fbpx

Mladi zdravnik Židana, ki bi uvažal tuje zdravstveno osebje, spravil v zadrego: Kaj boste naredili, da naše zdravstveno osebje ne bo odhajalo v tujino?

Specializant infektologije Federico V. Potočnik sprašuje bivšega predsednika SD, zakaj ne bi rajši kot uvažali zdravstvene delavce, zadržali slovenskih. (Foto: sta, Radio Ognjišče)

“Vsak teden gre en naš zdravnik v tujino. Sestre, tehniki in bolničarji tudi odhajajo. Predlog: namesto da ves čas privabljamo še večje reveže od nas, kaj pa če bi izboljšali slovenske razmere, da našim ne bi bilo treba odhajati?” se je na razmišljanje nekdanjega predsednika stranke SD Dejana Židana odzval specializant infektologije Federico V. Potočnik, javnosti znan tudi kot eden izmed tistih, ki se v prvih bojnih vrstah spopadajo z epidemijo novega koronavirusa v Sloveniji. 

Zdravnik specializant infektologije Federico V. Potočnik se je odzval na pisanje bivšega predsednika stranke SD Dejana Židana, ki se v svojem zapisu na Twitterju sprašuje ali so za zaposlitev manjkajočega tujega zdravstvenega osebja pri nas, ovira previsoke administrativne ovire. Potočnik mu ob tem odgovarja, da vsak teden eden od naših zdravnikov odide v tujino, odhajajo pa tudi sestre, tehniki in bolničarji. Ob tem se mladi specializant infektologije še sprašuje ali ne bi bilo bolj smiselno izboljšati razmer pri nas in tako zadržati domači kader, ki tako ne bi imel želje po odhajanju v tujino.

Javno zdravstvo je več kot desetletje uničevala levica
Židan se je s svojimi poslanskimi vprašanji, ki jih je tudi javno objavil, prvotno obrnil na zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja. Židana je zanimalo koliko tujih zdravstvenih delavcev trenutno dela v slovenskem zdravstvu, koliko je čakajočih na delo, ker še niso izpolnili vseh zahtev, ki jih določa naša država, kako komentira mnenje, da se prihod zdravstvenega osebja iz tujine načrtno blokira s pomočjo previsokih standardov znanja slovenskega jezika in ali bi kriterije za delo tujih zdravstvenih delavcev prilagodili vsaj za obdobje spopadanja z epidemijo novega koronavirusa.

https://twitter.com/FVPotocnik/status/1325896297535115264?s=20

Kot kaže je levici veliko do tega, da bi kvalificirani slovenski delavci z dobrim znanjem slovenščine, še naprej zapuščali državo, ki jim je študij omogočila, obenem pa bi na veliko sprejemali zdravstvene delavce iz držav tretjega sveta s pomanjkljivim znanjem slovenskega jezika, s čimer bi prikrajšali še zlasti paciente. O tej problematiki smo že pisali v času Šarčeve vlade, ko smo navedli, da so kaotične razmere v slovenskem zdravstvu povzročile škodljive odpovedi in odhode naših družinskih zdravnikov v tujino. Namesto takojšnje pomoči in reševanja situacije pa je tedanji zdravstveni minister Aleš Šabeder javno naznanil uvoz 90 tujih zdravnikov iz tretjih držav, od katerih večina ne pozna niti osnov slovenskega jezika.

Pri tem je potrebno poudariti, da so zdravstveni sistem uničile do te mere, da zdravstveno osebje odhaja v tujino, kjer imajo boljše pogoje dela in višje plačilo, prav leve vlade. V več kot desetletju jim je uspelo drastično povečati čakalne vrste, premalo se je vlagalo v infrastrukturo in kadre, kar se najbolj vidi prav med pandemijo.

Da se da z voljo in sposobnostjo veliko narediti v zelo kratkem času, pove včerajšnje odprtje nove oddelka za covid bolnike v UKC Ljubljana, ki so ga uspeli dograditi in opremiti v le desetih dneh.

Domen Mezeg