fbpx

Mladi forum SD obnavlja Titovo Jugoslavijo – z novim predsednikom so postali še bolj radikalni!

(Foto: Facebook/@mladiforum)

V tem tednu smo že poročali o sobotnem kongresu Mladega foruma, sicer podmladka SD. Slednji namreč velja za eno od najbolj revolucionarno usmerjenih mladinskih organizacij v Sloveniji. Kot je znano, so se kongresa udeležili številni gostje, med njimi predsednik SD Dejan Židan, nekdanji predsednik Mladega foruma Jan Škoberne, pa tudi zadnji partijski šef Milan Kučan.

Kot poročajo mediji, so po končanem kongresu predstavniki sestrskih organizacij (beri: podmladkov naslednikov komunističnih partij) iz vseh nekdanjih jugoslovanskih republik slavnostno podpisali listino o uradni ustanovitvi mednarodne nevladne organizacije SD9. Ali ima ime kaj opraviti s Socialnimi demokrati, ni povsem jasno, sporočeno pa je bilo, da bo organizacija imela svoj sedež v Ljubljani. Javnosti pa še ni znano, kakšno bo njeno poslanstvo, a glede na sloves “nevladnikov” lahko sklepamo, da bodo cilji zelo podobni kot pri vseh organizacijah, ki jih s svojim denarjem zalaga razvpiti George Soros. No, v tem primeru pa gre očitno za “vsejugoslovansko” organizacijo. Bo torej namen te “nevladne” organizacije znova obnoviti Jugoslavijo? Spomnimo. Kongresa se je udeležil tudi Milan Kučan, ki projektu samostojne Slovenije osebno ni bil naklonjen. Znano je tudi, da Mladi forum tako kot vsa tranzicijska levica močno podpira “multikulturizacijo” Slovenije, Cerarjeva vlada pa za to skrbi tako, da podpira izseljevanje mladih Slovencev, hkrati pa uvaža nove “naturalizirane Slovence”.

Nekaj dejstev o sobotnem kongresu podmladka SD
Predsednik SD Dejan Židan se je v uvodnem nagovoru pohvalil, da je ta kongres do zdaj številčno največji doslej, skupaj se je namreč zbralo 200 delegatov. Židan, ki ne skriva ambicij po premierski funkciji, je izrazil veliko zadovoljstvo, da se tako kot stranka krepi tudi podmladek, ki je pomemben ne samo za matično stranko, ampak tudi za Slovenijo. Po izvolitvi je izrazil podporo novemu predsedniku Omerzelu in ga povabil k sodelovanju pri pripravi programa stranke za prihajajoče državnozborske volitve.

Kot so sporočili iz Mladega foruma, je novoizvoljeni predsednik Andrej Omerzel poudaril, da mora Mladi forum kot največji (!) mladinski politični podmladek v Sloveniji še naprej uresničevati ideje boljšega sveta. “Revolucija je vedno bila in vedno bo pravo zdravilo za bolezni, ki udarja po nas mladih. Mladost nam nudi, da z razmišljanjem zunaj okvirov, velikim pogumom in željo po spremembah spet dosežemo svobodo, enakost, bratstvo. Naj živi revolucija!”

(Foto: Facebook/@mladiforum)

Omerzelove besede očitno vse povedo. No, res pa je tudi, da je Mladi forum nekoliko v stiski, ker mu zadnja leta veter iz jader jemlje (ex Združena) Levica, ki jo večinoma sestavljajo mladi skrajni levičarji. A slednji, četudi so razdeljeni, znajo potegniti skupaj – spomnimo se skupne akcije poslancev Jana Škoberneta (SD) in Mihe Kordiša (Levica) pri reševanju migranta Ahmada, seveda v nasprotju s slovenskim pravnim redom in Ustavo RS. Kot je bilo nedavno razkrito, je Jan Škoberne, sicer preiskovalec poslov v TEŠ 6, očitno s šoštanjsko termoelektrarno povezan tudi poslovno in kot pravi kaviar socialist živi na veliki nogi.

Ob tem naj spomnimo, da se je kongres Mladega foruma začel s slavno internacionalo. Kongresa pa so se udeležili – poleg Kučana in Židana – tudi Dejan Levanič, poslanec Matjaž Han in že omenjeni Jan Škoberne, nekdanji minister Jernej Pikalo in drugi.

Dejan Židan kritiziral vlado, katere član je
Zanimivo pa je, da je bil v svojem nagovoru Židan kritičen do zdravstvenega sistema, s tem pa posredno tudi do Cerarjeve vlade, katere član je. Očitno se je začel taktično oddaljevati od Cerarja z namenom, da bi SD zmagala na volitvah – na javnomnenjskih lestvicah je že prehitela SMC. »Čisto po nepotrebnem, ampak res čisto po nepotrebnem je zdravstveni sistem v velikih težavah,« je dejal. Priznal je, da je stanje bistveno slabše kot tedaj, ko je Cerarjeva vlada, katere koalicijski partner je tudi SD, prevzela mandat. Nato pa je Židan še pripomnil: »Čisto načrtno imamo že pripravljeno ekipo, ki bo stanje po naslednjih volitvah izjemno hitro in v korist vseh ljudi, ki tu živijo, in ne samo elit, stabilizirala.« Ergo: čeprav je Židanova SD članica katastrofalne vladne koalicije, že išče zasilne izhode, češ da nima nič s problemi, ki jih je povzročila Cerarjeva vlada. Kar je prvovrstno sprenevedanje. Kot je namreč dejal Židan glede ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc: »Če bi vlado vodili Socialni demokrati, sedanja ministrica že po prvem letu mandata ne bi bila več ministrica.« Mar res?

Na kongresu spregovoril tudi zadnji šef partije
Zanimivo pa je bilo tudi, v kako nerodnem položaju se je na kongresu znašel Milan Kučan. Njegov nagovor je bil presenetljivo kratek, kmalu po koncu nagovora je tudi zapustil kongres. Začel je sicer s “tovarišicami in tovariši”, vendar mu dejansko ni uspelo povedati nič konkretnega. Uspelo pa mu je vendarle spet napasti t. i. neoliberalizem, ki gradi na dveh izhodiščih. “Na čim hitrejši in čim večji rasti BDP in na konkurenčnosti. Ta prvi seveda ne računa s človeškimi potenciali in še manj računa s potenciali, ki jih ima Zemlja, ki jih ima narava, in odgovornost za to, kako z njo gospodarimo. Po drugi strani pa seveda konkurenčnost, ki je pravzaprav prodrla v vsako celico tudi naše slovenske družbe. Tudi v vrtcih imate konkurenčnost, tekmovalnost. Da ne govorim o šolah, da ne govorim o drugih področjih življenja.” Ob tem naj opozorimo tudi na uradno tiskovno sporočilo Mladega foruma o kongresu, kjer je Kučan omenjen na koncu bolj mimogrede. Kot je zapisano, je Kučan v svojem govoru “pozdravil novo vodstvo in jim zaželel obilo političnih uspehov”.

Kakorkoli že, vse kaže na to, da če bo SD uspelo zmagati na volitvah, se nam lahko kaj hitro zgodi referendum o izstopu Slovenije iz EU in vstopu v morebitno novo jugoslovansko unijo …

Gašper Blažič, Demokracija