fbpx

Morning Report National Media: Golobova leva vlada prevzema nadzor nad javno RTVS

Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: STA)

Dve leti smo poslušali o tem, kako naj bi vlada Janeza Janše ustrahovala novinarje in povzročala splošni kaos v medijski krajini. Sedanji politični akterji pod vodstvom novoizvoljene slovenske vlade in njenega premierja Roberta Goloba pa so se odločili za načrtni prevzem slovenske medijske krajine. Osrednji mediji, naklonjeni aktualni oblasti, zadeve pričakovano ne problematizirajo, očitno pa to ne more preprečiti, da ne bi bila o dogajanju v Sloveniji obveščena tudi evropska javnost. Danes Morning Report National Media namreč poroča o tem, da v Sloveniji levičarska vlada poskuša prevzeti nadzor nad javno radiotelevizijo.

Evropska poslanka Romana Tomc je podpredsednici Evropske komisije in komisarki za evropske vrednote in preglednost Veri Jourovi nedavno izročila pismo, v katerem je opozorila na poskus brutalnega političnega prevzema RTV Slovenije. V pismu je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi dogodkov, ki kažejo na načrtni prevzem slovenske medijske krajine. Konkretneje se je dotaknila predlaganega zakona o RTV, ki ga je vložila nova vlada in ki bi korenito spremenil strukturo Programskega sveta RTV Slovenija in vladajoči stranki ter njenim privržencem neposredno omogočil svobodno ideološko vladavino nad javno radiotelevizijo in njenim programom.

Morning Report National Media se uvodoma sklicuje na poročanje Dela, ki pravi, da bi se lahko slovenski parlament že prihodnji teden sestal na nujni seji, na kateri bi dokončno spremenilo pravila, ki veljajo za slovensko javno radiotelevizijo RTV Slovenija. “Po pisanju spletnega portala Siol bi ta poteza, omogočena z nujnim postopkom, zasnovanim za razmere, kot so vojna ali naravne nesreče, povsem spremenila sestavo RTV Slovenija in levičarski vladi premierja Roberta Goloba omogočila prevzem nadzora nad javno radiotelevizijo,” navajajo v nadaljevanju. 

Več komentatorjev na družbenih omrežjih, med njimi politiki, kot je slovenska evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP), je po navedbah medija posvarilo pred brutalnim političnim prevzemom javne RTV. “Medijske svoboščine pa tudi širša svoboda izražanja in pravice do zanesljivih informacij so v Sloveniji so so znašle na tnalu, je v pismu, ki ga je poslala evropski komisarki za vrednote in transparentnost EU Veri Jourovi, prek Twitterja zapisala Romana Tomc,” še dodajajo.

Vir: Morning Report National Media/Twitter

Spomnimo. Leta 2005 je začel veljati nov, posodobljen zakon o nacionalni radioteleviziji, ki je v veljavi vse do danes. Ta zakon daje volivcem pravico, da posredno vplivajo na sestavo programskega sveta, in sicer prek svojih predstavnikov v hramu demokracije, ki imenujejo 21 od 29 članov sveta. “Zakon so v času sprejema pod drobnogled vzeli nekateri levičarski politiki in predstavniki akademske sfere, na podlagi česar je bil izveden referendum, na katerem pa so ljudje zakonu izrazili visoko podporo.” Od takrat je zakon ostal nespremenjen in nobena od štirih levih vlad, ki so sledile v naslednjih 15 letih, ga ni poskušala spremeniti. Nikoli se o tem ni niti govorilo. Vse doslej, seveda. Vlada Roberta Goloba si namreč prizadeva za korenite spremembe v sestavi nadzornih organov javne RTVS. V enotno 17-člansko celoto želijo združiti programski in nadzorni svet. Državni zbor, ki trenutno imenuje skupaj 21 članov programskega sveta, pa bi lahko odslej imenoval le dva člana. S tem bi večino mest v novem organu pripadlo predstavnikom “civilne družbe”.  Glede na to, da nam je jasno, da bo šlo tukaj predvsem za nevladnike, ki so politično naklonjeni levici, je tako imenovan poskus depolitizacije naravnost škandalozen.

Če je bila slovenska javnost v preteklosti redno obveščena o vsakem sestavku v tujih medijih, ki je blatil Janševo vlado, je sedaj situacija povsem drugačna. Levi pol je bil namreč tisti, ki je po neuspelem poskusu prevzema oblasti tekom epidemije na evropski parket izvažal namišljene afere in o tem redno obveščal sebi naklonjene osrednje medije, ki so na dnevni ravni skrbeli, da se o vladi Janeza Janše poroča čim bolj negativno. Sedaj, ko predstavniki Gibanja Svoboda delajo vse, kar je v njihovi moči, da se povsem razgradi javno televizijo, osrednji mediji pridno molčijo. Vladajoči se namreč zavedajo, da so bili člani programskega sveta in dosedanje vodstvo šele letos imenovani za dobo štirih let, kar pomeni, da gre za prvi programski svet v 17 letih od sprejetja zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga ni imenovala leva vlada, Ker je to zanje nesprejemljivo, pa so očitno pripravljeni storiti vse, da se uresniči velikanska želja – trajni prevzem javne RTV s strani levice.

Sara Kovač