“Ta vlada je operativno mrtva že nekaj časa!”

Foto: STA

Ko se je širša slovenska javnost začela zavedati, da reform, ki jih je obljubljala vlada Roberta Goloba, ne bo, so se nad premierjem začeli zgrinjati temni oblaki. Prišle so poplave, ki so dodatno razgalile neoperativnost vladne ekipe, in nato še odstopi treh ministrov. Ali so vladi šteti dnevi, smo se pogovarjali s političnim analitikom Miranom Videtičem. Prepričan je, da Golob še ne bo kar tako vrgel puške v koruzo, najprej iz osebnih razlogov in tudi njegovega karakterja. Kar pa ne pomeni, da ne bo vladna ekipa doživela še velikih sprememb. 

Vladi Roberta Goloba je bila izmerjena najnižja javnomnenjska podpora doslej. Decembra lani so zabeležili več kot 34-odstotno podporo, danes zgolj še 18,8-odstotno podporo. “Pravzaprav se ponavljajo stari, že videni vzorci medijsko napihnjenih novih obrazov. Veliko ljubezen slovenskega volilna telesa hkrati, se kaj hitro izkaže, da so pričakovanja prevelika in seveda se ta ljubezen hitro ohladi. Skrbi me, da raste število neopredeljenih, kar pomeni, da se ponovno oblikuje neka skupina, ki še verjame v nov obraz, ne pa v obstoječo ponudbo,” pojasni Miran Videtič.

Na vprašanje, ali se vlada Roberta Goloba še lahko pobere po hudem padcu priljubljenosti, odgovarja: “Mislim, da je ta vlada operativno mrtva že nekaj časa. Pri tej vladi za skupek individualistov, ki imajo neke lastne interese in do sedaj niso pokazali nikakršne vneme, da bi delali v javno dobro. Ali se lahko dvigne? Lahko, če bo temeljito spremenila svoje delovanje in ljudem pokazala rezultate, ne pa pretežno obljub, časovnic, ki se zamikajo, in podobno. Pri tem mislim predvsem na zdravstvo, seveda je ta popoplavna obnova tudi ena od prioritet. Po drugi strani se mi zdi, da tudi v sami koaliciji več ne verjamejo drug drugemu.”

Videtič še izpostavi, da bomo v teh dneh lahko videli, kako bo stranka Levica zaostrovala na zunanjepolitičnem področju “in mislim, da jim je to (konflikt v Izraelu op. a.) prišlo prav, saj bo stranka Levica iskala “way out” iz vlade, saj sedaj ne pada več samo po Gibanju Svoboda, ampak bo padalo tudi po SD in Levici.” 

Politični komentator Miran Videtič (Foto: Youtube, posnetek zaslona)

Kdo bo rušil vlado?
Z Videtičem nato spregovorimo o strategiji, ki jo bo odslej po poraznih rezultatih merjenj javnega mnenja ubrala politična levica. “Absolutno, politična ozadja, ki sestavljajo leve vlade, delajo predvsem na izkušnji javnega mnenja. Tako kot se je to že zgodilo nekomu prej, se dogaja tudi Golobu in verjetno bo sedaj nek “rdeči alaram” za tista omrežja oz. za “dizajnerje”, da bo potrebno poiskati nekaj novega. Ne verjamem pa, da bi ta moment šli, glede na izkušnje Šarčeve vlade, rušiti obstoj koalicije. Če jo bo kdo rušil, mislim, da bo to stranka Levica,” pove.

Foto: STA

Na vprašanje, kako dolgo bo še zdržala vlada, odgovarja: “Špekuliral ne bom, kot sem že dejal sem skeptičen predvsem do stranke Levica. Mislim pa, da bo prišlo do radikalnih sprememb v imenih.” Na vprašanje, ali torej meni, da se kadrovske redakcije vlade še niso končale, odgovori: “Še zdaleč ne”.

Videtič meni, da bo Golob vztrajal zaradi dveh preprostih razlogov: “Eno so njegovi osebni interesi in drugo – ljudem njegovega karakterja je težko priznati poraz”. Meni, da ne bo storil podobno kot pred njim Marjan Šarec, da bi se umaknil. “S tem pa lahko agonijo sam še podaljša,” pove.

Naivni predsednik vlade
Za konec z Videtičem še spregovorimo o spremenjenem tonu medijskega poročanja. Dominantni mediji, tradicionalno zvesti tranzicijski levici, so odpirali težke teme za to vlado, predvsem povezane s korupcijskimi aferami. “To je glavna težava premiera Goloba. Zaradi verjetno napačnih informacije, ki jih dobiva s strani svojih najožjih svetovalcev je prepričan, da medije obvladuje. Tisti, ki se malo bolj ukvarjamo z političnimi vprašanji, vemo, da so mediji predvsem v rokah ljudi, ki ta moment niso niti voljeni, niti izvoljeni. Tukaj je njegova osnovna težava, saj je naivno verjel, da mu bodo mediji, ko bo prišlo do padca podpore, ne bodo reagirali proti njemu,” zaključi.

Žiga Korsika