Miran Videtič: Pri mlajši generaciji levice trenutno ni nikogar, ki bi bil antipod Anžetu Logarju!

Politični analitik Miran Videtič. (Foto: YouTube)

“Enostavno se vidi, kako lahko z enim stavkom ubije politično sceno. To kaže na njegovo moč. Ne moremo pristransko oziroma naivno gledati na zadevo. Absolutno je izredno močan,” Kučanovo politično moč pojasnjuje analitik Miran Videtič. Spomnimo se, kako je nekdanji partijski šef z enim samim stavkom uničil Golobovo predsedniško kandidatko Marto Kos. 

Veliko pozornosti in številna vprašanja odpira nedavni odstop Marte Kos od predsedniške kandidature. Spomnimo še, da je vplivnež iz ozadja Milan Kučan pred časom podprl kandidaturo Nataše Pirc Musarjeve, Kosovo pa posledično politično skorajda potopil, čeprav je uživala podporo vladajočega Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba. O različnih vidikih takšnega razpleta dogodkov, zlasti pa o Kučanovi izjemni politični moči, smo se pogovarjali s komentatorjem na Planet TV in TV3 Miranom Videtičem: “To, da je Milan Kučan neškodljiv, dementen starček, ki v Murglah pije kavico in nikomur noče nič žalega, verjamejo samo lahkomiselni. To je daleč od resnice.” 

Videtič je prepričan, da ima Kučan ogromno izkušenj zaradi velikega števila let preživetega v politiki. V tej luči je zadeva logična. Na primer Danilo Türk nima takšne moči, ker je bil vedno “samo izvajalec”, ne pa tudi “odločevalec”. Tudi pripadniki vplivne družine Kos niso odločevalci (Drago Kos itd.) … Kučan je po njegovem mnenju v primeru Kosove in Pirc Musarjeve odigral pragmatično vlogo. “Enostavno se vidi, kako lahko z enim stavkom ubije politično sceno. To kaže na njegovo moč. Ne moremo pristransko oziroma naivno gledati na zadevo. Absolutno je izredno močan.” Gre za posledico tega, da ima za razliko od mnogih drugih “politične možgane”, ki se oblikujejo skozi leta udejstvovanja v politiki in tega mu nihče ne more odvzeti. Pri takšnih ljudeh, ki so bili tako dejavni, kot je bil on, je težko verjeti, da se nekoč resnično upokojijo.

Milan Kučan (Foto: STA)

“Je absolutno maček starega političnega kova. In primerjati jugoslovansko s slovensko politiko je kot dan in noč. Tisto prej je bilo na višjem nivoju, v smislu, da so preživeli samo močni. V Sloveniji pa je nov obraz mogoče ustvariti “čez noč” pa naj bo politično moder ali pa tudi ne.” So se pa zato ustvarila omrežja v slogu kapitalističnih držav. “To je dejstvo. Sicer pa, kdo ima danes še “politično pamet” v državi? Poleg Kučana tudi Borut Pahor in Janez Janša.” To so tisti trije, ki znajo politično razmišljat, vsi ostali se morajo tega še učiti. Težava je prepad med generacijo Kučana in generacijo Pahorja in Janše na eni strani ter mlajšimi generacijami politikov na drugi. Verjetno je najbolj perspektiven Anže Logar, ni pa še na nivoju te trojice, pojasni Videtič in doda, da mu “vliva zaupanje …”

Marta Kos je leva aristokratka
Če pa pogledamo Logarjevo generacijo na levem političnem polu, je opazen razkorak. Logar je nekdo, ki se je pripravljen boriti za pridobitev mednarodnih političnih povezav, veliko je delal na mednarodnih odnosih. “Za vsako zadevo se je moral izboriti, medtem ko so bili na levici nagrajeni. Nikomur se ni bilo potrebno truditi.” Primer: ko so prihajali v medije, so prihajali v prijateljsko okolje. Prej ali slej pa se bo to na levici močno poznalo. Ko bodo enkrat “veliki” odšli (torej generacija Kučana in generacija Janša – Pahor), potem na desnici ostane Logar. “Na levici pa v tem trenutku resnično ne vidim nikogar, ki bi bil antipod Logarju.” Generacije, ki še prihajajo iz starega sistema, in ki so morale “konkretno ribati železo” – zanje se vidi, da so morale “odgarati” politično kariero.

Marta Kos, Nataša Pirc Musar. (Foto: Twitter/Ona ve)

Kako pa Videtič komentira odstop Marte Kos iz predsedniške tekme? “Odstop Kosove vidim kot pričakovan. Za mene je bilo po tistem stavku, ko se je Kučan opredelil in po tistem, ko je Bojan Požar pisal o njenih “Berlinskih rabotah”, povsem jasno, da je njena politična zgodba na tem mestu zaključena.” Pirc Musarjeva po njegovem sicer ni nič manj obremenjena od Kosove in hkrati doda, da je imel Kučan v tem trenutku verjetno svoje razloge, da se je tako odločil. “Sicer pa gre za dve plati iste medalje – v primeru teh dveh dam.” Videtič meni, da med njima obstaja tudi določena razlika – če povprašamo ljudi na ulici, bodo verjetno dejali, da je Pirc Musarjeva, ne glede na status (“žena bogataša”), prepoznana kot malce bolj ljudska v primerjavi s Kosovo. Slednja se je vedno želela predstaviti kot pripadnica nekakšne aristokracije. Ljudje pa imajo za predsednika rajši ljudski tip človeka.

Domen Mezeg