fbpx

Mladinska delegatka pri OZN za Slovenijo pravi, da črna življenja štejejo, o belih življenjih in zlorabah OZN nad črnci pa molči!

Lucija Tacer, mladinska delegatka pri OZN za Slovenijo (posnetek zaslona: Facebook)

Lucija Tacer, mladinska delegatka pri OZN za Slovenijo, se je čutila dolžno odzvati na dogajanje v Evropskem parlamentu, ko so poslanci glasovali o resoluciji “proti rasizmu in v podporo gibanju Black Lives Matter”. Pri tem je Tacerjeva izpostavila evroposlanca SDS, ki omenjene resolucije nista podprla.

Politična korektnost, ki preveva orveljanski novogovor mladinske delegatke pri OZN za Slovenijo Lucije Tacer, je naravnost absurdna.

Tacerjeva je uvod v svoj nagovor, brez katerega bi svet zagotovo propadel, začela z napadom na poslanca SDS v EP Romano Tomc in Milana Zvera, ki sta glasovala proti resoluciji “proti rasizmu in v podporo gibanju črna življenja štejejo”.

https://www.facebook.com/UNYDSlovenia/videos/315907016079588/

“To je zelo problematično,” začne s pontificiranjem Tacerjeva, ki se čuti dolžno, da kot mladinska delegatka pri OZN v Sloveniji mladim predstavi “vrednote in pa delo OZN” in zato verjame, da je potrebno o tej temi spregovoriti.

Drugačno obravnavanje na podlagi rase je jasno nedopustno

Mislili smo, da bo Tacerjeva priliko izkoristila za osvetlitev dolgoletne še vedno žive tradicije OZN, kot so hude spolne zlorabe žensk in otrok v najbolj prizadetih območjih po svetu. Ravno nad črnci, npr. v Afriki, ali na Haitiju. A Tacerjeva teh vrednot OZN ni niti omenila. Omembe niso bili deležni niti napori ZN, da Afriko preselijo v Evropo.

Predstavniki ZN spolno zlorabljali ženske v Srednjeafriški republiki

“Drugačno obravnavanje na podlagi rase je jasno nedopustno,” pove Tacerjeva. Zanimiva trditev. Kajti tako v Evropi, kot ZDA in preostalih delih Zahodne civilizacije, so črncem zagotovljene enake pravice kot belcem, rumencem, zelencem in plavcem. Po drugi strani, v Južnoafriški republiki kot enem izmed bolj očitnih primerov te dni belcem jemljejo zemljo, črni politiki zahtevajo odvzem lastnine belcem in redistribucijo med črnce. Čudno, da Tacerjeve nič ne slišimo glede teh hudih krivic.

“Boj proti rasizmu in podpori Black Lives Matter ne bi smela biti tema, na podlagi katere se razlikujejo politične stranke, zato ker je to tema človekovih pravic,” pravi Tacerjeva. To nebulozo ji bomo lahko pripravljeni verjeti, ko bo v isti sapi rekla tudi, da “boj proti rasizmu in podpora gibanju Bela življenja štejejo ne bi smela biti tema, na podlagi katere se razlikujejo politične stranke, zato ker je to tema človekovih pravic”.

Ali bela življenja štejejo?

Tega iz ust Tacerjeve ne bomo slišali. Zakaj, ni jasno. Navsezadnje je to tema človekovih pravic, in kakor pravi Tacerjeva, so to pravice “o katerih so se države po drugi svetovni vojni strinjale, da so temelj. Temelj pravic, ki pripadajo vsakemu človeku. In na temu temelju se gradi.” Ampak ne, če si bel. Potem si rasist. Ker si bel.

Afriški pripadniki ZN obtoženi 69 spolnih zlorab, med njimi največ otrok

Če se ne strinjaš z osrednjimi mediji, ki belca prikazujejo kot glavnega krivca za vse krivice na svetu, si po mnenju Tacerjeve rasist. “Tudi nedirektne izjave in špekulacije, ki zavajajo glede dogodkov, ki se dogajajo v Ameriki in tudi po Evropi, imajo podtone rasizma, ki so neprimerni in nesprejemljivi v naši državi.”

“Če se nekdo, v vsem kar se dogaja, v celem kontekstu zgodovinskega izkoriščanja in diskriminacije in dehumanizacije, pri takih protestih fokusira samo na nasilje protestnikov, ne na nasilje policije pred in med protesti in pa razloge, zaradi katerih so ljudje na ulicah že toliko let, je nekaj narobe,” pravi Tacerjeva.

Zgodovina kot opravičilo za izgrede in nasilje

Lahko je gospodična na pravni fakulteti, ampak zaradi tega še ni odporna na neumnost. Virus jo je hudo zadel. Če bi radi govorili o celem kontekstu zgodovinskega izkoriščanja in diskriminacije in dehumanizacije, naj se prvo vpraša, kakšna je vloga Slovencev v zgodovini. Celotna slovenska zgodovina je namreč zgodovina naroda, ki je bil stoletja sistematično teptan, poniževan in izkoriščan.

Gana povabila črnce, ki v ZDA protestirajo zaradi rasizma, naj se “vrnejo domov” v Afriko

Nebuloze, kako so črni upravičeni do požiganja celih mest zaradi imaginarnih krivic in suženjstva, ki so ga trpeli njihovi predniki, so zgolj to, nebuloze. Po taki logiki lahko še danes zahtevamo reparacije zaradi turških vpadov, kot zgolj eden od najbolj očitnih primerov. Koliko otrok je ostalo sirot, koliko materam so Turki pokradli otroke in jih odpeljali v suženjstvo?

Če govorimo o kontekstu v Ameriki, z odpravo suženjstva je bila črncem ponujena tudi pot v Liberijo. Nekateri so to izbrali, drugi ne. Tudi danes jih nazaj v Afriko vabijo v Gani. Mar ni njihov argument, da so bili nasilno iztrgani iz Afrike in odpeljani v tujo deželo? Zakaj se potemtakem ne vrnejo nazaj v domovino? Zakaj vedno silijo k belcem in ne nazaj k svojim črnim bratom? Morebiti je odgovor v OZN, ki tako rad posiljuje črno Afriko.

Ivan Šokić