Ministrstvo trdi, da Tanja Fajon na delovnem mestu ni pila alkoholne pijače

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Vir: Instagram profil ministrice.

Naposled smo uspeli pridobiti uradni odgovor ministrstva za zunanje zadeve. Pred časom smo jim poslali novinarsko vprašanje, ali je ministrica za zunanje zadeve na delovnem mestu popivala. V javnosti se je namreč ustvarilo mnenje, da je počela prav to, a šele po tem, ko je sama objavila sporno fotografijo na socialnem omrežju Instagram. Kljub nekaterim ugotovitvam, da pozira, vsaj tako je videti na prvi pogled, s kozarcem žganja v roki, slike zaenkrat še ni umaknila. Kot vemo je pitje alkoholnih pijač na delovnem mestu prepovedano z zakonom. 

Ministrica je sliko objavila 2. junija, tako rekoč tik pred odhodom v New York, kjer je 6. junija potekalo glasovanje o prihodnji nestalni članici Varnostnega sveta Združenih narodov. Glasovanje je uspelo, kar pa še ne pomeni, da je bila pot lahka. Pred glasovanjem so se pojavili številni pomisleki o tem, kako se je ministričina ekipa lotevala projekta. Zato so nekateri domnevali, da si ta lajša trenutke s takšnim ali drugačnim opojnim destilatom, ki se ga pije v tovrstnih kozarcih, v takšnih količinah in s kockami ledu.

Sliko, ki jo je Fajonova komentirala z besedami “Še zadnja navodila pred potjo ta konec tedna v New York,” sta delila znana politična komentatorja Mirko Mayer (sicer urednik Planet TV) in Tomaž Štih, z uporabniškim imenom “Libertarec”. Mayer je zapisal: “Dvojni jabolčni sok z ledom na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve? Na zdravje!” Štih je zapisal preprosto le: “Petek. Javni sektor. 13:30.”

Odgovor smo v uredništvu prejeli šele pred dnevi. “Glede vašega drugega vprašanja vam sporočamo, da v takih kozarcih, kot je viden na objavljeni fotografiji, na MZEZ strežemo vodo in sok. Ministrica ni pila alkoholne pijače,” so zapisali uradniki. Na podlagi slik seveda ni mogoče s polno gotovostjo ugotoviti karakterja pijače, s katero se je odžejala ministrica.

Vir: Instagram profil ministrice

Sicer pa je ministrica tudi s kasnejšimi objavami vzbudila kar precej javnega zanimanja. Eden izmed takšnih primerov je bila zgornja fotografija, ki je nastala na srečanju vrha zveze NATO. Sliko je pospremila z liričnim zapisom “Trenutki, ko sodelavci postanejo prijatelji. Ko se nasmeh spremeni v smeh” in ključniki, kot so #womenpower in podobno. Na sliko se je odzval profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Jože P. Damijan, ki je objavo delil na Twitterju, zraven pa pripisal “kokoši”. Izjava je požela nemalo zgražanja, kar je najverjetnejši razlog, da je bila kasneje pobrisana.

Žiga Korsika