fbpx

Miro Petek o RTV Slovenija: “Priča smo medijskemu defektu, ko ni enakega dostopa do tega medija, za katerega vsi plačujemo RTV prispevek”

Posvet pri predsedniku republike Borutu Pahorju na temo potrebnih sprememb za RTV Slovenijo v smeri sodobnega, kakovostnega in politično nepristranskega javnega servisa. Svetovalec ministra za kulturo Miro Petek. (foto: STA)

Predsednik države Borut Pahor je v petek, 11. septembra 2020, v Veliki dvorani Predsedniške palače organiziral posvet na temo “Kakšne spremembe potrebuje RTV Slovenija, da bo sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis?” Besedo je dobil tudi dolgoletni novinar, član SDS in svetovalec ministra za kulturo Miro Petek, ki je sodeloval pri pripravi osnutka zakona o RTV.

“Pozdravljam razpravo o javni televiziji na domačih tleh, pozdravljam to namero predsednika države in upam, da za tem omizjem ne bomo poslušali hreščave in histerične novinarske retorike, da bomo z dejstvi, razmislekom in pogledom v prihodnost doprinesli k boljši RTV Slovenija,” je v uvodu razprave, ki jo gostil predsednik Borut Pahor povedal svetovalec ministra za kulturo Miro Petek.

Petek je nadalje izpostavil, da v svetu obstajajo države, kjer so že znižali višino RTV prispevka. Kot primer dobre prakse je navedel Švico, ki je sporni prispevek zmanjšala za četrtino.

“Hkrati je švicarski model znan tudi po tem, da je šest odstotkov RTV prispevka namenjenega za medije posebnega pomena. Kar je predvideno v noveli Zakona o medijih oziroma noveli Zakona o RTV, na evropskem parketu ni nič kaj posebnega,” je poudaril Petek.

RTV Slovenija se je odrekla svojemu poslanstvu in postala levičarski agitpropagandni stroj

Po razjasnitvah v zvezi z obravnavo spremembe zakonodaje o nacionalni RTV, je na vrsto prišla tudi kritika. “Priča smo medijskemu defektu, ko ni enakega dostopa do tega medija, za katerega vsi plačujemo RTV prispevek,” je povedal Petek. “Gledalci v minutah, ki jih RTV odmerja za povzdigovanje same sebe, nimajo možnosti slišati drugega in drugačnega mnenja. Ni različnih mnenj.”

Tu gre, po Petkovem mnenju za “tipično agitacijo ali agitprop, ki smo ga na naših tleh doživeli v polpretekli zgodovini ali jo zasledimo v literaturi, ki se ukvarja s totalitarizmi.” Ob tem je Petek izpostavil, da se je RTV kot javna medijska hiša v svojem delovanju odpovedala diverziteti in pluralnosti, ki naj bi bili osnova za demokracijo.

Ivan Šokić