fbpx

Misija EU2021SI: Aktivistični novinarji v vsakodnevnem iskanju novega “škandala”

Foto: Twitter/STA

Osrednja tema slovenskega predsedovanja Svetu EU je po mnenju nekaterih medijev izjava notranjega ministra Hojsa oziroma interpretiranje tega, koga ima minister v mislih, kadar omenji svinjo. “Drugi dan predsedovanja in na obzorju je že drugi škandal,” je zapisal bruseljski dopisnik za Delo Peter Žerjavič, predvidljivo pa se mu je pridružil  še novinar Politica. Na komentar Tanje Fajon še čakamo, gotovo je zelo zaskrbljena nad novinarskim poročanjem, ki med predsedovanjem EU meče slabo luč na njeno domovino. Gospa Fajon, morda enkrat za spremembo res ni bi šlo “drugače”? Sanja svinja kukuruz, bi si lahko sposodili frazo od južnih sosedov, a nas utegne spet kdo narobe razumeti.

Policija bo pripravila poročilo vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni, le ti, brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu Republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti,” je zapisal notranji minister Aleš Hojs po tem, ko so na antiproslavi policisti odstranili Rumene jopiče s Prešernovega spomenika. S svojim tvitom je nekoliko razjezil tudi Rumene jopiče, češ da lahko vsak svobodno izbira, katerega dogodka se bo udeležil oziroma kam se bo postavil, brez da bi ga policija na ukaz Jaše Jenulla odstranila s prizorišča. A precej bolj je s svojo izbiro besed razjezil protestnike in levico, ki so iz Hojsovega stavka razbrali, da jih je oklical za svinje. Frazema seveda ne gre brati na tak način, saj v resnici govori o dajanju duhovne ali materialne dobrine nekomu, ki je ne zna ceniti.

V iskanju dnevnega “škandala” so na današnjem briefingu Hojsa vprašali o zgornjem tvitu, ki naj bi po mnenju nekaterih letel na protivladne protestnike. Hojs je odgovoril, da nobenega konkretnega posameznika ni imenoval svinja, nato pa je dejal, da bo morda po tem, kar je slišal včeraj, nekoga res označil za svinjo, vendar pa ta ni na Prešernovem trgu, ampak sedi visoko v birokraciji EU. To je seveda izpostavil bruseljski dopisnik, novinar portala Politico David M. Herszenhorn, ki je očitno zadolžen za dnevno blatenje slovenske vlade med predsedovanjem Svetu EU. Ta je na Twitterju med drugim tudi zapisal, da je na današnjem sestanku  prišlo do skrivnostne pripombe slovenskega notranjega ministra Aleša Hojsa, vendar pa je po njegovem mnenju za svinjo označil  podpredsednika komisije Fransa Timmermansa. Hojs se je na Twitterju že odzval in pojasnil Petru Žerjaviču, da v mislih ni imel Timmermansa, ko je odgovarjal na vprašanje. Obenem mu je še predlagal, naj se raje osredotočijo na predsedovanje.

“Kot novinar morate resnično delati na svojem občutku za kontekst. Še posebej, če prevajate iz jezika (in situacije), ki ga ne razumete. Minister Aleš Hojs je uporabljal splošno uporabljen slovenski pregovor, ki ni bil namenjen nobenemu posamezniku posebej,” je novinarju Politika pojasnil tudi Mitja Iršič, svetovalec za odnose z javnostmi na Ministrstvu za kulturo.

Tanja Fajon in Politico bosta med predsedovanjem očitno skrbela za “ugled” Slovenije v EU
Zanimivo je, da sta celo Marko Balažic in Alem Maksuti za 24ur.com povedala, da tem dogodkom ni treba pripisovati posebnega pomena, saj gre zgolj za politične provokacije. “Menim, da bo takih dogodkov še veliko več, še posebej od t. i. socialdemokratov v Evropskem parlamentu, ki se bodo do politike aktualne vlade, predvsem do njenega predsednika, postavljali tako, kot se pač bodo,” je komentiral Maksuti.

Frans Timmermans, ki je včeraj bojkotiral skupinsko fotografiranje, je predstavnik S&D v Evropskem parlamentu, kar na nek način lahko pojasni njegovo ravnanje. “Preprosto nisem mogel biti na istem odru kot premier Janša po njegovem nesprejemljivem napadu in klevetanju dveh sodnikov in dveh poslancev S&D,” je za Süddeutsche Zeitung dejal Timmermans. Več kot očitno je, da je Timmermans pod vplivom zgodbic Tanje Fajon in Milana Brgleza, obenem pa niti ne more razumeti realnega stanja v naši državi. Po oceni predsednice SD Slovenija svoje drugo predsedovanje Svetu EU začenja z najnižjim ugledom, kar ga je kadarkoli imela. Ne pozabimo, da bi znižala Sloveniji ugled, se je trudila predvsem Fajonova, Politico pa je včeraj objavil kar tri članke –  v prvem so razglabljali o štirih političnih težavah, s katerimi se srečuje slovensko predsedstvo, v drugem so pozivali k previdnosti ob začetku slovenskega predsedovanja EU, v tretjem pa so pisali o tem, da evropski konservativci slovenskega premierja Janeza Janšo ne vidijo kot problem – njihovi nasprotniki pravijo, da je to težava sama po sebi.

Sara Bertoncelj