Mladi plus bi s sindikalnim terorjem izgnal podjetji Wolt in Glovo?!

Glovo, Wolt. (Foto: sta)

Podjetji Wolt in Glovo sta zavrnili teror sindikata dostavljavcev, ustanovljenega pod okriljem Mladi plus. Sprašujemo se, kaj bi radi v sindikatu sploh dosegli? Morda to, da se zaradi sindikalnega pritiska tuji dostavljavci umaknejo, da bi dali prostor kakšni domači “taksi mafiji” kot v primeru Ubra?!  

Podjetji Wolf in Glovo sta zavrnili zahtevo sindikata dostavljavcev, ustanovljenega pod okriljem Mladi plus, glede začetka pogajanj o sklenitvi kolektivne pogodbe. V sindikatu menijo, da podjetji ne spoštujeta socialnega dialoga. Sindikat je bil ustanovljen aprila in združuje dostavljavce podjetij Glovo in Wolt. Podjetji je 26. aprila pozval, da pristopita k pogajanjem za sklenitev kolektivne pogodbe, da bi uredili položaj dostavljavcev, poroča MMC.

Rok za dogovor je bil 9. maj. V nasprotnem primeru je sindikat napovedal stopnjevanje pritiska. “V pismu nas pozivate, da pristopimo h kolektivnim pogajanjem, za kar trenutno, v modelu sodelovanja s samozaposlenimi dostavnimi partnerji, ne obstaja pravna podlaga,” so sporočili v podjetju Wolt. Podoben odgovor je Mladi plus prejel tudi od Glova. Obe platformi sta zavrnili pristop h pogajanjem. V sindikatu tarnajo, da so razočarani, obenem pa dodajajo, da v podjetjih “lažejo in zavajajo” glede manjka pravne podlage.

V sindikatu so prepričani, da pravna podlaga za organiziranje dostavljavcev in pričetek kolektivnih pogajanj obstaja. Po njihovem je “organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo”. Prav tako je po njihovem ena od temeljnih nalog sindikata sklepanje kolektivnih pogodb. “Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci,” še menijo. Odgovora dostavljaljskih podjetij razumejo kot očiten napad na sindikalno organiziranje, proti kateremu se nameravajo boriti z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Wolt: dostavljavci imajo do 12 odstotkov višji zaslužek!
O tem so že obvestili pristojne institucije, med drugim Evropsko konfederacijo sindikatov. Zaenkrat pa še ne pojasnjujejo, kako si zamišljajo nadaljevanje sindikalne represije. Mladi plus pritisk zagovarja s slabimi razmerami dostavljavcev v podjetjih, položaj delavcev pa se, kot pravijo, še poslabšuje. Wolt se je s sindikatom Mladi plus nazadnje srečal marca. “Takrat so pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpirajo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnega zastopanja.”

“Strinjajo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov.” Zadovoljstvo dostavljavcev je zanje pomembno, zato nameravajo nadaljevati dialog z njimi, tako individualno kot skupinsko. Dodali so še, da nenehno spremljajo povratne informacije dostavljavcev in skrbijo za boljše razmere. Večina dostavljavcev po njihovem ceni prilagodljivost in svobodno izbiro delovnega časa, kar tri četrtine pa dela ne bi več opravljalo, če bi šlo za redno zaposlitev. Prav tako imajo delavci 12 odstotkov višji zaslužek kot v primeru starega modela.

Domen Mezeg