Miro Cerar preverja: Ali si je tožilka Roguljič izmislila izgovor, da ne bi preganjala dveh migrantov, ki sta storila kaznivo dejanje!

Slika je simbolična

“Sodnega procesa ne morem komentirati, ti so stvar neodvisnega sodstva,” je zunanji minister Miro Cerar (SMC) najprej zavrnil odgovoril na vprašanje Jožefa Horvata (NSi), kako lahko tožilka Mateja Roguljič trdi, da ne bo preganjala kraje in uničenja avtomobila z razlago, da so diplomatskih poti z Marokom otežene, ko pa s to državo zunanje ministrstvo povsem normalno komunicira. Celo obiski na najvišji ravni so bili zadnje čase iz Maroka v Sloveniji, prejšnji zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) pa je bil na obisku v Maroku, kjer namerava država odpreti predstavništvo, za kar že ima prostore.

Da so diplomatske poti otežene je tožilka zapisala v sklepu, da bo zavrgla kazenski pregon Maročanov Ihmada Ihnika in Simohammeda Jabanija, ki sta se v državo iz Hrvaške pretihotapila mimo slabega mejnega nadzora. Policija ju je prijela, ker sta Dejanu Šnebergerju iz dvorišča stanovanjske hiše ukradla audija A3, vrednega okoli tri tisoč evrov. Avto sta po kraji v prometni nesreči razbila in povsem uničila. Ker sta pa po tem prosila za azilno zaščito, vlada pa jima je zagotovila prosto gibanje, sta pobegnila na zahod, kar stori velikanska večina vseh prosilcev za zaščito iz naše države, ki pridejo iz varne Hrvaške. Lani jih je “izginilo” 3273.

Odgovor ministra Cerarja, ki je v politiko prišel iz vrst pravnikov, je bil precej nenavaden, ker ni bilo nobenega sodnega postopka. Tožilka je odločila, da ne bo tožila. Ko tožilec ne toži, sodišče ne more soditi. Je pa Cerar napovedal, da bo v vladi stvari dodatno preveril, ker je Horvat vztrajal, da je dilema resna, ker lahko takšno ravnanje postane praksa tožilstva (in ne sodišč) in opozoril, da smo priča tudi primeru, ko je državljan Maroka posilil dve študentki v Ljubljani. Horvat je nadaljeval: “Kakšna bo praksa? Kakšen je tu signal? Ali teh kaznivih dejanj ne bomo preganjali, ker so diplomatske vezi z Marokom otežene?” Cerarju je predlagal, naj odpre te dileme na vladi, da se ta praksa ne bo nadaljevala.

Jožef Horvat (NSi), ko je včeraj Cerarja spraševal o trditvi tožilki o težavah države v odnosih z Marokom Foto: DZ/Matija Sušnik

Horvat Cerarju: “Tole pade po vas”
To, če si tožilec izmišlja slabe odnose, je po oceni Horvata signal vsem migrantom, da država njihovih kaznivih dejanj ne bo preganjala. Horvat je večkrat opozoril, da je trditev tožilke o oteženih diplomatskih poteh neresnična in Cerarju dejal: “To pada po vas. Vaša pristojnost so. To ni dober signal in ni zagotovil varnosti za naše državljane.” Cerar pa je odgovoril, da razume skrb in da bi bilo nesprejemljivo, če bi katerikoli organ utemeljeval, da imamo z državo, s katero dobro sodelujemo, otežene donose. Pobudo Horvata bodo, je napovedal Cerar, skrbno preučili in preverili tudi pri tožilstvu, ki je odločalo, ali se je kaj posvetovalo z zunanjim ministrstvom. Bomo videli, kaj se je zgodilo in ali je bila kakšna konzultacija, je še dejal Cerar in pripomnil, da mu pa ni znana.

Zunanji minister Miro Cerar, ko je včeraj odgovarjal Horvatu o odnosih z Marokom Foto: DZ/Matija Sušnik

Tožilka Mateja Roguljič se je odločila, da ne bo preganjala Ihnika in Jabanija, ker je ocenila, da je pomen kaznivega dejanja izginulih prosilcev za azil, torej kraja in uničenje tri tisoč evrov vrednega audija, nesorazmerno majhen v primerjavi s posledicami, ki bi jih povzročil pregon. Opozorila je, da za ilegalna migranta ni znano, kje sta, ker sta vladi medtem zbežala, sprožitev kazenskega postopka pa bi povzročila velike stroške z ugotavljanjem kraja, kjer se nahajata, prevajanjem pošte in rabo diplomatskih poti, ki so z Marokom po oceni tožilke otežene.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Novakec1

  Ni sodne prakse, kaj šele zakonodaje in delajo kakor se jim zahoče. Demokratično skorumpirano sodstvo.

  • Ivan Ivanovič

   In nesposobna opozicija.

   • Novakec1

    Vse vlade in “opozicije” zadnjih 30 let so zrihtale to sranje

 • JANEZ GUS

  Kdaj bo mamin pravnik dojel,da je samo še ne uporabno politično truplo brez dodane vrednosti,

 • Kapodistrias

  Tipično cerarjanski odgovor: Že, že, ampak, ampak … Tako brezkrvnega predsednika vlade še nismo imeli. Šarec vsaj kakšno spusti.

  • Kapodistrias

   In nič ne naredi, kar je vsaj malo boljše, kot da bi kaj (neumnega) storil.

 • Jožefa Benko

  gospod cerar, zanima brajdič muka, kako dolgo boste preučevali ta primer, boji se, da boste na dolgi rok že mrtvi po šarcu, ko bi naj prišlo do epiloga

 • Joc 52

  cerar, odstopi prosim in se ne blamiraj-sebe in nas, ker si v sluzbi naroda, halooo

  • Novakec1

   On je v službi stricev iz ozadja, hebe se mu za narod.

 • Ivan Ivanovič

  To je država vladnih idiotov in izdajalcev.
  Prva laž: Da imamo otežene odnose z Marokom.
  Druga laž: Da je to sploh kakorkoli pomembno, ko gre za pregon in sankcioniranje kriminalnega dejanja tujca.
  Ali imamo odnose z državo, od koder prihaja kriminalec, ali ne, je popolnoma vseeno. To ve tudi Cerar. In to bo moral vedeti tudi Horvat, ki žal ne zna postaviti niti pravega vprašanja. Njegovo vprašanja bi se morala glasiti:
  1. Zakaj tožilka ni predlagala sojenja za tujca, ki je zagrešil kaznivo dejanje, ki se kaznuje po zakonu.
  2. Kakšen bo ukrep zoper tožilko, ki se je postavila nad zakon.
  3. Zakaj so obtoženca izpustili na prostost? (Azilni dom pač ni zapor.) Kdo bo za to odgovarjal.

  Ali je kriminalec iz Maroka ali Culukafrije, je povsem nepomembno. Pomembno je, da je na našem ozemlju zagrešil kaznivo dejanje, ki se kaznuje po zakonu. Tožilka je očitno prekršila zakon in bi morala za to odgovarjati. To bi moral vedeti tudi Horvat.

  • pajot

   Zadostovalo bi samo eno vprašanje: Zakaj so spustili tatova na prostost?

   • šmentanamuha

    Tudi meni gre tole opozicijsko mečkanje na kkkkkkk….. dejansko nimajo nobene udarne moči. Človek res ne ve, a nočejo ali ne znajo?

    • Ivan Ivanovič

     To je res vprašanje. Horvat sprašuje debilna vprašanja Cerarja, ki je zunanji, ne pravosodni minister. Ali človek res ne razume nič, ali se dela, da ne razume.

   • Novakec1

    Kam naj jih pa dajo, so zapori natrpani z domačo kriminalno zalego.

    • Ivan Ivanovič

     Naj jih repatriirajo s sodbo vred in naj odsedijo doma.

 • čopkovseved

  Cerar ima težnje, da ostane na političnem polu, pa ni pomembno , kateri bo, zato bo zadevo raziskal in si nabral nekaj točk v tej potapljajoči barki.

  • šmentanamuha

   Tudi meni se zdi tako.

 • xtc

  Cerar je idiot z iq jem šrevilke njegovih čevljev.

  • sunday

   manj!!!

 • Viktorh

  Kdo pa je Miro Cerar?

 • samsara

  “Naša” tožilka očitno deluje skladno z marakeškimi smernicami, ki pravno seveda niso zavezujoče, so nam 1001 x povedali, a “naši” državni organi, jih vseeno nadvse zavzeto, vestno in dosledno upoštevajo in izvajajo v praksi. Morajo biti posredi kakšni zelo močni in učinkoviti “stimulansi”…
  “Zastonj se še mačke ne gonijo”, pravi star pregovor.
  Ni, da bi tujce, ki nepovabljeni nazakonito vdirajo na ozemlje naše države sodil in obsodil po istih zakonih kot domače tlačane. Niso seznanjeni z našimi zakon, navadami, praksami. Naj delajo po svoje, bomo že nalo potrpeli kajne, pokvarjeni, pohlepni, brezvestni izdajalci slovenskega naroda?
  Toleriraš tretji svet, imaš tretji svet. Pokažeš toleranco in jo primitivci nagonsko prepoznajo kot tvojo slabost, ki jo nujno morajo izkoristit in tudi jo. To razume vsak povprečno izkušen človek. S pomočjo veleizdajalških politikov in državnih uslužbencev, jim to uspeva.
  Par milijard jih čaka v vrsti in vsak dan jih je ob nataliteti glodavcev samo še več.
  Ali naj domorodni plačujejo državne organe in pokvarjene politične voditelje, da nam takole, pri polni zavesti, sredi belega dne brezvestno uničujejo našo domovino, tradicijo, kulturo, nivo ozaveščenosti (kakršnakoli treutno že je), zdravje(!) in prihodnost?

  • šmentanamuha

   Odličen zapis, samsara!

 • PORK Amashina

  Seveda ju ne bo obtožila.Konec koncev delata za istega šefa.Saj ajatola daje cekinčke za islamsko okupacijo tako okupatorjem kot petokolonašem.

 • Uroš Durn

  In kdo bo plačal škodo lastniku avta? Cerar?Tožilka?Sodnica? …sam si bo moral popraviti in plačat ce bo še hotel imeti avto…od tega kar bo popravil bo moral dati državi še 22% davka.Sramota za tako državo

  • samotoje

   Pa dezinfekcija tudi ni poceni.

 • skorpijon93

  na češkem ni muslimanov, čehi ne rinejo v nevarnost, slovenci pa , na kocki je vprašanje obstoja slovenije kot naroda in jezika

  • Novakec1

   Slolandija bo prva država ki bo izginila iz obličja Sveta, pa ne zaradi podnebnih sprememb.Še mal pa bodo čefutarji zahteval spremembo imena.

 • Antonius

  Miro Cerar v urejeni državi niti priučen vajenec v Titovem ključavničarstvu ne bi mogel biti, ker ne razume, da je z razbitim avtom zelo težko priti do maroške meje.
  Res je, pravosodni postopek ni v njegovi domeni, krivdo za razbiti avto nosi pa zato, ker je podpisal marakeško deklaracijo.
  Cerar dopoveduje, da bo država odprla predstavništvo v Maroku. Naj jasno in glasno pove, da bodo tja ne po diplomatski, ampak po politični liniji zaposlili nekoga politikantsko njegovih, njihovih.
  Kaj pa gospodarskega imama Slovenija z Maročani? Zaenkrat samo prešvercane in s slovenskimi socialnimi evri vzdrževane šerijatarje.

 • Ježek Teka Teka

  Izdal Slovenijo na celi fronti … in on bo zdaj preverjal … mrš !!!

 • sunday

  za dejanje teh dveh podganjih iztrebkov je izključno kriva naša država (vlada) saj jih je spustila (povabila) k nam, vse ostalo je samo logična posledica, ki je seveda uničujoča za slovence in slovenijo !!!

 • Boy

  Bedarija, kaj bodo tožilki dobri mednarodni poiltični odnosi, saj vendar ne bo poslala Maroku diplomarske note, temveč bo kaznovala zločince za njihov zločin. To pa lahko naredi brez vsakih diplomarskih vezi.

 • koza

  BiH pa bo vrnila 4 000 paikijev, pa v Afganistanu je bil hrvat Komšič še z enim iz pred., edino oni iz srbske ne sme nikam, Bog ve kaj se oni tam menijo še

 • Miro Jereb

  Za KOZLAT.

 • to_mi_delaj

  me zanima kako bi sodila ,ce bi bila posiljen-a njen otrok

 • po podpisu marakeške deklaracije za uvoz kozjejebcev in posiljevalcev ter ostalih višje-razumnih, je ljubezenska zgodba na relaciji kreteni slovenske politike vseh barv in maroko zaživela, kot nekoč ljubezen brad pita in angeline jolie…..rezultat te ljubezni je 5 al 8 posvojenih otrok…..vi ste defektni vsi po spisku, še najbolj defekte so pa tiste politične stranke, ki odstopa iz marakeškega sporazuma ne bodo dale v program…. mimogrede….klele imate v slovenščini mal informacij glede izbruha koronavirusa iz wuhana….ušel je iz vojaškega laboratorija, mutira s prenosom človeka na človeka, 23mio ljudi je na kitajskem v karanteni…očitno je cel razviti svet od ponedeljka na nogah….mi pa marjani, miroti, neke državne tožilke v sloveniji…..neki abervezniki ilegalci…. o tej temi, ki je na naslovnicah celega sveta, pa od ponedeljka pri nas medijski mrk z leve in medijski mrk z desne…..precej zgovorno https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/24/kitajska-postavila-tretje-mesto-v-karanteno-wuhan-virus-se-je-razsiril-v-singapur/

 • Andrej