fbpx

Ministru Klemenčiču po pričakovanjih spodletel naskok na komisarsko funkcijo Sveta Evrope

Goran Klemenčič (foto: STA)

Pravosodni minister Goran Klemenčič ne bo komisar za človekove pravice Sveta Evrope. Čeprav nihče od treh kandidatov v torek ni bil izvoljen za novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, se v slovenskih medijih ni omenjalo, da Klemenčič nima več možnosti za izvolitev in da sta finalista Francoz Pierre-Yves le Borgn, ki je prejel 105 glasov, in kandidatka Bosne in Hercegovine Dunja Mijatović, s 76 glasovi. Minister Goran Klemenčič, ki je prejel le 67 glasov, je danes pozval poslance PS SE, naj podprejo Dunjo Mijatović. 

Ker nihče od kandidatov na tajnem glasovanju članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) včeraj ni prejel potrebne absolutne večine glasov, bo drugi krog tajnega glasovanja potekal v danes, med 10. in 13. ter 15.30 in 17. uro. Tokrat bo za izvolitev potrebna navadna večina glasov. Izidi naj bi bili znani med 18. in 19. uro.

Pododbor PS SE za človekove pravice, ki je opravil pogovore s tremi izbranimi kandidati, je pred glasovanjem članom parlamentarne skupščine posredoval preferenčni seznam, piše STA. Novoizvoljeni komisar bo sedanjega Nilsa Muižnieksa za šestletni mandat na položaju nasledil 1. aprila.

Nenavadno, da je minister bežal pred zaključkom mandata
Da minister Goran Klemenčič nima nobenih možnosti za izvolitev, je vodja opozicijske SDS Janez Janša napovedal že oktobra lani, ko se je izvedelo, da Klemenčič zapušča vlado in ga zanima ugledno mesto komisarja za človekove pravice. Zoper ministra Klemenčiča je bila ravno ob tistem času že vložena tudi interpelacija, kar je še dodatno dokazovalo, da si težko zasluži to mesto. Hkrati pa so nad njim visela tudi bremena afere pranja denarja v NLB, kandidatura pa je bila tako idealen način, da se po razkritju in razkrivanju afere pranja denarja v NLB, nekam umakne.

Janša je že 18. oktobra zadel v polno:

To pa je Janša zapisal včeraj, ko se je izvedelo, da Klemenčič ne bo izvoljen:

https://twitter.com/JJansaSDS/status/955864077984813056

Kdo je komisar?
“Komisar za človekove pravice Sveta Evrope je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija, ki jo je leta 1999 ustanovil Svet Evrope z namenom krepitve ozaveščenosti in spoštovanja človekovih pravic v državah članicah.” Že na podlagi tega zapisa je jasno, da Klemenčič nikakor ne more opravljati te funkcije že zaradi bremen, ki jih nosi s seboj.

Da ne omenjamo pogojev, ki bi jih Klemenčič moral izpolnjevati. “Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za komisarja, so eminentna osebnost z visoko moralno integriteto in priznanim strokovnim znanjem s področja človekovih pravic, javno zavzemanje za vrednote Sveta Evrope in osebna avtoriteta, ki je potrebna za učinkovito izvajanje mandata.”

Peter Truden