Ministrici Alenki Bratušek so se pred očmi zrušili napori glede subvencioniranja letalskih linij

Foto: STA

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je včeraj doživela hladen tuš. Na odboru državnega zbora za infrastrukturo namreč niso sprejeli njenega predloga novele zakona o letalstvu, ki bi po stečaju letalskega prevoznika Adrie Airways državi dal možnost, da v letalstvu ustanovi javno gospodarsko službo. Jasno kot beli dan je bilo, da je predlog Bratuškove škodljiv, saj sploh ni vseboval vplivov na proračun, ki bi nastali ob subvencioniranju linij. Dejstvo pa tudi je, da živimo v tržnem gospodarstvu in ne planskem, kar pomeni, da se bodo dobre letalske linije vzpostavile same in bodo tudi delovale. 

Poslanec SDS Franc Rosec je dal na odboru jasno vedeti, da so načrti Alenke Bratušek glede subvencioniranja letalskih linij zelo nejasni. “V Slovenijo sami od sebe že prihajajo novi letalski prevozniki, ‘pozdrave celotnemu svetu’, da se v neke eksotične države vozijo trije potniki, pa tudi ne rabimo.”

Trdila, da je bila tak predlog dolžna predlagati
Čeprav je Bratuškova na odboru izpostavila, da naj bi šlo za vsebinsko pomembno spremembo, ki naj bi dajala možnost v primeru, če tuji prevozniki ne bodo poskrbeli za vzpostavitev povezav, je le devet poslancev podprlo njen predlog, deset pa jih je bilo proti. “Jasno smo povedali, da je treba to uskladiti tudi z Evropsko komisijo, in strinjam se, da bo potrebnih veliko naporov, če bomo ocenili, da je treba v Sloveniji uvesti javno gospodarsko službo za letalski promet. Dejstvo je, da si tega kot ministrica za infrastrukturo niti ne želim, vendar pa sem to dolžna storiti, če trg ne bo nadomestil vseh pomembnih letalskih povezav,” je pri zagovarjanju svojega še trdila Bratuškova.

Kritik na strani opozicije ni manjkalo
S strani opozicije je največjo kritiko predloga novele predstavljala odsotnost vpliva na proračun. Na kar pa je Bratuškova le odgovarjala, da vnaprej naj ne bi bilo mogoče napovedati, koliko bi bilo treba nameniti za subvencioniranje, saj ni jasno, katere linije sploh bi bilo treba subvencionirati. Po poročanju STA je Bratuškova vztrajala, da če se služba ne bo vzpostavila, ne bo treba nameniti niti evra davkoplačevalskega denarja. V primeru, da bo prišlo do vzpostavitve, pa naj bi bile po njeni oceni posledice le pozitivne narave.

Poslanec SDS Zvone Černač je uvodoma izpostavil, da je bil sicer že sam predlog na sejo uvrščen s kršenjem poslovnika, saj je bil kar vrinjen k obravnavi predlogov proračunov za leti 2020 in 2021. Pri tem je Černač kritično poudaril, da zakonskemu predlogu manjkajo finančni učinki. Označil ga je kot škodljivega, saj je trg sam že vse uredil, tuji prevozniki so namreč prevzeli vse pomembnejše linije. “Zakaj je Alenka Bratušek pripravila zakon o letalstvu, ki predvideva državno financiranje nekaterih letalskih linij? Zato, da bodo karte do Bruslja, ki so v tem trenutku okoli 120 evrov, ponovno stale okoli 500 evrov, kot so bile v času Adrie Airways?” je še dodal Černač.

Smiselnost prodaje nemškemu sklada pa taka
“Nobena zdrava kmečka logika ne razume, da je bila Adria Airways leta 2016 prodana nemškemu grobarju za 100.000 evrov, predhodno pa je bilo temu istemu grobarju dano še 1,3 milijona evrov. In ti ljudje še danes sedijo v Vladi RS,” je glede prodaje Adrie kritično izpostavil poslanec Bojan Podkrajšek. Adria Airways  je bila namreč zaupana v roke nepoznanega nemškega sklada 4K Invest, ki pred tem sploh ni imel ustreznih znanj s področja upravljanja, trženja in razvoja letalskih družb. Danes vidimo, koliko je bila vredna tedaj ocena s strani SDH, da naj bi nemški lastnik pripomogel, da bo Adria postala cenovno učinkovita letalska družba s prevladujočim vplivom v JV Evropi. 

SDH je namreč tedaj podal oceno, da je dogovorjena transakcija prodaje ob predhodni dokapitalizaciji za RS gospodarna odločitev, kar so utemeljili z več argumenti. “SDH je pretehtal več možnih scenarijev glede usode družbe Adria Airways in potencialnih tveganj pri posameznem scenariju. Na podlagi primerjave scenarijev je bilo ugotovljeno, da je prodaja družbe Adria Airways ob predhodni dokapitalizaciji s strani RS ter ob hkratni soudeležbi zasebnega investitorja bolj gospodarna odločitev oziroma pomeni manjši strošek za RS kot stečaj ali kot ustanovitev nove letalske družbe.”

Ob stečaju Adrie lahko vidimo, koliko je bila vredna beseda SDH, zakaj bi bilo tokrat v primeru Bratuškove, ki trdi, da njen predlog glede vzpostavitve javne gospodarske družbe naj ne bi povzročil bogatenja nekaterih, kaj drugače? Na koncu gre v zrak denar slovenskih davkoplačevalcev, odgovornost za negativne posledice pa se le prelaga na predhodnike, odgovarja pa nihče. Potrebno je zavedanje, da živimo v trdnem gospodarstvu in da je čas planskega gospodarstva z Milko Planinc mimo, kar je izpostavil poslanec Rosec in dodal, da bodo dobre linije vzpostavljene same in bodo tudi dobro delovale.

Hana Murn

 • m_m

  Alenka je zavohala možnost za novo krajo. Pa saj mora poskusit, drugače spat ne bi mogla!

 • JANEZ GUS

  Na njenem mestu se ubijem.Naj ne misli,da bojo njene rabote zastarale,še iz časov branjevke pod solatarjem.

 • Andrej

  “SDH je namreč tedaj podal oceno…”
  Ne SDH, ampak ljudje. Pod oceno se je nekdo podpisal. Novinarji, če ste raziskovalni…..

  • JANEZ GUS

   DNS je raziskovalno samo za SDS in JJ.Samo vedno nesposobneži popušijo.

   • Andrej

    Pod “novinar” ne mislim na DNS, ker so to prodanci.

    • JANEZ GUS

     Komplet banda 571,to so družbeno politični delavci vzgojeni na farmi FDV oz.režimskisluzovci.

  • Stane

   Prodaja adrie je nic glede na prodajo letalisca, ki je unikum zrasel v slovenskih bucah

 • Ježek Teka Teka

  Lažejo … kradejo … manipulirajo kjer je možno in kolikor se da – že dolgo tega ne skrivajo več … ker vejo da bo šlo vse v maloro … ovce se naj pa znajdejo … tko, da kršenje ustave in pravic lastnega naroda za leve smrade ni nič takega …

 • antimur

  Bandieri rossa Bratušci bi moralo biti po včerajšnjih protestih jasno, da takšna levofašistična golazen v Sloveniji nima več prihodnosti, zato naj neha srati, saj že ima tako več kot preveč grehov proti Sloveniji in Slovencem, ki jih bo morala prej ko slej poravnati.

 • Anton

  In zdaj je šivilija čist Pfaff….

 • tasilo

  Mater, a res ni nikogar, ki bi češplji Bratušek zamenjal šminko s sekundnim lepilom?

  • Igor Furlan

   Dobra ideja.

 • RATATA

  Bratušca ni zmožna sešit niti pilotskih uniform!

  • pytm

   Jih bo pa parala zdaj, ko Adrie nimamo več. Reciklaža pa to.

   • RATATA

    Živce dobr para

  • SIMON ROZIC

   …če bi jih znala, bi bila vsaj nekaj vredna, tako pa je popolnoma navadna
   Kučanova podganarica!

 • Janez Novak

  Boratuškova hoče subvencionirano linijo v kako davčno oazo, s katero jo bo popihala iz države, ko bo zagustilo.

  • antimur

   “Zagustilo” kot praviš, pa bo, o tem ni več nobenega dvoma.

 • Ryuk

  Lewaki kar ne morejo sprejeti enostavnega dejstva, da trg deluje bolje od njihovih nebuloz.

  • macon

   Ja, za slehernike, ne pa za mafijaško bando, ki najbolje uspeva brez konkurence in z državnim denarjem.

  • Stane

   Prodaja adrie je tudi bila opravljena na trgu. Zanimivo. Pa je vseeno crknila. Kaj pa reces na to? Da trg ureja prav vse, je vsecna pravljica za naivneze

  • Stane

   Arriva je v lasti nemskih drzavnih zeleznic, letalisce brnik pa je v lasti drzavnega fraporta

 • IZBIRA

  KO Bratuškova počne kot ministrica za infrastrukturo kar ji že pade na pamet, od govoranc na mitingih ZZB do proučevanja zgodovine WW2 na tleh Jugoslavije, potem bi namesto novel, ki se tičejo njenega resorja pa jih ne obvada in jih zavračajo še njeni, počela tudi kaj iz njenega šiviljskega foha in predlagala kake novele vzorcev blaga, ki bi naj ga uporabljali krojači za izdelavo oblek za poslance, da bi bili manj prepoteni od hoje od dvorane do restavracije in šanka v DZ. To bi poslanci prej sprejeli kot njena infrastrukturna prizadevanja. Pa še dobrer nastavek za kak koruptiven posel bi imela.

 • Borut Stari

  Ministrica socialističnega tipa. Ona enostavno tržnega gospodarstva ne razume. Poslovanja z dodano vrednostjo pa še manj. Tako s socialističnem mišljenjem omejenih ministrov je še kar nekaj. Bi rekel kar cela vlada z Šarcem na čelu.

  • janko

   To je to!
   To je to!
   Vse leve stranke imajo rdeče možgane, ti možgani pa spadajo v prejšnje stoletje!

 • Imperial Commando

  Volilci smo ji rekli ne, jo poslali v p.m., Serpentinsek pa ji je rekel ja, da lahko se naprej rovari, ker cesarkoli se ta zenska loti se spremeni v drek. Ampak saj veste, “sam da ni Jansa”. Mars tja kamor sonce ne posije, preprekleti levaki zblojeni.

 • rubec

  Moja šivilja fejst dela da ima za kruh. Ko sem ji zadnjič omenil kakšne banane tale pobira, si je preštepala dva prsta, rob mojih kavbojk pa falila.

 • Garbage man

  Zabita kriminalka brez idej in intelekta!

 • Andrej

  A bo v Dob, kjer je zapor, tudi letel kak avion? V tem primeru bi pa morda celo podprl idejo. Samo, glede na stanje v naši vladi bi potrebovali precej močno linijo.

 • SIMON ROZIC

  Bratovšca si je prestol vsevednika uzurpirala kar sama…Za njo in pred njo se
  podira prav vse, zaradi neznanja in samovšečnosti je zmožna uničiti prav vse
  kar obstoja že 100 let. Da bi se dokopala do zalog denarja, ki ji ga obljubljajo
  bodoči znani izvajalci ( Petrič s podizvajalci), bo celo kopala 8m globoko, da
  se bo prepričala o pošteni “referenci” nekega povprečnega gradbinca, ki je izvedel
  en oporni zid tako zelo globoko, da je vreden svojega prečastitega naslova. Vsak
  temelj večjega objekta sega tudi do 20 m globine ( dvo in tri etažne garaže,…)
  pa se nihče ne vpraša – le kdo je bil ta “veleum”, ki je zgradil zidove tako globoko.
  Farsa, čista farsa, da se bo tovarišija okoli Petriča polastila miljardnega posla;
  kaj pa Škrabec, Kučanov patron tam počne, pa ne bi vedel….Ej, država jim že pred
  pričetkom jamči pol miljarde…kakšni osli smo !, lahko nas je sram!
  Izženite ministrico, dokler ne bo prepozno!

 • Pepy

  Alenka ja obvlada, saj je magistica, pa na vse se spozna, pa povsod rine
  . . . saj ni res – al’ je -?!

  • xtc

   Česa Brglezevega t****?

   Kakšen je njen magisterij v resnici smo videli na njenem EU nastopu.

 • rubec

  Tale je tudi šaflala, ko se je za džamijo delal temeljni kamen. To je vse, kar sem hotel povedati. Za razumne bo dovolj.

 • IZBIRA

  De jure je magistrica, de facto pa se še vedno kampanjsko pifla in pada na vseh izpitih, ker od magisterija na FDV ni pobrala nič razen naziv (tok je če ga enostavno preslikaš, se ti kasneje maščuje). Če je padla na prvem praktičnem izpitnem roku,kot pazite to, predsednica vlade, ima na nižji stopnji drugi izpitni rok.Časa, da spaca skupaj en pozitiven izpit ima še tri leta. Prognoza, da uspešno zaključi praktično izobraževanje je manj od slabega. Bogi ta ministrski resor, ki ga vodi in ljudje na terenu ki se jih zadeva njena nesposobnost.

 • xtc

  AB kura,priučewna finančnica in šivilja,bi bila nek strokovnjak?
  Baba ima kurje možgane,je pa neizmerno pokvarjena saj levaki na vseak način kočejo upravičiti,nastanek novega ponikalnika denarja in parkkirišča kradljivih levakov v imenu nove državne Avia družbe,ki je sploh ne rabimo ,saj vidimo ,da trg lepo ureja zadeve in ,da ni nobene potrebe za tako ponikalnico denarja.

  • IZBIRA

   Kaj? Da se hočjo lotit ustanavljat novo avio družbo Šarec in Bratuškova. To ne more biti res! Večjega absurda pa ne. To je kot, če bi v Romskem naselju postvili bankomat.

 • IZBIRA

  Bratuškova je magistrica in ministrica samo na papirju. Pa plačo, bonitete in dodatke in druge privilegije vleče, ama nič drugega.
  Odličen primerek izrazito ter nepredstavljivo negativne kadrovske selekcije za vasko ceno, samo da je “naš” .In negativnih posledic, ki jih to prinaša.

  Primer slabe prakse za druge države, ki se ji morejo izognit neglede na politične delitve.če si hočejo dobro.

 • sloustava

  Vsi, ki od Bratuskove pricakujete kaj drugega kot krajo nasega denarja, ste se bolj zleht od nje!

 • branči

  rešitev je v brezpilotnih letalih! če ne veš kam greš, se ne moreš izgubiti je moto sedanje vlade!

 • Olga101

  Zakaj sploh imeti svojo letalsko družbo?!!! Naj nas vozijo tuje letalske družbe, saj so bistveno cenejše, predvsem pa ne obremenjujejo davkoplačevalcev! Ministrstva za “infrastrukturo” (ropanje) ne rabimo!

 • totex39

  Še vedno jim diši denar, ki se jim z lahkoto prilepi na prste in ga prej ko slej pohopsajo v svoje žepe.

 • est

  Njena težava bo sedaj, ker se ne bo mogla več voziti s poceni letalskimi kartami, kot do sedaj.

 • realnost

  Off Topic: poslanci in stranke, ki bodo potrdili povišanje privilegijev poslancev nimajo šans da dobijo moj glas na volitvah!!

 • tomven

  Butasta lenčica je spet zamudila priložnost, da bi bila tiho… Ajajaj kaj mi to futramo.

 • Mariza Petrovcic

  Ni problem Adrijo bo Alenka reševala, da nam bo ukradla privarčevani denar v bankah, ona tako rešuje finančne luknje

 • GanciJajćko

  SDHju je takrat opozicija verjela na besedo. Jazbečarju, ko je Franc Breznik dvomil o 4K lastnikih. Argumenti nikdar niso bili dana beseda.
  SDS polna usta, da je privatizacija drzavnih firm ze sama po sebi rešitev, prodali pa niti enega podjetja niste ali pač? Kako da jih po vase “levaki’ prodajajo, ko pa jih imenujete komunisti, ki z nacionaliziranimi podjetji in mediji gospodarijo državi?

  • Imperial Commando

   No daj Jajcek, koliko firm so levaki prodali ali spravili zugruntin koliko SDS? No faj, malo raztegni tisto sivo celico v glavi. Bo slo? Ko bos prestel se pa ponovno oglasi, oz za tvoje dobro se raje ne ;)

   • GanciJajćko

    Jaz iscem odgovor. Ne vprasanje.

    • Imperial Commando

     Odgovori si na moje vprasanje in bos tudi sebi odgovoril.

     • GanciJajćko

      Sm napisal pa se zgubi replikejsn. Admin se matra non stop z mano.

     • GanciJajćko

      Lajnaje ni odgovor

   • GanciJajćko

    A ti je nova meca zaribala, da ne odgovarjas usekan predvorcan?

    • Imperial Commando

     Jaz predvorcan? Nak, nau slo. Meca pa dela kot urca. A je teb siva celica zaribala, da ne odgovarjas?

 • xtc

  No večina ovčjetropnih SLo ovac ne razume besednjaka levakov-Ko vam ti razlagajo,da nekaj nujno moramo,ker to rabimo,to pomeni “Da bi radi pot NUJNO nekaj na hitro in veliko ukradli.

 • francelj3

  Dva človeka bi bilo treba takoj postaviti pred zid: opankarja, ki bo uničil pitno vodo Ljubljančanom z gradnjo kanalizacijskega voda čez glavno vodovodno zajetje, in šiviljo, ki s trmarjenjem glede trase 2. tira uničuje pitno vodo Primorcem. Na posledice izlitega kerozina pa še čakamo. Prekleti levuharji, briga jih.