Molčijo o načrtovani kraji 74,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja! Denarja za gradnjo domov za ostarele in druge, ki nujno potrebujejo socialno pomoč pa ni, ker ta odteka v levičarske žepe!

Foto: STA

V času, ko je Anja Kopač Mrak kraljevala na vrhu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je v državi odvijala prava kraja davkoplačevalskega denarja na račun najbolj ranljive skupine ljudi, torej tistih, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih. Glede na to, da je Računsko sodišče RS v revizijskem poročilu ugotovilo, da je bilo načrtovanih absolutno preveč denarja, kar 74,5 milijona evrov javnih sredstev, le za za študije v zvezi z dolgotrajno oskrbo, bi človek pričakoval, da bo kdo za državni kriminal z namenom polnjenja levičarskih žepov, odgovarjal. Kot je v Sloveniji v navadi, se pač vse pomete pod preprogo, ko so pravi na oblasti.

“Vlada, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstvo za zdravje po ugotovitvah Računskega sodišča RS niso ustrezno načrtovali novega sistema dolgotrajne oskrbe. Vlada pri tem ni natančno določila in razmejila nalog, za katere naj bi bilo pristojno vsako od obeh ministrstev,” so še zapisali glede skrbi za tiste, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih.

Pozabili tako na obstoječe slabosti kot na izračun potrebnih sredstev
Iz poročila računskega sodišča je razvidno, da pri pripravi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi niso bile natančno ugotovljene niti slabosti obstoječega sistema socialnega varstva (SSV) niti izračunana potrebna sredstva ter določeni viri financiranja storitev v okviru nove ureditve. Iz tega razloga zagovarjajo prepričanje, da načrtovan znesek v višini 74,5 milijona evrov, predstavlja absolutno prevelik znesek za projekte, ki so “zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne”.

Glede porabe 74,5 milijona evrov, namenjenih zgolj za študije primernosti, na računskem sodišču ugotavljajo, da gre za nesorazmeren strošek, saj ni mogoče pričakovati, da bo sedaj država prispevala k vzpostavitvi sistema, ki bo vsem upravičencem ne glede na kraj bivanja in finančne zmožnosti, zagotavljal potrebno oskrbo. Iz vsebine poročila je jasno razvidno, da načrtovanje med vsemi deležniki, torej Vlado RS, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za zdravje nikakor ni bilo ustrezno.

S strani vlade namreč niso bile natančno določene naloge, ki so predstavljale predmet prenosa pristojnosti z ministrstva Kopač Mrakove na ministrstvo za zdravje, niti ni pokazala, kako bi lahko te nove naloge Ministrstvo za zdravje opravljalo bolje od ministrstva Kopač Mrakove. Žalostno je, da za 74,5 milijona evrov, načrtovanih z denarjem slovenskih davkoplačevalcev, niso uspeli niti natančno določiti vsebine projektov in pričakovanega učinka izvedenih projektov na novo ureditev dolgotrajne oskrbe. Nekateri od projektov pa sploh niso bili izvedeni v načrtovanem obdobju.

Foto: STA

Prazne študije brez dejanskih rezultatov
Zaradi brezbrižnosti in arogance je bilo kar 74,5 milijona evrov načrtovanih zgolj za prazne študije brez dejanskih rezultatov. Računsko sodišče je ocenilo, da tako Ministrstvo za zdravje kot tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti načrtujeta in izvajata projekte, ki temeljijo zgolj na zamislih in ne na ugotovljenih oziroma izkazanih potrebah upravičencev in potencialnih upravičencev do pomoči in finančnih zmožnostih (upravičencev, občin in države). Zaradi neobvladovanja tveganja bo posledično pomoč na domu še bolj finančno nedosegljiva in nedostopna. Ministrstva pač nista uspeli izračunati potrebnih dodatnih sredstev za izvajanje (novih) storitev.

“Po naši oceni so načrtovana sredstva v znesku 74,5 milijona evrov nesorazmeren strošek glede na dejstvo, da pričakovani učinek projektov ni vnaprej določen. Ocenjujemo namreč, da so potrebe po institucionalnem varstvu jasno izražene s številom prošenj za sprejem v DS, po drugi strani pa bi bilo potrebe po drugih vrstah pomoči treba ugotoviti in se nanje ustrezno odzivati,” so še zapisali v revizijskem poročilu. Pri tem pa tudi ni znano ali so sploh upoštevali, da oskrba v okviru pomoči na domu med najdražjimi, medtem ko je oskrba v državni ustanovi med najcenejšimi oblikami sistema socialnega varstva.

Fotografija je simbolična
(Foto: STA)

Jasno na belem je, da so na ministrstvu Anje Kopač Mrak kar 74,5 milijona evrov načrtovali preveč. Na tem mestu se upravičeno vprašamo, če bo mar kdo odgovarjal, ali se bo molčalo, ker so bili pač pravi na oblasti. Povsem nedopustno je, da v primeru afere velikih razsežnosti mainstream mediji molčijo, namreč zaradi kraje davkoplačevalskega denarja zmanjkuje denarja za gradnjo domov za ostarele in za druge, ki nujno potrebujejo socialno pomoč. V praksi zopet vidimo, da tisti, ki se razglašajo za socialno najbolj pravične, so v resnici tisti, ki ranjlivim največ vzamejo in jih potiskajo na obrobje družbe. Sramota!

Hana Murn

 • Poštenjakar

  Vsi ti SD-jevci, pri men skretov ne bi mogli pucat.

  • Vladni komik

   Kwa naj jih iz vlade vržem.

   • gornik

    Probaš lahko. Pol pa boš videl, če to deluje. :)

 • Ros

  Tolpa morilcev, izsiljevalcev, lopovov, drogerašev in pedofilov, ki se financira preko svetovalnih pogodb. Satanizem, zlo v vsem svojem sijaju. Nič novega v Sloveniji. No, ima pa Anja res dobro frizuro. Je za pohvalit. Tako da ni vse za nič.

  • SIMON ROZIC

   …slama znotraj in zunaj!¨To ti je všeč? …kar preveč očitno za njen IQ !

 • joza joza13

  Ta Kopačeva je pravi “kopač” našega dela, intelekta in žuljev. Kar “mrak” ti pade na oči, ko vidiš to bitje. Ali smo si res želeli imeti to babo na oblasti – za krmilom upravljanja naših sredstev sociale? Kdo si je to želel?
  Mediji napihnejo npr Cerarja/Šarca – potem pa v paketu dobimo takšno đubre, s kakršnim se poistovetijo volilci, ki nasedejo znova in znova in znova…

 • bubamara

  “Dokler bo levica na oblasti, bodo zdravniki zastonj. Ko bo SDS na oblasti, bomo morali plačati dohtarje.” Tako razmišlja butalc.

  • gornik

   Seveda, ker zdaj jih Mesec & Co. plačujejo iz lastnega žepa.

 • gornik

  “Iz vsebine poročila je jasno razvidno, da načrtovanje med vsemi deležniki, torej Vlado RS, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za zdravje nikakor ni bilo ustrezno.”
  To pa je tako, kakor pravi star slovenski pregovor za takšne primere, da “levica ne ve, kaj dela desnica”, seveda moramo tule upoštevat, da ko je ta pregovor nastajal še nismo imeli strankarskega sistema in tudi ne “požeruhov in kleptomanov” državnega denarja. Takrat je beseda še nekaj veljala, danes pa se zlorablja celo dokument, ki je bil sestavljen pred pričami in overjen pri notarju – skratka imamo kaos in nered na vseh nivojih.

 • Novakec1

  Nevladniki so draga stvar.

 • tomven

  In bebav narod jih še kar voli… Bolj kradejo, bolj jih imajo za poštene. Kdo je tukaj fuknjen?!

 • francelj3

  Komunisti kradejo! Pika. Oziroma: levica krade! What else is new? Takele članke o tem, kako in koliko kradejo, je že dolgočasno brati.

  • jan Gedli

   Vendar drugega kot brati takšne članke ne preostane. Sčasoma se bo približalo vrelišče, v kateri generaciji se ne ve. Kot starejši človek se bojim, da tega ne bom dočakal.
   Imam pa občutek, da se “nabira” kakor pred francosko revolucijo – ni bilo kar čez noč.

 • althar

  Še eno kupovanje podpornikov levice. Ceno v tem primeru plačujejo nemočni starčki, ki jih v domovih premetavajo neizobražene negovalke z minimalno plačo. Krasni novi svet socializma.

  • SIMON ROZIC

   ….do hiralnic je samo še en korak- vladavina Levice!
   Rezervirajte si pogreb, sicer vas bojo levičarji zmetali
   kar v TE6 ali kakšno bližnjo “kurilnico”….

 • Peter

  Dodatek za pripravljenost, no.

 • Slovenka

  Vladavina zla. Kako dolgo še?

  • jan Gedli

   Dokler ne postanemo popolna SloVenezuela.

 • Franc Šink

  Pa to je skoraj že vsota za 2 Jankoviča. Wau.

 • xtc

  Pisanje raznih študij močno zakonsko omejiti,če ni nobene koristi od njih morata naročnik in izvajalec denar vrniti-sploh pa če ni znano s kakim nameniom in učinkom so bile naročene.

 • Dragan Krstič

  Le zakaj si komunisti po volitvah in sestavljanju rdečih vlad vedno zaželijo in dobijo ministrstva za šolstvo, kulturo in socialno delo. Če kdo meni da vodenja teh ministrstev ni pomembno je v veliki zmoti. Šolski rdeči minuster in njegovi sekretarji nadzirajo učne programe, ravnatelje ter predavatelje z namenom obvladovati
  poučevanje šolske mladine in jim sprati možgane da ne mislijo s svojo glavo. Zadnji dokaz so bile demonstracije o podnebnih spremembah. Minister za kulturo deli denar umetnikom in kvaziumetnikom, seveda tistim poslušnim in ubogljivim ki posledično temu kot ustvarjalci javnega mnenja poveličujejo rdeče politike ter zasmehujejo desnico kjerkoli in kadarkoli imajo priložnost. Lep dokaz so njihove demonstracije ob padcu druge Janševe vlade. Minister za delo in družino tala denar povprek in počez za socialne dodatke
  tistim ki bi lahko delali pa se jim to ne izplača vendar so zaradi tega verni volivci levičarjev. Oboji živijo v idealni simbiozi; mi vam socialo, vi nam glasove na volitvah.

 • jan Gedli

  Oj le naprej, ta rdeči kar naprej, dokler je še cvenka kej!

 • RATATA

  Slovenci bi bolj kot domove za starostnike potrebovali dom za obešanje!

  • SIMON ROZIC

   …vse to še pride!

 • mona lisa

  Ta banda ki zdaj vlada Sloveniji krade in krade dokler ne bo vse pokradla. Narod pa nič.

 • Unikatna

  Če bi bili pošteni, ne bi skrivali komu je šel ta denar….

  • Andrej

   Komunisti, levičarji in podobni s poštenjem ne gredo skupaj. So nekompatibilni.

  • SIMON ROZIC

   Pošteni? Kaj je to? V njihovi “azbuki” tega izraza ni !

 • Andrej

  Imamo fantastične rešitve o oskrbi starejših. Vendar ne delujejo, ker je zmanjkalo za realizacijo teh fantastičnih rešitev. Ves denar so pojedle teorije o rešitvah. Točno tako kot pri Edijevi kravi. Navsezadnje gre za njegove “potomce”.

 • rubec

  Tale Datipademraknaoči bi lahko bila v naši odbojkarski ekipi. Ne kot rezervni igralec ampak kot rezervna žoga.

  • RATATA

   Hohoho…
   Še rajš bi za fuzbal punucu pedruljo!

 • Minovak

  Hočem vedeti, kje je 45 milijonov od mafijca iz Mola in hočem vedeti, kje je 74,5 milijona za upokojenske “projekte”. Vem le to, da noben od rdečih kriminalcev in njihovih podpornikov, “ne ve nič”, vedo pa, da se krade, to je nesporno. Po mojem so ti “projekti” varno spravljeni na Kajmanskih otokih, od ljubljanskega mafijca pa na Malti. Jutri je shod pred Magistratom ob 17 h, prav za te “projekte”.

 • Janez Novak

  Narodu ovc vladajo volkovi.

 • Garbage man

  Tej so tako, kot miči in podgane – brez deratizacije je samo jamranje in lovljenje v nedogled

 • učko

  Doktorji marksistično kretenističnih budalaštin so pokradli za svoje “umotvore” ves denar in tako za upokojence ni nič ostalo. Kradejo milijarde pa nikome ništa.

 • Skrajno Desni

  Anja Kopač Mrak me spominja na Delcy Rodríguez funkcije imata enake čimbolj uničit državo.

 • Dizzy Spellbound

  Z eno besedo super pokvarjeni finančni kriminalci. Ni se jim treba bati konsekvenc, ker so še bolj zaščiteni kot ekonomski migranti. Po jugo: so “bubreki v loju”. Slovenski državljani smo ponižne ovčke in po “difoltu” hlapci zgodovinsko utemeljeno. Škoda, škoda, škoda…..

 • mapu

  Rdeči SD paradajzarski lopovi, lopovi, lopovi, lopovi … do neskončnosti