Ministrstvo za zdravje odgovarja na javni napad ZD Ljubljana po nareku Jankovića

Ljubljanski župan Zoran Janković. (Foto: STA)

Ker Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana nima več kot ene testirne točke, ne čudi, da so s ponedeljkovo preselitvijo testirne točke PCR v Stanežiče pričeli nastajati zastoji na območju med Šentvidom in Stanežičami. Ker je epidemija v velikem porastu, ne čudi, da je ministrstvo za zdravje na ZD Ljubljana naslovilo pobudo o organizaciji vsaj dveh točk za jemanje brisov za PCR-testiranje na novi koronavirus. S tem bi se namreč razbremenilo zdravstvene delavce, ki jemljejo brise, in zmanjšalo gnečo, ki nastaja kot posledica dolgega čakanja. Kakorkoli, iz ZD Ljubljana pobudi niso šli naproti. Kot so pojasnili, je to tako na račun kadrovskega deficita, ob tem pa so še okrcali ministrstvo, da naj ne bi bilo seznanjeno z aktualnimi razmerami. Ljubljanski župan Zoran Janković je seveda izrazil svoje strinjanje z izjavo ZD Ljubljana, katerega ustanovitelj je sicer Mestna občina Ljubljana. 

Ministrstvo za zdravje

Iz ZD Ljubljana so v odgovoru na poziv ministrstva poudarili, da kadra za dodatno točko za jemanje brisov za PCR-testiranje nimajo in dodali, da je res, da je v zadnjih dneh testna točka na račun enormnega povečanja obolelih izjemno obremenjena. Kot so zatrdili po poročanju STA, pa ne pokrivajo le Ljubljane, ampak tudi okolico s primestnimi občinami. “Dodatno obremenitev so v zadnjih dneh povzročili tudi nekateri drugi odjemalci brisov, ki so zaradi manjka PCR-testov na svojih lokacijah ljudi usmerjali na našo vstopno točko, ti pa so na testiranje prihajali nenaročeni,” so izpostavili in ob tem spomnili, da se je potrebno za odvzem brisa naročiti.

Foto: STA

Pravijo še, da o preobremenjenem kadru in kadrovskem pomanjkanju na primarnem nivoju redno obveščajo ministrstvo za zdravje. Po njihovo pa ministrstvo za zdravje podatkov naj ne bi prebiralo. “Ne zaveda se resnosti kadrovskega deficita ter ‘brezglavo predlaga dodatno obremenjevanje družinskih zdravnikov, kar kaže na popoln absurd in nepoznavanje razmer’,” so zatrdili in še zapisali, da so po njihovo “svetovanja članov ministrske ekipe primarnemu nivoju neokusna”. S stališčem ZD Ljubljana pa se očitno strinja tudi župan Zoran Janković. Ta je vladi predlagal, da naj prispeva k vzpostavitvi dodatne enote za odvzem brisov za PCR-testiranje in sprejme predlog ministra Mateja Tonina, da se lahko organizira testiranje v vojašnici Edvarda Peperka.

“Kakšna bruka! Napišejo da Janković podpira ZD Ljubljana, ki javno napade ministrstvo za zdravje. On tako mnenje narekuje, ne pa podpira. Tako kot vse, kar se zgodi v mestnih službah/tudi holdingu. Ste že dojeli, da vam je v enem letu ogrevanje podražil za 104% ?Mega manager ….,” je v odzivu kritično poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kakorkoli, ministrstvo za zdravje je v odzivu na izjavo ZD Ljubljana poudarilo, da razumejo razmere in obremenitve celotne primarne ravni, ki v teh težkih trenutkih izvaja enormne napore, da zagotovi tekoče izvajanje cepljenja in testiranja, ob izvajanju svojega osnovnega poslanstva. “S pomočjo pri organizaciji gremo po svojih najboljših močeh nasproti vsem izvajalcem, tudi ZD Ljubljana. Tako je minister za zdravje že včeraj popoldne kontaktiral direktorico ZD Ljubljana in ji ponudil pomoč in podporo pri vseh aktivnosti za zagotovitev ustreznih kapacitete za zagotavljanje testiranja na novi koronavirus na območju Ljubljane.”

Foto: STA

Ministrstvo se je zavezalo k podpori delovanja primarnega zdravstvenega sistema in največjega zdravstvenega doma – ZD Ljubljana
Prav tako so na ministrstvu dodali, da so se povezali tudi z ostalimi izvajalci na območju Ljubljane in se že za danes dogovorilo za povečan obseg jemanja brisov na novi koronavirus. “Tudi v bodoče bomo z vsemi svojimi aktivnosti maksimalno podpirali delovanje primarnega zdravstvenega sistema in tudi našega največjega zdravstvenega doma – ZD Ljubljana. V primeri kakršnikoli težav pri izvajalcih smo s podporo pri koordinaciji vedno pripravljeni pomagati v korist vseh prebivalcev,” dodajajo.

V času epidemije bi bilo nedvomno na mestu sodelovanje vseh deležnikov, saj le skupaj lahko učinkovito premagujemo ovire, ki nastajajo na račun hitrega širjenja novega koronavirusa. Upajmo, da se bo našla neka rešitev, ki bo odvzemanje brisov za PCR-testiranje olajšala.

Nina Žoher