fbpx

Ministrica Stojmenova Duh politično pritiska na zasebno podjetje in ne zaupa lastni komisiji

Predstavniki podjetja Smart Naris so se odzvali na začasno ustavitev aktivnosti, povezanih z izvedbo izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona. Kdo je torej zamočil pri projektu izobraževanja za starejše? 

V podjetju Smart Naris, ki je bilo eden izmed izbranih izvajalcev izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, menijo, da ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh odgovornost za neuspelost državnega projekta neupravičeno prelaga na izvajalce. “Kljub več pozivom, katere pogodbene oziroma razpisne določbe naj bi kršili, nismo prejeli nobenih pojasnil. Pogodbene obveznosti namreč izpolnjujemo skrbno in odgovorno,” so sporočili in opisali, da so bili v času izvajanja svojih pogodbenih aktivnosti s strani ministrice deležni vrste pritiskov.

Ministrica pritiskala na podjetje
V podjetju pravijo, da so s strani ministrice doživljali vrsto pritiskov. Menijo, da odločitev razvojnega sklada povzroča zmedo med upravičenci in ponudniki. Starejši občani, ki so že prijavljeni, na izobraževanja težko čakajo in jim ministrica s tako potezo otežuje dvig digitalne pismenosti. Na strani izvajalcev pa poleg zmede nastaja tudi gospodarska škoda. V podjetju Smart Naris menijo, da se v javnosti vzbuja napačen vtis, da je prav njihovo podjetje odgovorno za zaustavitev aktivnosti iz razpisa, zato sporočajo, da je bila vladna služba za digitalno preobrazbo tista, ki je sestavila koncept razpis in pripravila razpisne pogoje, ki so določili vsebinske, terminske in finančne okvire razpisa, sklad za regionalni razvoj pa je razpis izpeljal. piše portal N1

“Na ta razpis smo se prijavili, saj smo ob pregledu razpisnih pogojev ocenili, da s svojo trinajstletno zgodovino in številnimi referencami s področja izobraževanj več kot zadostujemo kriterijem,” so zapisali v podjetju Smart Naris.

Se bo izkazalo, da je ministrica, Stojmenova Duh, ki se še sedaj ni naučila popolnoma slovenskega jezika, popolnoma nesposobna?

Vladna služba v popoln suspenz izobraževanj za starejše
Kot poroča Siol so na vladni službi v dneh po opravljenem izboru izvajalcev zaznali številne nepravilnosti podjetja Smart Naris, ki ga je razpisna komisija na javnem razpisu kar desetkrat uvrstila na seznam izvajalcev, čeprav ni nikoli izvajalo dejavnosti na področju digitalnega opismenjevanja starejših. Nepravilnosti so zaznali na več področjih, od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe).

Na službi vlade za digitalno preobrazbo glede na navedeno dvomijo o pravilnosti celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru javnega razpisa. Poleg tega se pojavlja dvom, ali se morda dogajajo nepravilnosti pri izvajanju pogodb tudi pri drugih izvajalcih izobraževanj. Ministrica za digitalno preobrazbo Stojmenova Duh je zato danes od sklada zahtevala, da na vse izvajalce izobraževanj, s katerimi je sklenil pogodbe na podlagi javnega razpisa, naslovi poziv za takojšnjo začasno ustavitev vseh nadaljnjih aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj.

Služba za digitalno preobrazbo dvomi v lastno komisijo
Digitalna izobraževanja starejših bodo zaustavljena do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti izvajalcev pri izvajanju že sklenjenih pogodb, so sporočili iz vladne službe za digitalno preobrazbo.
Hkrati ministrica Stojmenova Duh od sklada zahteva, da nemudoma ponovno preveri pravilnost opravljenega izbora izvajalcev in pri vseh izvajalcih, s katerimi je sklenil pogodbe, izvede nadzor, ali izvajalci pogodbe izvajajo v skladu z določili razpisa, razpisne dokumentacije in sklenjenih pogodb. Končno poročilo o morebitnih nepravilnostih morajo službi za digitalno preobrazbo posredovati najkasneje do prihodnjega petka, 2. septembra 2022.

Sara Kovač