Mladi zdravniki postali tarča medijskih spletk, ker so pomagali javnost opozarjati na pravilno uporabo zaščitnih mask!

Dr. Tina Bregant predstavlja 1700 mladih zdravnikov v Sloveniji. (Foto: STA)

“Že od samega začetka pa smo politično neodvisni in strankarsko neopredeljeni. V komunikaciji z mediji se trudimo biti strokovni in dobronamerni. Kakršnokoli politično obarvanje naših prizadevanj se nam zdi na tem mestu neprimerno in neodgovorno,” so se na neutemeljene kritike v slovenski medijski sferi odzvali pri Mladih zdravnikih Slovenije (MZS), ki šteje 1700 članov.

Mladi zdravniki so naslednja žrtev stigmatizacije v Sloveniji, v nemilost nekaterih medijev pa so padli zaradi pomoči pri obvladovanju epidemije. Sodu je izbilo dno, ko so pravilno opozarjali, za razliko od ostalih zdravstvenih institucij (npr. NIJZ), na uporabo mask. To so prikazali tudi z grafom in javno na eni izmed tiskovnih konferenc vlade. Zaradi pomoči vsem državljanom pa jo nekateri radikalci in tranzicijski mediji že označujejo za “janšistično” organizacijo. “Želimo si medsebojne podpore in konstruktivnega sodelovanja v času obvladovanja epidemije. Skupina MZS se s svojimi pobudami neposredno obrača na vse uradne zdravniške organizacije ter organe odločanja in tako kot civilna družba skuša prispevati k čim boljšem spopadanju s trenutno epidemijo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Vlada Republike Slovenije se je znašla v najhujši krizi v času slovenske samostojnosti. V zdravstveni krizi je združila ljudi različnih nazorov, da s skupnimi močmi premagajo epidemijo virusa covid-19. Podobno so se odločili za dobrobit slovenskega naroda tudi v organizaciji Mladi zdravniki Slovenije. “Predstavniki MZS nismo odgovorni za sprejemanje paketa ukrepov, saj ne predstavljamo organa odločanja, prav tako nismo njihov predlagatelj,” se odzovejo Mladi zdravniki.

Gnev slovenske javnosti doživeli zaradi opozarjanja na nošenje zaščitnih mask
V medijih se je v imenu organizacije Mladi zdravniki oglašuje predstavnica dr. Tina Bregant. Slovensko javnost so pred nekaj dnevi opozorili, da je pomembno nositi zaščitne maske. To so podkrepili še z grafom, ki je prikazal razliko med državami glede tistih, ki nosijo maske in katere države jih ne nosijo. “Samostojno smo zagovarjali le stališče nošenja zaščitnih mask pri nujnih odhodih od doma (npr. v trgovino) z namenom počasnejšega širjenja okužbe zaradi kapljičnega prenosa virusa. Stališče smo posredovali tako Vladi RS, kot stanovskim organizacijam in splošni javnosti. Vlada nas je povabila na predstavitev pravilne uporabe zaščitnih mask, kar smo na tiskovni konferenci jasno in odgovorno prikazali,” zapisali v svoji izjavi za javnost.

Mladi zdravniki niso politična organizacija aktualne vlade Republike Slovenije
Slovenska javnost je zaradi pomoči vladi strokovno organizacijo označila za politično zdravstveno krilo aktualne vlade. A tako vlada RS kot organizacija Mladi zdravniki sta samostojna in neodvisna v svojih nastopih. “V nekaterih medijih so se pojavile navedbe, da je Vlada RS v zadnjih dneh sprejemala poostrene ukrepe po priporočilu skupine Mladi zdravniki Slovenije (MZS). S tem se predstavniki MZS v imenu celotne skupine, katere članstvo šteje 1700 mladih zdravnikov, nikakor ne strinjamo. Navedbe niso resnične,” so zapisali.

Luka Perš