Ministrica Vrečko na dom prejela sovražno pismo – ko se je grozilo drugim, je bila tiho

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Vir: STA

Ministrica Asta Vrečko trdi, da je začela na svoj domači naslov prejemati grožnje s smrtjo. Krivdo je zvrnila na tiste, ki menijo, da je bila slovenska osamosvojitev enkraten dogodek v zgodovini slovenskega naroda, zaradi česar si zasluži svoj lasten muzej in ne le oddelka. Ko so njeni somišljeniki ustvarjali umetniške inštalacije, v kateri so z umetno krvjo polivali pisarniške mize njihovih ideoloških nasprotnikov, je ostala tiho. Tiho je bila tudi, ko so njeni somišljeniki pošiljali pisma z naboji in merki na glavah nekdanjih ministrov. Vrečkova je bržčas menila, da je “smrt janšizmu” legitimen del svobodnega izražanja političnega mnenja. 

Ministrico je na to opozoril nekdanji uradnik na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič, ki ji je je odgovoril: “Draga ministrica! Ko so levi uličarji zaprli Maistrovo pred MK s krvavimi mizami z imeni ministra in uslužbencev, ste bili tiho. Ko so uničili fasado MK, ste bili tiho. Ko so na okna risali svastike, ste bili tiho. Ko so ministru pred hišo risali odrezano glavo, ste bili tiho.” 

Iršič, ki je ministrstvo zapustil po odhodu ministra Simonitija, je nato nadaljeval, da naj ministrica vpraša uslužbence,  kako strah jih je bilo, ko ob torkih in sredah niso mogli domov, ker so pred vhodom ministrstva “stražili” nekakšni “anarholevičarji z Metelkove” in to s podporo stranke, ki ji Vrečkova pripada – Levice. “Vprašajte, kako se je počutila uslužbenka, ki ji je raper Zlatko grozil s smrtjo,” zapiše Iršič. Več o tem lahko preberete v članku z naslovom: Na dan prišel tudi policijski zapisnik groženj raperja Zlatka uslužbenki ministrstva za kulturo!

Ali to niso grožnje s smrtjo?
Očitno so iz spomina ministrice spodnje podobe že povsem izginile. Ali pa niso in se ji ne zdijo sporne, ker niso bile uperjene proti njej in njenim somišljenikom.

Grožnje pred ministrstvom za kulturo (Foto: Nova24TV)

Je ministrica Asta Vrečko koristnica nasilnega in pouličnega političnega kapitala, s katerim se je njena skrajna stranka zavihtela v koalicijo? Pripadniki njene stranke so se redno in namensko udeleževali protestov, na katerih se je širila tovrstna grozeča in sovražna retorika. Z ustrahovanjem ministrov prejšnje vlade so hoteli seveda doseči njen odstop in ubranitev “statusa quo” v Sloveniji.

Na polikolesarskih petkovih protestih so se pogosto pojavljale grožnje s smrtjo, poleg smrt janšizmu tudi “Ubi Janšu!” (Foto: STA)

Ali se je ministrica oglasila ob spodnjih pismih?

Grožnje Janezu Janši in njegovi družini.

Gal Kovač