fbpx

Mladina dokazala, da globoka država deluje: Če so na kraju novinarji, preden se sploh začne hišna preiskava, gre za problem odtekanja informacij!

Foto: Nova24TV

“Hišna preiskava, o kateri podatki pridejo v javnost, preden se opravi je farsa! Prav tako so farsa preiskave, ki so opravljene po nekaj letih, ko je bilo dejanje že storjeno. Seveda je problem, če so na kraju novinarji, preden se sploh začne hišna preiskava. To je problem odtekanja informacij,” je v odzivu na današnje hišne preiskave za Nova24TV komentiral profesor za področje kriminologije na Fakulteti za varnostne vede in predsednik stranke Dobra Država dr. Bojan Dobovšek. 

Tednik Mladina je 24. junija podal kazensko ovadbo zoper ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Naslednji dan je bil Dan državnosti, 26. junija je bil delovni dan, sledil je vikend in v ponedeljek 29. junija še en delovni dan. Ker je do hišnih preiskav prišlo le po dveh delovnih dneh od ovadbe, smo Bojana Dobovška povprašali, kako vse skupaj komentira. “Pravna država deluje, ko so vsi ljudje obravnavani enako ne glede na status,” je poudaril.

Pravna država bo delovala, ko bodo za vse veljali enaki vatli
Po besedah Dobovška je dejstvo, da so hišne preiskave eno izmed preiskovalnih dejanj in poseg v človekove pravice, zato mora kriminalist prepričati preiskovalnega sodnika in utemeljiti razloge, da se takšna preiskava opravi. Dobovšek je glede dogajanja v nadaljevanju izpostavil, da je vse odvisno od preiskovalcev in aktivnosti tožilcev. “Ključ preiskave je na tožilcih in strokovnosti dela teh institucij in tukaj se pokaže pravna država.” 

Če se v primeru preiskovalne komisije Jelke Godec, ki je preučevala visoke nakupe medicinske opreme, in preiskovalne komisije Anžeta Logarja, ki je preiskoval pranje iranskega denarja, po več letih ni zgodilo nič, kot da se je potrebno na hišno preiskavo pripraviti, pa je v tem primeru vse skupaj izgledalo hitro in zorganizirano. “V stranki Dobra država vseskozi zagovarjamo strokovno delo institucij, tožilstva, policije in seveda potem nadzor sodišč nad tem delom. Pravna država bo delovala, ko bodo za vse veljali enaki vatli,” je izpostavil Dobovšek.

Foto: Nova24TV

Glede na to, da je znano, da so bili novinarji na samem mestu preiskave, preden so bili tam preiskovalci, Dobovšek izpostavlja, da se ustvarja vtis, da pravega preiskovalnega novinarstva nimamo, ampak gre zgolj za plasiranje informacij. “Novinarji nikoli ne pojasnijo, kje in na kakšen način so te informacije dobili. To pa je temelj novinarskega dela.” Kljub temu, da je velikokrat praksa, da se novinarji sklicujejo na vire, ki jih ne izdajo, pa Dobovšek poudarja, da pravo strokovno novinarstvo temelji na tem, da novinar pojasni, kako je prišel do informacij, da se informacije preverijo in da se da tudi drugi strani možnost, da se izjasni.

Grims: Mladina dokazala, da globoka država deluje
“Žal je način, kako je do te zgodbe prišlo, več kot očitno politično motiviran,” je za Nova24TV komentiral nekdanji predsednik KNOVS mag. Branko Grims. “Tukaj sta sedaj dva vidika. Eden je, da kadar obstaja utemeljen sum, da je kaj narobe, je prav, da se to razišče. Drugo, kar je bistveno raziskati, je potrebno storiti tako, da je zagotovljena dosledna zakonitost. Torej, da se spoštuje zakone in postopek, da v nobenem primeru ne more in ne sme priti do tega, da ena televizijska hiša, konkretneje POP TV, več ve o preiskavah kot pa tisti, ki je preiskovan. To pove, da gre za politično gonijo, kar je v demokratični državi popolnoma nesprejemljivo.”

Foto: Nova24TV

Mladina je po prepričanju Grimsa dokazala samo eno in sicer, da globoka država deluje. Glede na to, da se nam bliža drugi val epidemije, globoka država pa v tem času vseeno pospešeno ruši vlado, je Grims v luči tega poudaril, da je potrebno zavedanje, da levičarji razumejo le govorico moči. “Zanima jih samo oblast in denar. Prav nič jim ni mar za državo, narod, blaginjo in varnost ljudi. To so dokazovali, ko so odpirali meje, ko so se podobne zlorabe dogajale v preteklosti. Spomnil bi, da so praktično vsake volitve v demokratični Sloveniji potekale pod vplivom nekih preiskav. Enkrat je bila to Patria, drugič bogve kaj, ampak vedno znova se je zlorabljalo institucije sistema za diskreditacijo tistih posameznikov, ki so bili globoki državi na poti. Skladno z navodilom, ki je zlovešče, je bilo tako jasno dano: najprej diskreditacija, potem likvidacija. Po potrebi tudi fizična.”

Hana Murn