fbpx

Cerar pred najtežjo preizkušnjo v politični karieri: Ustavni pravnik in premier tako zlorabil svojo funkcijo, da si je prislužil ustavno obtožbo

Foto: STA

Danes je dan D za Mira Cerarja, saj ga čaka ustavna obtožba, ki jo je vložila SDS. Največja opozicijska stranka se je ob vložitvi ustavne obtožbe sklicevala na 119. člen Ustave RS, ki opredeljuje obtožbo zoper predsednika vlade in ministre:Predsednika vlade ali ministre lahko državni zbor pred ustavnim sodiščem obtoži kršitve ustave in zakonov, storjene pri opravljanju njihovih funkcij.” Premier je namreč po prepričanju mnogih Slovencev in tudi SDS zlorabil svoj položaj v primeru migranta Ahmada Shamieha s tem, ko je ignoriral odločitev kar treh sodišč, da je lahko v Sloveniji zadržal nezakonitega migranta.

Spomnimo se, da bi moral biti Shamieh deportiran na Hrvaško, od koder je prišel v Slovenijo kot nezakonit migrant. V Slovenijo je torej vstopil na nezakonit način in kršil naše predpise, kljub temu pa je februarja 2016 zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji. Pristojno ministrstvo ga je junija istega leta zavrnilo, saj je bila za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je temu pritrdilo, sledila je tudi potrditev vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo Shamiehovo pritožbo. Pozneje je bila zavrnjena tudi ustavna pritožba zoper sodbo in sklep vrhovnega sodišča kot izredno pravno sredstvo. Ko bi torej moral na vlak za Hrvaško, pa so ga “ugrabili” poslanci Jan Škoberne, Peter Vilfan, Miha Kordiš in Jasna Murgel ter ga izkoristili za pridobivanje levičarskih političnih točk.

Ustavno obtožbo predsednika vlade lahko od 12. ure dalje v živo spremljate tudi na Nova24TV.

Vsi znaki kaznivega dejanja zlorabe položaja
In kaj je ob tem počel visoko etični in moralni Miro Cerar, ki vedno, ko le ima priložnost, poudarja, da je treba spoštovati odločitev sodišč? Pripravil je novinarsko konferenco, na kateri je pokazal tri obraze. Zahteval je, naj se sodišča spoštuje, okrcal poslance, ki so Ahmada peljali v državni zbor, a hkrati dejal, da bodo na vladi uredili, da bo lahko ostal v Sloveniji. Naravnost smešno pa je, da je Cerar med tem, ko je kritiziral klepet migranta s poslanci v državnem zboru, dejal, da gre za očitno predvolilno kampanjo, in dodal, da upa, da se kaj takega ne bo ponovilo. Glede na to, da sta migranta obiskala tudi Milan Brglez in Jasna Murgel, je več kot očitno, da je tudi njegova stranka vključena v predvolilno kampanjo. To, da se je Cerar odločil, da očitno ne izvrši odločitve sodišča, pa ima hkrati tudi vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja, kar se preganja po uradni dolžnosti.

Ahmada je v prostorih SD obiskal sam predsednik državnega zbora Milan Brglez (Foto: Twitter).

V primeru Ahmada pa je vendarle prišlo do zasuka, potem ko je predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec po seji vlade priznal, da vlada nima pristojnosti odločati o statusu sirskega migranta.

“Zlorabil je svoj položaj za to, da je dosegel neizročitev in neizvršitev zakonske odločbe.”
Po prepričanju SDS je Miro Cerar zlorabil svoj položaj, potem ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe v primeru sirskega migranta Shamieha. Po prepričanju poslanca Vinka Gorenaka je Cerar storil kaznivo dejanje, ki ga je treba preganjati, zato so vložili ustavno obtožbo proti njemu. “Akt, ki ga je izdalo ministrstvo za notranje zadeve, je izvršljiv in ga ne more odpraviti nihče več. Akt je zakonit, preizkušen tudi na Vrhovnem sodišču RS, Evropskem sodišču in Ustavnem sodišču RS,” je bil jasen dr. Gorenak. “Dejanje predsednika vlade, ki ga je storil z novinarsko konferenco ter izjavami, pomeni neposreden poseg v to, da se zakonita odločba zakonitega organa ne izvrši. Predsednik vlade je po našem mnenju s tem naredil dejanje, ki ima vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja. Zlorabil je svoj položaj za to, da je dosegel neizročitev in neizvršitev zakonske odločbe.”

Po Gorenakovih besedah je to, da bo Cerar po svojih napovedih v primeru Shamieha uporabil 51. člen Zakona o tujcih, nezakonito. Na podlagi te določbe bi mu namreč lahko dali dovoljenje za začasno prebivanje prej, preden je bila izdana zakonita odločba notranjega ministrstva, je prepričan Gorenak. Ob tem je pojasnil še, da je 51. člen Zakona o tujcih namenjen temu, da se dovoljenje za prebivanje podeli nekomu, ki je znanstvenik, profesor, raziskovalec, zdravnik, in da obstaja interes Slovenije za to. “V tem primeru pa ne vem, ali obstaja interes,” se je upravičeno vprašal Gorenak.

Začelo se je z vložitvijo ustavne obtožbe SDS, se bo končalo na ustavnem sodišču?
V Poslovniku DZ je opredeljeno, da lahko vsaj deset poslancev predlaga državnemu zboru, da obtoži predsednika vlade pred ustavnim sodiščem. Državni zbor nato o obtožbi odloča z večino glasov vseh poslancev najpozneje v roku 60 dni od vložitve predloga. Če bodo danes poslanci sprejeli sklep o obtožbi, ga bo predsednik DZ poslal predsedniku ustavnega sodišča. Ustavno sodišče nato opravi javno obravnavo, ki lahko z dvotretjinsko večino glasov vseh sodnikov odloči, da obtoženi do končne odločitve sodišča ne sme opravljati svoje funkcije. Če pa sodišče ugotovi, da obtožba ni utemeljena, sodišče z odločbo oprosti obtoženega.

M. S.