fbpx

Poglejte pokvarjeno Mladino, ki bi rada prikrila milijardno pranje denarja

Foto: Twitter

Tednik Mladina, ki je bil včasih trn v peti nekdanjim komunističnim oblastnikom, je več kot očitno zašel iz svoje začrtane programske usmeritve. Ta se namreč v glavnem osredotoča na prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janšo in na stranko SDS, pri tem pa namenoma pozablja na levičarske tajkune, ki so kradli celotno tranzicijo, lastne vire denarja, ki prihajajo iz slovenskega zdravstva ter davčnih oaz in afero pranja denarja prek največje državne banke NLB. Karikature Janše tako tradicionalno krasijo njihove naslovnice, v člankih kažejo na kurje tatove, medtem ko njihovi botri kradejo milijone, v zadnji številki pa so se osredotočili na pranje denarja v NKBM. Konkretno: Zaradi opranih 2,8 milijona evrov v NKBM bi radi prikrili afero milijardnega pranja v NLB in rešili svoje politične botre, ki so v afero vseh afer še kako vpleteni.

V članku z naslovom “NKBM pere bolje”, ki se razprostira na kar sedmih straneh tiskane izdaje Mladine, so se afere NLB le malenkostno dotaknili v uvodu in zapisali, da smo bili lahko junija letos priča aferi milijarde dolarjev opranega denarja v naši največji državni banki NLB, v katero naj bi bila vpletena skupina iranskih državljanov. Pri tem so spomnili na poslanca SDS Branka Grimsa, ki je kot predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sprožil govorice glede molka organov pregona in namigov, da je bil denar namenjen za financiranje iranskega jedrskega programa. Nato so zapisali: “Histerija je dosegla vrh z ustanovitvijo nove preiskovalne komisije, ki jo je zahtevala Grimsova SDS, vendar v dobrih dveh mesecih delovanja komisija še ni našla oprijemljivih dokazov za načrtno prikrivanje sumov pranja denarja v NLB.” Kar je seveda eklatantna laž, ki jo že tradicionalno uporabljajo v tedniku, ki se financira iz preplačanega medicinskega materiala v slovenskem zdravstvu ter s sumljivim denarjem iz davčnih oaz.

Po prepričanju Mladine obstajajo le dokazi v zvezi z NKBM
Po navedbah Mladine namreč obstajajo dokazi le v zvezi z nekdanjo drugo največjo državno banko NKBM, pri čemer se opirajo na skupno preiskavo Mladine in italijanskega centra za preiskovalno novinarstvo Irpi, ki je razkrila sistem ignoriranja sumov pranja denarja. Pri tem omenjajo ugotovitve inšpektorjev Banke Slovenije, “da obstajajo zadostni dokazi, da je vodstvo NKBM na čelu z Alešem Haucem, ki ga je imenovala vlada Janeza Janše, skušalo prikriti nenavadno strpnost do sumov pranja denarja”.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, se je po zaslišanju nekdanjih vodilnih v Factor banki, Probanki in NLB osredotočila na nekdanje zaposlene v NKBM, med drugim tudi na Aleša Hauca. Hauc, ki je bil predsednik uprave banke od marca 2012 do konca februarja 2015, je med prvim pričanjem januarja 2014 zatrdil, da  je večina vzrokov za slabe kredite izhajala iz krize in pomanjkanja skrbnosti pri odobravanju kreditov. Banka je v njegovem času uvedla forenzično revizijo, ki bi pokazala, kateri krediti so postali slabi zaradi krize in kateri zaradi slabega upravljanja. Nato je najela tri odvetniške hiše, da bi ji svetovale, katere primere naj predajo sodišču. Ob čiščenju portfelja so v banki spremenili navodila za zavarovanje naložb. Po mnenju Hauca je za slabe naložbe kriv pomanjkljiv sistem notranjega nadzora, “za to pa nosi odgovornost uprava”.

Foto: STA

Mediji  so poročali, da naj bi v času njegovega vodenja banke italijanski državljani banko uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov ter izogibanje italijanski davkariji in policiji. Na vprašanje enega od članov komisije o tem je Hauc odvrnil, da tega ni prebral. “Dopuščam pa možnost, da so te osebe delale prek transakcijskih računov v banki v Novi Gorici,” je povedal. Mediji, ki so pisali o tej zadevi, so se sklicevali na zaupno poročilo inšpektorjev Banke Slovenije o celovitem pregledu NKBM konec leta 2014. Hauc je bil začuden, da lahko takšna zaupna poročila sploh pridejo iz Banke Slovenije, anonimke pa krožijo po medijih.

Anže Logar (Foto: STA)

Očitno se Mladini ne zdi vredno omenjati v državnem zboru soglasno sprejetega poročila preiskovalne komisije o zlorabah bančnega sistema v zadevi pranja denarja #IranNLBgate. Afero, ki razgalja kriminalno dejavnost slovenske politične levice v letih 2009 in 2010, bodo odslej preiskovali organi pregona. Slovenska kritična javnost, ki je sicer že navajena zakulisnega izčrpavanja NLB in drugih sumljivih poslov odgovornih, je bila pretresena ob informaciji, da je NLB v letih 2009 in 2010 oprala milijardo dolarjev umazanega denarja iz Irana, države, ki je bila v tistem času pod mednarodnim embargom. Kljub ignoranci prevladujočih medijev, vključno z Mladino, in dela politične levice, ki so želeli največjo afero v zgodovini države pomesti pod preprogo, je komisija, ki jo vodi nepopustljivi in strokovno usposobljeni poslanec Anže Logar, poročilo sprejela brez glasu proti. Poročilo je nato potrdil še državni zbor.

H. M.