uresničili, a kaj, ko je premier v nedavnem intervjuju zatrdil, da verjetno reform, razen zdravstvene, morda sploh ne bo. Ivan Simič je povedal, da so se po njegovem mnenju davčne reforme lotili nekoliko nerodno oziroma tudi prepozno. “Ni še zmeraj prepozno za 1. 1. 2025, vsekakor pa je prepozno za 1. 1. 2024. Reforma ni namreč samo zakon, ampak tudi podzakonski akti, če pa greš v veliko spremembo, pa tudi sprememba informacijskega sistema. Vprašanje pa je, ali so ljudje pripravljeni na tako veliko spremembo, kot so jo oni načrtovali, kajti moje izkušnje so, da je boljše delati manjše spremembe, korekcije in potem ni toliko razburjenja. Kar je meni nenavadno je, da pred dvema tednoma napoveš, da greš v reformo, da imaš vse pripravljeno, čez dva tedna pa se ugotovi, da nimaš nič. Ekipa na ministrstvu za finance je že leta in leta tam, zato menim, da z njo ne more biti težava. Ni mi jasno, kako je do tega prišlo,” je komentiral in dodal, da se to ne bi smelo zgoditi.

Ko so ministrico Ajanović Hovnik vprašali, kaj meni o javno izraženi nezaupnici ministru za finance preko televizije, je najprej pričela pojasnjevati, da cilji reforme niso reforma sama po sebi, ampak da omogočijo boljše in bolj kvalitetno življenje. Ker je želela voditeljica oddaje dobiti konkretni odgovor na vprašanje, je dejala, da sama tega ni videla kot nezaupnico, ampak je razumela, da gre za en iskren, odkrit pogovor predsednika vlade z javnostjo, kjer je ta povedal, da tudi oni naredijo kje kako napako in da ta napaka ni drugačna kot komunikacijska. “Torej ni govoril o tem, da so bili kakršni koli ukrepi nepravilni, netočni, ampak je povedal, da je potrebno zadeve komunicirati drugače. Nenazadnje, reforme so namenjene ljudem in kot take jih ljudje morajo sprejeti,” je dejala Hovnikova.

Švarc Pipanova je dejala, da po njeno lahko samo tisti, ki je to izrekel, pove, ali gre za nezaupnico ali ne. “Tudi jaz in Socialni demokrati menimo, da je boljše kakršne koli nesporazume in kritike najprej reševati za štirimi stenami ena na ena, znotraj vlade, koalicije, da se javnosti ne vznemirja po nepotrebnem,” je dejala in dodala, da v stranki vseskozi pravijo, da so reforme nujne. “Minister Boštjančič še vedno uživa našo polno podporo. Pozdravljamo tudi osnovna izhodišča davčne reforme. Želimo in pričakujemo, da bomo z reformami nadaljevali, pri njihovi pripravi pa sodelovali kot kolektiven organ.” Po večkratnem vprašanju voditeljice je ministrica priznala, da sama ni vedela, da nepremičninskega davka ne bo. Po mnenju Meršeta poteza Goloba nedvomno škoduje kredibilnosti ministra, ker se daje vtis, da premier ministru ne zaupa. Želi namreč odvzeti komunikacijo v zvezi z reformo. S tem pa daje vtis, kot da želi on sam imeti vse pod nadzorom in da ne zaupa svojim ministrom oziroma članom, ki to pripravljajo.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Ministrica za javno upravo je potem, ko je dokazala, da očitno ne pozna koalicijske pogodbe ali pa se spreneveda okrog nepremičninskega davka, dejala, da so kot koalicija v resnici napovedali dve reformi. Ena je zdravstvena reforma, druga pa reforma plačnega sistema v javnem sektorju, vse ostalo pa naj bi bila po njeno predstavljena le izhodišča reform oziroma analiza stanja. “Tudi na Brdu, ko nam je minister Boštjančič predstavljal analizo davčnega sistema, ki ga v Sloveniji imamo. Tisto, kar smo kot koalicija skupaj ugotavljali, je, da je sistem nepregleden, v marsikaterem nepravičen,” je zatrdila in vztrajala, kako naj ne bi bila predstavljena davčna reforma, čeprav smo lahko vsi slišali, da so v vladi napovedovali, da bo davčna reforma stopila v veljavo 1. 1. 2024.

“Trikrat sem bil generalni direktor FURS, trikrat sem odstopil. Izhajam namreč iz tega, da mora biti med ministrom in direktorjem FURS, isto med premierjem in ministrom, 100-odstotno zaupanje. Tisti trenutek, ko gre predsednik vlade s tako izjavo v javnost, je zame minister izgubil zaupanje. Če bi bil jaz minister, bi odstopil, prav gotovo,” je izpostavil Simič in dodal, da kar je v oddaji poslušal glede davčne reforme, ne drži. “Lani, ko so začeli rušiti Janševo davčno reformo, je bilo rečeno, zdaj bomo letos na brzino zamenjali to, kar je bilo spomladi narobe narejeno, potem pa že začenjamo z reformo naslednje leto, ki bo tekom naslednjega leta tudi sprejeta in bo začela veljati 1. 1. 2024,” je izpostavil in spomnil, da je na svojih blogih nekajkrat napisal, da je to nemogoče, ker bi morali začeti z reformo že januarja, da bi lahko junija vladi predali pripravljene tekste zakonov. Še zmeraj pa obstaja problem s podzakonskimi akti. Simič meni, da komuniciranje ni bilo pravo, vključiti pa bi morali tudi druge strokovnjake. Očitno pa se to dela na ministrstvu za finance in finančni upravi.

Vlada deluje kot razglašen orkester
Ker je bilo napovedanih več reform, je Simič glede tega spomnil, da je bilo rečeno, da bo plačna reforma letos narejena in bodo vsi imeli boljše plače, sedaj pa je premaknjena v 2025, 2026. Ker je ministrica za javno upravo na to Simiču odvrnila, da naj bi mešal stvari, ji je Simič odgovoril, da mu težko reče, da nekaj meša. “Vem, kaj sem slišal, kaj je bilo povedano. Eno je, ko poveš v nekem navalu optimizma, kaj boš vse naredil, drugo pa je, ko se usedeš s sindikati in se boš začel pogajati. Vem, kako gre,” je zatrdil in podal mnenje, da je vse zastavljeno preambiciozno in vprašanje je, če proračun na prihodkovni ravni vse to zmore. “Pustimo čas, da vidimo, kaj bo, ampak čas hitro teče.” Merše je poudaril, da je dejstvo, da je bilo napovedanih več reform (8) kot le dve. “Pojavi se neka časovnica, ni nobene resne vsebine, nato pa se časnovnica postopoma odmika.” Spomnil je, da je bila dolgotrajna oskrba napovedana 1. 1. 2024, sedaj pa ni več. Po njegovo delujejo kot nek razglašen orkester. “Ne vem, kaj se pogovarja vlada na Brdu, ampak v javnost prihajajo zelo različne informacije, ki se pogosto demantirajo. Ko je priložnost za nekaj pozitivnega napovedati, pride premier, potem pa pošilja druge v ogenj. Oziroma govorimo lahko tukaj o piar intervjuju, kjer se mu je zareklo in si je začel reševati kožo na ceno drugih ministrov,” je dejal.

Foto: posnetek zaslona RTVS

V oddaji je bilo govora tudi o pogovoru Tine Gaber in premierja v vladnih prostorih, ki se v javnosti precej problematizira. “Gre za pogovor dveh odraslih oseb o temi, ki se morda tiče marsikoga, o temi, ki je bila večkrat do sedaj odprta,” je dejala ministrica za javno upravo, ki se ji očitno ne zdi problematično, da premier v vladnih prostorih debatira s spremljevalko.” Zanimivo pa je, da je bil očitno posnetek na temo pravic živali posnet zasebno, ker so v kabinetu po besedah voditeljice dejali, da z njim nimajo nič, pri čemer pa Gabrova ni nastopala v vlogi predstavnice civilne družbe. “V dobro te države, dejmo se nehati pogovarjati o tem, kje se je kdo kakšnemu pogovoru priključil,” je komentirala ministrica za pravosodje in dala vedeti, da je zaščita za živali nujna. “Dajmo to podpret, pa kdorkoli to podpre.” Po njeno se z oddajo Tarča le dodatno vnaša nemir med ljudi. Ker ji je voditeljica odvrnila, da so sami podajali izjave in da je zato govora o tem, je ministrica zatrdila, da mogoče ta vlada slabo komunicira. “Če je to kritika, jo bomo sprejeli,” bo pa po njeno težava, če nobena reforma ne bo sprejeta. Merše na ta pogovor o živalih gleda kot na očitno odvračanje pozornosti, saj ko se zalomi z reformami, se poišče prijetna tema. Spomnil je, da se je tudi predsednica DZ zapletla s falconom, nato pa je šla konec vikenda posvojit mačko in je bila to novica za piar namene. “Ne gre tukaj za pogovor dveh odraslih oseb, gre za pogovor premierja z nekom, ki je bil javno objavljen. Premier ni neka naključna odrasla oseba, ki se pogovarja v neki gostilni. To, kar premier reče, ima neko težo oziroma bi jo vsaj imela,” je poudaril.

Sara Kovač