fbpx

Mladina in njen urednik Repovž zrela za psihiatrijo: Čakalne vrste v zdravstvu so po njihovem dokaz dostopnosti javnega zdravstva

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine je svojo izjavo, da poslanci parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade, razburil slovenske poslance. (Foto: STA)

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž krivdo za slabo slovensko zdravstvo išče kar v slovenskih medijih, ki poročajo o številnih zapletih, ki jim ministrica Milojka Kolar Celarc ni kos, čakalne vrste pa poveličuje, češ da “so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji”. Zapis je dokaz, da so “čakalne dobe za prvi pregled pri psihiatru predolge,” je zapisala predsednica komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu Jelka Godec, javni podatki pa kažejo, da ima Slovenija eno izmed največjih umrljivosti zaradi bolezni raka.

Grega Repovž je namreč zapisal, da je zgodba o slovenskem zdravstvu tudi zgodba o medijih. “Ko pridemo v stik z zdravstvenim sistemom, pogosto postanemo egoistični, komolčarski, vidimo sebe in bližnje.” Prepričan je, da smo ljudje egoisti, ker zahtevamo pač tisto, kar plačujemo v okviru socialnih zavarovanj. Naj ob tem spomnimo, da vsi zaposleni v državno blagajno vplačujemo kar štiri različne vrste zavarovanj: pokojninsko in invalidsko, zdravstveno, za brezposelnost in starševsko varstvo. In če torej plačujemo, potem smo tudi upravičeni do primerne oskrbe, ko jo potrebujemo.

Vendar pa se očitno urednik Mladine s tem ne strinja: “Za medije je zdravstvo zelo priročna tema, zanesljiva tarča. Kako zlahka je narediti prispevek, o katerem bodo vsi govorili, kjer se bodo vsi zgražali – pri čemer so odgovori, ki jih o posamezni temi ponuja zdravstvo, tako kompleksni, da jih ni mogoče spraviti niti v celotno oddajo, kaj šele v prispevek klasične dolžine,” je zapisal ter dodal: “In ena najhujših zgodb je prav zgodba o čakalnih vrstah. Absurdno – a čakalne vrste so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji, koliko je prav ta kritizirana država naredila za osveščenost ljudi, da hodijo na preiskave, da imamo izjemno visoko stopnjo odkrivanja najrazličnejših rakavih obolenj v zgodnji stopnji.”

Na članek Grege Repovža se je usul plaz kritik po družbenih omrežjih.

“Več denarja bi morali dati prebivalci sami”
Seveda se Repovž pri teh trditvah ni ustavil, ampak je šel še dlje. Prepričan je namreč, da Slovenci za zdravstvo dajemo manj denarja “od prebivalcev držav s primerljivo učinkovitostjo in dostopnostjo zdravstvenega sistema. A to nas ne zanima, niti novinarji tega ne poudarjajo prav pogosto – da bi morali več denarja dati prebivalci sami.” Še več, predlaga celo, da bi morala vlada reči, da bi bilo treba povečati prispevke za zdravstvo. Če ne bi poznali finančnega ozadja Mladine, bi si morda mislili, da je Repovž padel na glavo ali pa, da ni bil popolnoma trezen, ko se je spravil k pisanju tega članka. Vendar pa ni nobena skrivnost, da je tak članek Repovž napisal s točno določenim namenom.

https://twitter.com/Janez_Lapajne/status/939433104707596288

Financiranje Mladine neposredno povezano z denarjem iz davčnih oaz in Udbo
V lastništvu Mladine se je “neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja,” je v eni od zadnjih svojih kolumn razkril Miro Petek. Seveda je s tem mislil na zamejski finančni sklad KB 1909, ki ima korenine še v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Ob tem Petek opozarja, da je bilo poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. No, nobenega dvoma ni, da je pristal v žepih partijsko-udbovskega omrežja tostran in onstran meje. “Očitno KB 1909 nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu.  Solastnik in vodilni mož KB 1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi,” je razkril neposredno finančno injekcijo iz Trsta. Zato ni čudno, da Repovž tako brani čakalne vrste in zahteva celo več denarja od države, saj je bil prav Repovž tisti, ki je pripeljal v lastništvo Mladine finančno družbo KB 1909.

Petek razkriva, da je Repovž kupil delnice od podjetja Falcone s sedežem v Luksemburgu, v lasti Francija Zavrla, za 200 tisoč evrov, denar za nakup delnic si je sposodil pri KB 1909 in nato taisti družbi delnice tudi dalje prodal. Njegovo celotno kolumno o tem si lahko preberete na tej povezavi: Tudi Mladina na evropskem parketu razkrivanja davčnih oaz in pranja denarja 

 

Marjanca Scheicher