fbpx

Kako se je podžupan Velenja Peter Dermol zavihtel na mesto TEŠ in nato odletel zaradi številnih kršitev

Podžupan Peter Dermol in pokojni župan Velenja Bojan Kontič. (Foto: STA)

Kljub temu, da naj bi v luči skupnih naporov pri zajezitvi širitve koronavirusa vladala solidarnost, pa tega ni bilo videti v odzivu velenjske občine, ki se spravila na okope potem, ko je postalo znano, da bodo prostori Hotela Paka v Velenju služili karanteni Slovencem, ki so prispeli iz Madrida. V pismu Janševi vladi je podžupan Velenja Peter Dermol dal vedeti, da je naselitev skoraj 50 Slovencev v mestno središče v njih vzbudila strah, negotovost, pa tudi nepotrebno jezo. Zgrožen odziv velike večine Slovencev, ki se nad reakcijo Velenja niso mogli načuditi, je očitno med drugim vplival na to, da si je občina premislila in le prevzela skrb za Slovence v karanteni. Kakorkoli, odziv Dermola kot člana velenjskega odbora Židanovih Socialnih demokratov je bil v popolnem nasprotju solidarnosti, ki jo sicer tako radi opevajo v stranki SD. Marsikoga, ki Dermola pozna kot odpoklicanega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) na račun ugotovljenih hujših kršitev delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev, vse skupaj le ne čudi toliko.

Spomnimo. Aprila 2013 je nadzorni svet Teša sporočil, da je Peter Dermol, kot nekdanji član projektne skupine Teš 6, postal direktor. Izbran je bil med štirimi kandidati, ki so se v ožji izbor uvrstili potem, ko so nadzorniki preučili kar 10 različnih vlog, ki so bile vložene. Dermol, ki je sedem let pred tem deloval na odgovornih mestih na področju tehnike, obratovanja in vzdrževanja v Tešu, je bil po navedbah nadzornega sveta izbran po tehtnem premisleku. V njem so tedaj namreč videli zanesljivo in s preteklostjo neobremenjeno vodstvo, ki bo upravičilo vsa pričakovanja glede razvoja družbe, ki se je zaradi gradnje nadomestnega bloka 6 znašlo v občutljivi fazi.

Davkoplačevalci smo projekt krepko preplačali
Ko človek pomisli na to, kako mastno smo preplačali projekt Teš 6, se lahko opravičeno žalostno prime za denarnico, saj smo slovenski davkoplačevalci tisti, ki smo zanj odšteli vrtoglavih 1,4 milijarde evrov, kljub temu, da je bila cena projekta sprva ocenjena na 655 milijonov evrov. Opozoriti velja na besede tedanjega ministra za promet iz vrst SD Patricka Vlačiča, ki je leta 2009 na zborovanju v Velenju dejal: “Gradili bomo, kot smo TEŠ 6, če ne bo šlo drugače, tudi brez dovoljenj!” S temi besedami je napovedal, kako bo potekala gradnja pod taktirko šaleškega lobija. Na to, da gre pri šaleškem lobiju, ki je vpleten v zloglasni projekt TEŠ 6, za rdečo navezo, je opozoril že Gregor Golobič, vse skupaj pa vodijo velenjski župan Bojan Kontič, nekdanji poslanec SD in častni občan Mestne občine Velenje Srečko Meh ter Milan Medved, član SD in dolgoletni direktor Premogovnika Velenje. Leta 2009 bi bilo možno po besedah Janeza Janše ustaviti projekt in s tem prihraniti tudi precej denarja. “Ni bilo potrebno postaviti dokončne usode tega bloka, samo time out bi si vzeli.”

Dermol je v intervjuju za STA januarja 2014 dal vedeti, da je potrebno Teš 6 nemoteno in pospešeno zaključiti. V podporo tega je navajal, da je okoli 90 odstotkov projekta zaključenega, podpisanih je tudi 99 odstotkov vseh pogodb. “Če pri projektu upoštevamo tudi vse njegove okoljske pozitivne razsežnosti, lahko sklepamo, da je ta projekt za slovensko energetiko nujno potreben,” je ocenil. Na vprašanje, če se boji revizije projekta in ugotavljanja odgovornosti, je odgovoril, da niti najmanj. “Ravno nasprotno, želim si temeljite revizije celotnega projekta nadomestnega bloka 6 od začetka do konca,” je poudarjal in podal prepričanje, da so vsi dotedanji očitki in medijska gonja proti Tešu “temeljili na revizijah, ki to sploh niso bile, vsebina le-te pa ne vzdrži strokovne presoje,” je vztrajal.

Ko so Dermola povprašali, ali je ob prevzemu vodenja Teša naletel na kakšne “okostnjake” glede nadomestnega bloka, je odgovoril, da se jih je pojavilo kar nekaj, zaradi česar naj bi nemudoma sprožili postopke iskanja odgovornosti. Kaj več pa javno ni želel izdati, da bi lahko pristojne službe opravile svoje delo. “Moja naloga je skrb za zanesljivo obratovanje obstoječe elektrarne ter čimprejšnje dokončanje izgradnje in uspešen začetek obratovanja bloka 6,” je poudarjal.

Foto: STA

HSE pri Dermolu ugotovil hujše kršitve delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev
3. novembra 2014 je kot strela iz jasnega odjeknila novica, da se je Holding Slovenskih elektrarn (HSE) odločil, da z mesta direktorja Teš odpokliče Petra Dermola. Kot razlog za to so navedli ugotovljene hujše kršitve delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev. Matjaža Eberlinca pa so imenovali za začasnega direktorja. 

Teden dni kasneje je Dermol na sedežu Teša opravil zagovor pred pooblaščenko HSE. Podal ga je v pisni obliki in zanikal vse predhodno očitane kršitve, pri tem pa vztrajal, da naj bi kot direktor Teša vseskozi deloval kot dober gospodar. “Dejstvo je, da očitkov ne sprejemam, saj vem, da so bile vse odločitve sprejete s skrbnostjo dobrega gospodarja, pri vseh odločitvah, tudi teh, ki se nanašajo na moj odpoklic, pa so neposredno vpleteni predstavniki lastnika, med njimi tudi novi v. d. direktorja Matjaž Eberlinc. Najprej kot član, nato še kot predsednik odbora za aktiven nadzor v Tešu je dajal soglasja in mnenja pri sprejetju vseh pomembnejših odločitev,” je zapisal Dermol. Zavrnil je sporazumno prekinitev delovnega razmerja, ki ga je želela pooblaščenka HSE. Za STA pa  je pri tem podal oceno, da se mu je zdel takšen sporazum ponižujoč in nemoralen, zato se je odločil, da ga nikakor ne sprejme. Izrazil je prepričanje, da naj bi 3. novembra pripravili skrbno načrtovan napad nanj.

Junija 2015 je zavihtel na mesto podžupana Velenja
Kljub resnim očitkom na račun Dermola se je velenjski župan Bojan Kontič odločil, da bo s prvim junijem 2015 mesto podžupana prevzel nekdanji direktor Teša. V luči tega so se razpisali pri Financah in poudarili, kako so se glavni akterji afere TEŠ 6 po večini znašli v varnih državnih službah. Razvpiti direktor Teš Uroš Rotnik, ki velja za očeta projekta Teš 6, se je namreč leta 2015 zavihtel na mesto direktor Komunalnega podjetja Velenje, Dermol pa na mesto podžupana, ki ga zaseda še dandanes. Vse skupaj le ne čudi toliko glede na to, da je Kontič po navedbah Dnevnika tisti, ki se je prvi podpisal pod predlog zakona o državnih poroštvih za Teš 6, Dermol pa je tisti, ki je Teš vodil v času zadnje večje, kar 130-milijonske podražitve projekta.

Foto: STA

Dermol s prstom kazal na HSE
Pred preiskovalno komisijo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 februarja 2016 je Dermol s prstom pokazal na HSE, ki da naj bi krojil poslovanje Teša. Na izredni seji državnega zbora, 10. aprila 2018, je naposled prišlo do obravnave končnega poročila parlamentarne preiskovalne komisije o politični odgovornosti pri Tešu 6, ki je ugotovilo, da so vse vlade od 2004 do 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Tešu. Pri tem pa so največjo politična odgovornost pripisali vladi Boruta Pahorja v času 2008-2011. Državni zbor je s sklepom vladi predlagal, da kot skupščina SDH naloži, da ta od HSE zahteva sprožitev postopka ugotavljanja odškodninske odgovornosti organov vodenja in nadzora v Tešu in Premogovniku Velenju.

Foto: STA

Na predlog SMC je državni zbor sklenil pristojnim organom naznaniti tudi kaznivo dejanje krive izpovedbe za nekdanjega direktorja Teša Petra Dermola o izgradnji oziroma podaljšanju železniškega tira do Teša 6. Prav tako so v državnem zboru sklenili, da organe pregona pozvati, da se seznanijo s poročili komisije in vso med parlamentarno preiskavo pridobljeno dokumentacijo zaradi sumov storitev kaznivih dejanj pri naložbi.
Podžupan Velenja Dermol je 12. aprila 2018 ocenil, da naj bi ga poslanca SMC Saša Tabaković in Maruša Škopac s tem, ko je DZ na njun predlog sklenil pristojnim organom naznaniti kaznivo dejanje njegove krive izpovedbe, diskreditirala. Po njegovi oceni naj ne bi govorila resnice. Po prepričanju Dermola se poslanca naj ne bi dovolj podučila o tem, kaj naj bi bil na preiskovalni komisiji glede Teša 6 vprašan in kaj je povedal glede 400-tonskega tranformatorja in železniških tirov znotraj Teša. Izpostavil je začudenje, da poslanca nista zoper njega predlagala kazenske ovadbe. Dermol je povedal, da je na preiskovalni komisiji pojasnil, da je bil transformator po železniških tirih, ki so že bili postavljeni tako izven kot znotraj Teša, pripeljan po nastopu njegovega mandata 2013. Dejal je, da glede tega ni dobil nobenega dodatnega vprašanja in v obrambo poudaril, da je bila odločitev o dostavi transformatorja sprejeta že pred mandatom, novi tiri do Teša 6 pa so bili po njegovih besedah postavljeni, ko ni bil več direktor.
Od nekdanjega poslanca SMC pričakoval javno opravičilo
Nekdanji direktor Teša je vztrajal, da je na preiskovalki vseskozi govoril resnico in poudaril, da od Tabakovića pričakuje javno opravičilo zaradi žaljive obdolžitve oziroma očitanega kaznivega dejanja. V nasprotnem primeru je napovedal, da bo za ohranitev svojega dobrega imena primoran sprožiti ustrezne pravne postopke. Sicer pa je za STA potrdil, da Teš od njega terja plačilo odškodnine v višini 76 tisoč evrov. Pri tem pa ni želel razkriti, čemu Teš to zahteva.

Nekdanji poslanec SMC Saša Tabakovič.

Glede na to, da Dermol zaseda dobro plačano javno službo je očitno, da v tradicionalno rdečem Velenju pod vodstvom Kontiča znajo dobro poskrbeti za svoje, čeprav imajo ti precej masla na glavi. Kakorkoli, naravnost sramotno je, da odrekaš gostoljubje lastnim državljanom, ko pa gre za migrante, je slika povsem drugačna. Znano namreč je, da v letu 2016, ko so sprejemali migrantske družine ter ostale migrante, niso imeli nobenih pomislekov glede zdravstvenih pogojev, če bi kdo od njih ogrožal zdravje okolice in njihovih občanov. To so dali državljani jasno vedeti. Očitno je občina le podlegla pritiskom ogorčene javnosti in 42 nastanjenim Slovencem, od katerih sta dva pozitiva na novi koronavirus, zagotovila prehrano in varovanje.

Na tožilstvo smo poslali tudi novinarsko vprašaje, v kateri fazi je postopek zoper Dermola, saj je Holding Slovenskih elektrarn kot obrazložitev za razrešitev z mesta direktorja navedel ugotovljene hujše kršitve delovnih obveznosti pri oddaji poslov in naročanju storitev. Več sledi, ko prejmemo odgovor …

Hana Murn