fbpx

Mnoge države že v ponovnih lockdownih, pri nas pa bo s Kučanom v Dražgoše romal še predsednik DZ Zorčič

Foto: STA

Kaj imajo skupnega Socialni demokrati, nekdanji predsednik Milan Kučan in sedaj še predsednik državnega zbora Igor Zorčič? Vsi našteti – in še kdo – si svoj prispevek k zamejitvi okužb predstavljajo tako, da se udeležujejo množičnih prireditev. Za Socialne demokrate je to preprosto prevelik praznik, da bi se mu odpovedali, so bile besede ponosnega naslednika komunistov Marka Koprivca, kljub temu, da v Sloveniji te dni dnevno naštejemo čez 4 tisoč okužb s koronavirusom. Zgodovinarji poudarjajo, da Dražgoška bitka v resnici seveda ni imela nobenega pomembnega vpliva na potek druge svetovne vojne – pomembnega vpliva pa prav tako ne bo imelo to “praznovanje”, razen da bo imela korona še eno lepo priložnost, da se hitreje razširi.

V nedeljo, 9. januarja 2022 ob 12. uri, se bo predsednik državnega zbora Igor Zorčič udeležil osrednje slovesnosti ob 80. obletnici dražgoške bitke pri spomeniku padlih borcev in drugih žrtev (Spomenik padlih borcev in drugih žrtev, Dražgoše), ki jo organizira ZB NOB Škofja Loka, je sporočila služba za odnose z javnostmi državnega zbora. Poročali smo že, da upokojeni generalmajor Ladislav Lipič prihajajočo nedeljo organizira slovesnost ob 80-letnici dražgoške bitke, na kateri bo slavnostni govornik Milan Kučan, pel pa jim bo partizanski pevski zbor. Zaradi epidemioloških razmer so prireditve na prostem še vedno prepovedane, začasno je prepovedano tudi zbiranje oziroma druženje ljudi. Na vprašanje, ali za njih pravna država in ukrepi ne veljajo, smo dobili odgovor, da so pri načrtovanju prireditve upoštevali epidemiološke razmere na dan razprave na Upravni enoti v Škofji Loki (Vabilo – Narok na ustno obravnavo št. 215-84/2021-3 iz dne 20. decembra 2021). Navedena upravna enota je slavnostno prireditev dovolila, organizacijski odbor pa bo zagotovil izvedbo predpisanih ukrepov, so zapisali.

Organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice pri Združenju borcev za vrednote NOB Škofja Loka je sicer tudi pojasnil, da ne bo igral orkester Slovenske vojske, kot so imeli navedeno na letaku – ministrstvo za obrambo pa nam je zagotovilo, da SV nima v načrtu nobenega nastopa. “Na prireditvi bo nastopil kvintet Policijskega orkestra,” so navedli. Včeraj so v Sloveniji potrdili 4069 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je bil skoraj 36,7-odstoten, na intenzivni negi je 155 bolnikov. Poslanec SD Marko Koprivc pa je kljub temu te dni zatrdil, da je za Socialne demokrate to preprosto prevelik praznik, da bi se mu odpovedali. Očitno je ideologija bolj pomembna kot zdravje in življenje ljudi, v SD pa so znova pokazali, kdo v državi ne naredi popolnoma nič, da bi preprečili širjenje okužb – prej nasprotno. Vse kaže, da se temu prazniku oziroma prireditvi ne bo odpovedal niti Zorčič.

Foto: STA

Socialni demokrati, Zorčič, Kučan in še kdo svoj prispevek k zamejitvi okužb predstavljajo tako, da se udeležujejo množičnih prireditev
V izjavi za medije so organizatorji sicer tudi navedli, da bo prireditveni prostor v okolici spomenika ograjen. Organizator bo zagotovil do 750 sedišč. Vstop na prireditveni prostor bo mogoč le skozi vhod s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Takoj ob vstopu na prireditveni prostor bo nujno razkuževanje rok, namestitev zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 ter nenehno vzdrževanje medsebojne razdalje – 1,5 metra. V Dražgošah skladno z navodili NIJZ ne bodo prodajali hrane in pijače. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je v sredo opozoril, da nekatere projekcije kažejo, da se lahko zgodi, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400 tisoč obolelih in napotenih v karanteno, kar predstavlja slabo četrtino vseh prebivalcev. Zatrdil je, da je potrebno na delovnih mestih maksimalno zamejiti stike, pri čemer je izpostavil tudi pomen dela od doma. Očitno pa si Socialni demokrati, Zorčič, Kučan in še kdo svoj prispevek k zamejitvi okužb predstavljajo tako, da se udeležujejo množičnih prireditev.

Sara Bertoncelj