fbpx

[Ukinitev MSO] Janša: “Ne gre le za dejanje neke ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji, ampak za nedoraslost vlade”

Novinarska konferenca Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve

Če se povsod drugod po svetu ponosni na izpeljano osamosvojitev države in jim še na pamet ne pride, da bi ukinjali muzej, ki slavi proces osamosvojitve, je pri nas drugače. Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden namreč uresničila napoved kulturne ministrice iz vrst Levice Aste Vrečko, da samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve ne bo več. S tem ideološkim korakom je bil narejen korak naprej za vse tiste, ki jim samostojna Slovenija nikoli, ampak res nikoli, ni bila intimna opcija. Odločitev je na strani opozicije (v strankah SDS in NSi) požela val ogorčenja, v stranki NSi pa so za N1 povedali, da so v poslanski skupini pričeli s pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko. VSO je sklical tiskovno konferenco, kjer so glavni osamosvojitelji izrazili svoje mnenje o ukinitvi MSO in kaj to pove o trenutni vladi. 

“Da država ukinja kulturne inštitucije oziroma celo inštitucijo, ki je bila posvečena državi, v kateri živimo – kaj takega mogoče poznamo samo v obdobju krvave in krute ideološke revolucije,” je prejšnji teden odločitev Golobove vlade ogorčeno komentiral zgodovinar dr. Stane Granda in dodal, da gre za norčevanje iz slovenske zgodovine. Ob tem pa spomnil, da je večina stroke podprla samostojni muzej. Ogorčenja pa ne skrivajo niti v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki na potezo vlade gledajo kot na načrtni udarec vlade po osamosvojitvi.

Če je drugod po svetu povsem normalno, da imajo muzej, ki je posvečen osamosvojitvi, saj seveda predstavlja najsvetlejši trenutek zgodovine neke države, pa je pri nas do njegove ustanovitve prišlo šele marca leta 2021 v času vlade Janeza Janše. Ker so očitno v tej vladi nekateri takšni, ki si želijo, da bi še naprej živeli v prejšnjem režimu, so se potrudili, da se zadeva izpelje in se Muzej slovenske osamosvojitve združi z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in ustanovi nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Osamosvojitev si zasluži posebno mesto
“Ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve je korak v napačno smer, čemur v NSi ostro nasprotujemo. Poslanska skupina NSi je zato pričela s pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo,” so iz stranke NSi napovedali za N1, saj, kot pravijo, gledajo na osamosvojitev države kot na temeljno dejanje naše državnosti, ki si tako v zgodovini kot tudi zavesti naroda zasluži posebno mesto.

Ker pa stranka NSi šteje osem poslancev, bo ta za vložitev interpelacije potrebovala še dva podpisa. Ker je bila stranka SDS tista, ki je tako kot NSi ostro nasprotovala ukinitvi muzeja, je povsem logično pričakovati, da bodo manjkajoča podpisa iskali prav tukaj. V SDS so v odzivu za medij povedali, da bodo po preučitvi besedila interpelacije sprejeli odločitev.

Potem ko je ministrica Vrečkova napovedala ukinitev samostojnega muzeja, ki je posvečen slovenski osamosvojitvi, so o tem na zahtevo stranke SDS razpravljali na nujni seji odbora za kulturo. Iz razprave je bilo videti ogorčenje tako s strani SDS kot NSi. Že lani so v NSi napovedali, da bodo v primeru, če si Vrečkova ne bo premislila, vložili interpelacijo proti njej.

Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: STA)

“Argument vlade, da je za potrebe “transparentnega in strateško začrtanega strokovnega dela” treba muzeja združiti, je povsem napačen in v resnici politično motiviran, ki je objektivno vzeto naperjen proti razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti. Muzej slovenske osamosvojitve ne bi smel postati ping pong žogica v političnem obračunavanju in element za še eno fronto polarizacije. Kot smo se skupaj trudili za osamosvojitev, tako bi lahko povezali strokovne in politične sile za odličen muzej osamosvojitve, ki bi krepil zavest o pomenu naše državnosti in preloma s totalitarizmom,” izpostavljajo v znak kritike pri VSO in dodajajo, da ne moremo imeti pod vsako vlado drugega oziroma drugačnega muzeja osamosvojitve. Vrečkova pa na drugi strani v opravičilo svoje odločitve trdi, kako je zgolj sledila “številnim pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev”. Kot pravi, bo v primeru, če do interpelacije pride, argumente za svojo odločitev predstavila in z njimi “prepričala” tudi tiste, ki se z odločitvijo  ne strinjajo.

Danes je potekala tudi novinarska konferenca Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Na njej so spregovorili predsednik VSO Alojz Peterle, predsednik SDS Janez Janša, nekdanji državni sekretar Jelko Kacin in diplomat Dimitrij Rupel. Uvodoma je spregovoril Peterle: “Združenje VSO združuje nekaj tisoč ljudi, ki so se tako ali drugače borili za samostojno Slovenijo, ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve pa jih je prizadela in so ogorčeni.” Kot je prepričan Peterle, takšnega “lomastenja in grobega uveljavljanja politične sile” še ni doživel. In osamosvojitev ni le za stvar ene politične opcije. Peterle meni, da sam jasno razlikuje med tistim delom slovenske zgodovine, ki nas še vedno deli, in tistim, ki nas združuje. Ta vlada pa želi osamosvojitev odigrati kot dodaten element “slovenske polarizacije”. Prepričan je, da je treba ohranjati ponos, odnos in samozavest do tega dela zgodovine. Aktualna vlada pa je na predlog kulturne ministrice Aste Vrečko, ko se je odločila ukiniti Muzej slovenske osamosvojitve, zadala udarec, pa ne le slovenski osamosvojitvi, ampak tudi sami sebi.

Novinarska konferenca VSO (Foto: posnetek zaslona)

“Alergija do prejšnje vlade je nedržavotvorna in škodljiva.” Očitki, da se v dosedanjem muzeju ni delalo strokovno in transparentno, so nemoralni in nestrokovni. VSO zadevo jemlje kot udarec slovenski državotvornosti. V primeru, da se vlada ne bo potegnila nazaj, pa bo sprožen ustrezen akcijski načrt. Ta ima več elementov, podrobnosti pa še niso znane. Gre za zelo resno zadevo, akcija pa bo sprožena po 10. februarju, če se vlada ne odloči preklicati svoje sporne odločitve. Gre namreč za zaščito vrednot osamosvojitve, je še prepričan Peterle, ki je še spomnil, da je bilo s strani vlade slišati govorice o “zlorabi muzeja in politični odločitvi”, kar je besednjak bivšega totalitarnega režima. Spomnil je tudi na škandalozni pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi, kar kaže na to, da vlada ne loči med nedemokratičnim časom pred in demokratičnim obdobjem po osamosvojitvi.

Rupel: “S tem, ko je napovedala združitev obeh muzejev, je ministrica naredila več, kot ji pripada in ji je dovoljeno. Poigrala se je s slovenskim plebiscitom in usodo slovenskega naroda.” Sedaj naj bi združili dva muzeja, kar je političen ukrep in ni povezan s stroški. In zadevo se predstavlja kot političen ukrep zoper politizacijo, je še dejal Rupel. “Politika si je zadala depolitizacijo kulture. Sedanja vlada je prevzela državo, da bi jo oblikovala po svoji podobi. Premier skuša prevzeti zgodovino.” Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali je bila osamosvojitev zgolj nadaljevanje dogajanja po letu 1945 ali pa gre za novo zgodovinsko poglavje. Ali Slovenci potrebujemo lastno državo …? Pojavlja se tudi vprašanje, ali bi bilo mogoče določena gradiva uničiti itd. Rupel je prepričan, da je slovenska država najpomembnejša dediščina slovenskega naroda. “Prevzem zgodovine ni majhna stvar.”

Kacin: “Rad bi spomnil, da je v procesu osamosvajanja izjemno vlogo igrala generacija vaših kolegov. Vendar brez medijske podpore osamosvojitve kot dejanja ne bi mogli izpeljati. Osamosvojitev pa ni bila plod enega dejanja, ampak gre za proces demokratičnih sprememb itd.” Spomnil je, da so v prvi vladi zasedali ljudje različnih nazorov in ni šlo za enoblokovski koncept. Osamosvojitev je zatem Sloveniji omogočila vstop v OZN, EU itd. “To, kar je storila vlada, se imenuje izbris, aroganca, klik na gumb “delite”.” Spomnil je na nedavne škandalozne besede Marcela Štefančiča, ki je svoje besede sicer izrekel v afektu. Kacin je sicer prepričan, da je vlada pogoltnila nekaj, kar se ji bo “zataknilo v grlu”. Dela nedemokratično in nezrelo. Vlada s svojim delovanjem daje izjemno slabe zglede. Spomnil je, da smo imeli na plebiscitu izjemno enotnost. Spomnil je še na katastrofalen kurikulum, ki mlajše generacije o osamosvojitvi ni naučil ničesar. Kacin je sicer prepričan, da je osamosvojitev proces, ki še vedno traja. Se je pa “v takšnih razmerah vlada odločila, da uporabi tipko delete”.

Janša: “V zgodovini vsakega naroda, ki je dobil lastno državo, obstaja čas, ki je vrednotno središče naroda, ki nam je omogočil doseči naš cilj. V času plebiscita si je slovenski narod prvič pisal sodbo sam. Za samostojnost so glasovali tudi tisti, ki so živeli v Sloveniji, pa po krvi niso bili Slovenci.” Janša je spomnil, da so v procesu osamosvojitve enotno sodelovale različne politične opcije. Brez te enotnosti samostojne Slovenije danes ne bi bilo. V Sloveniji obstaja 57 muzejev, ki so vpisani v nacionalni razvid muzejev. Imamo zelo različne muzeje. “To govorim, ker vlada govori o racionalizaciji,” je pojasnil prvak SDS. Spomnil je, da obstaja več muzejev novejše zgodovine in drugih muzejev itd. Janša je prepričan, da je racionalizacija slab izgovor. Tudi če bi MSO enostransko prikazoval zgodovinsko obdobje, bi lahko nastavili bolj strokovno vodstvo, vendar pa so ga kar ukinili. “Ne gre le za dejanje neke ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji, ampak za nedoraslost vlade. Vlada je z vsemi svojimi pooblastili potegnila izdajalsko potezo.”

Gre za dejanje, ki presega dnevno politiko, običajne politične razlike. To, da se je oddaljila od vrednotnega središča slovenskega naroda, pa prinaša krizo. Vlada se je s tem po njegovem “ustrelila v obe koleni”. Tudi on je poudaril, da imajo čas do 10. februarja, da odločitev prekličejo. Vlada sicer lahko akt o ustanovitvi še vedno dopolni, če je ta res pomanjkljiv. Janša je prav tako prepričan, da interpelacija ministrice ne zadostuje, saj gre sedaj tudi za sklep vlade. Več o tem, ali se bo za njeno interpelacijo odločila tudi SDS, pa bo znano po 10. februarju. Poleg tega je še spomnil, da vlada s preusmerjanjem pozornosti na zgodovino, muzej deloma preusmerja pozornost od katastrofalnih razmer v zdravstvu itd.

Sara Kovač