Ministrica za javno upravo navkljub aferam “še” uživa podporo Gibanja Svoboda

Poslanca Svobode Borut Sajovic in Alma Intihar (Foto: STA)

Čeprav je marsikdo zaradi razsipnega službenega potovanja ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in njene velike delegacije v New Yorku in afere o netransparentnem razdeljevanju javnega denarja, v katero se je ta ravno tako nedavno zapletla, pričakoval, da bo ta odstopila, Gibanje Svoboda vsaj zaenkrat še naprej vztraja pri podpori njenemu ministrovanju. Namesto tega pa se ta očitno želi znebiti ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana.

Ob izbruhu afer je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik povedala, da ne namerava odstopiti. Zaradi nakupa dragih letalskih kart in pritiska javnosti se je, kot kaže, odločila, da vendarle naroči revizijo nakupa kart. “Nisem naredila nič nezakonitega, poslujem pregledno,” je ta v svoj bran povedala glede razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, kjer se je med največjimi prejemniki znašel tudi inštitut, ki ga vodi njena nekdanja poslovna partnerka in je v solastništvu njene matere. Ministrica vztraja, da sama ni imela besede pri odločanju glede podeljevanja sredstev, ampak strokovna komisija.

Gibanje Svoboda ministrico še naprej podpira
Potem ko je v javnosti odjeknila novica o dramatičnem povišanju stroškov za polete kabineta predsednika vlade Roberta Goloba in ministrstev v primerjavi s plačili v preteklosti, je premier pričakovano stopil v bran ministrici za javno upravo. “Če je to največji problem v državi, živimo v srečni državi,” je namreč zatrdil v njen bran. Pričakovano pa so ji v bran stopili tudi poslanci Gibanja Svoboda. “Pot je bila v dobro Slovenije, službena, nujna,” je med drugim zatrdil vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic. Slednji je, potem ko so v največji opozicijski stranki SDS napovedali interpelacijo zoper ministrico, povedal, da v stranki do razjasnitve vseh dejstev še naprej izražajo svojo podporo.

“Ko interpelacijo dobimo, jo bomo prebrali, preučili in se nanjo odzvali,” je v torkovi izjavi za javnost po poročanju STA dejal Sajovic, ki pravi, da je dobro, da bo interpelacija omogočila možnost, da se vse skupaj razjasni. “Ministrica mora imeti in ima vso pravico, da zadeve ustrezno pojasni, tako kot tudi tisti, ki se s to zgodbo ne strinjajo”. Poudaril je, da ostaja ministrica, ko pa bodo dobili pred seboj podatke za in proti, bodo po njegovih besedah podali tudi svoje mnenje. “Ko pretehtamo vsa dejstva in to bo, če ne prej, ob interpelaciji, se bomo seveda ustrezno odločili,” je zatrdil in na vprašanje glede odločnosti njegove podpore ministrici priznal, da je vmes prišlo do novih dejstev v zvezi z razpisom. “Vse to jemljemo resno in odgovorno,” vztraja in dodaja, da želijo prej slišati vse argumente.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Foto: STA)

V času, ko je vsa pozornost usmerjena v afere ministrice za javno upravo, pa so odjeknile informacije o tem, da bosta Golobovo ministrsko ekipo zapustila ministra Uroš Brežan in Irena Šinko, ki naj bi se ji med drugim očitalo “neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin”. Šinkova je v zvezi z razlogi za odhod povedala, naj se o njih povpraša premierja, saj sama vztraja, da je delala strokovno in pošteno. Kot pravi, z odhodom nima težav, ne bo pa podpisala odstopne izjave, saj se ji zdi prav, da jo razreši parlament. Z ministrskega stolčka pa se bo moral, kot kaže, zaradi težav v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah posloviti tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki naj bi po neuradnih informacijah STA odstop danes podal sam.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, sicer tudi podpredsednik vodilnega gibanja, pa pravi, da ministrici za javno upravo zaupa. “Celo si upam trditi, da je bila na nek način izigrana in da so ozadja bistveno druga, kot to, da je kaj narobe naredila v zvezi z razpisom,” je povedal in namignil, da marsikomu ustreza, da se osebi, ki je bila glavna pogajalka z javnim sektorjem, znižuje kredibilnost. Kot pravi, se je težko zagovarjati, “ko si že vnaprej javno obsojen”, ta pa naj bi svojo plat zgodbe prestavila na današnji novinarski konferenci ob 14. uri. Ker je iz dneva v dan več takšnih, ki menijo, da bi morala ministrica zaradi velike teže obtožb nedvomno odstopiti, bo pozornost še naprej usmerjena v ministrico in seveda vodilno gibanje v državi, ki ministrico še naprej podpira. Toliko pač o izpolnitvi obljub, da bodo delali korektno.

A. H.