Možnost padca vlade in predčasnih volitev

Foto: STA

Še naprej se močno razlikuje podatki o podpori javnosti za največji stranki SDS Janeza Janše in LMŠ Marjana Šarca po raziskavah, ki ju objavljata TV Slovenija in POPTV. Raziskave niso brez pomena. V primeru velikanske prednosti LMŠ in levega pola bi to povečalo tveganje, da se vladajoči odločijo za padec vlade, da bi si oblast znova pridobili na predčasnih volitvah. Na zadnjih rezultat ni bil najboljši.

Glavno karto za to ima v rokah premier Šarec, ki lahko edini, če odstopi ali ponudi glasovanja o zaupnici, odpre pot proti predčasnim volitvam. Na to možnost je premier zadnji teden celo že namignil, ko je ob zaostrovanjih Levice Luke Meseca, ki postavlja vse več zahtev, kaj bi vlada za njihovo podporo morala še narediti, dejal: “Če ne bo dovolj glasov, bo vlada pač razpadla”

Razpad vlade ne pomeni nujno predčasnih volitev. Šarec lahko potem sestavi novo koalicija in drugačno vlado, oblast pa lahko prevzame tudi novi premier. Če bi raziskave kazale na veliko prednost SDS in desnice, se bi interes za padec vlade, ki je pogoj z predčasne volitve, na levici najbrž naglo zmanjšal. Pa tudi sicer je tvegano. Če zrušiš lastno vlado, pozneje volivce težko prepričaš, da si pravi, da bi jo še vodil.

Pri raziskavah javnega mnenja pa je tudi potrebna velika previdnost. Že na tretjih volitvah zapored se je na nedavnih evropskih zgodilo, da je volilni rezultat demantiral rezultate teh raziskav. Po raziskavi, ki jo je po Mediani POPTV objavil v nedeljo LMŠ le rahlo vodi pred SDS, teden prej pa je Ninamedia za TVS ugotovila velikansko prednost Šarca pred Janšo.

Razlike niso posledica spreminjanja javnega mnenja. Gre preprosto za specifiko raziskav. Ninamedia za TVS zadnje mesece vedno LMŠ kaže krepko več kot Mediana za POPTV. Pri SDS so ta nihanja manjša. “Žaganje” zadnjih mesecev, podobnemu smo bili priča tudi v prvi polovici lanskega leta, ko sta LMŠ in celo SD prehitevali SDS, na volitvah pa potem zaostali celo v seštevku, prikazujem grafično. Zaradi primerljivosti med raziskavami in z volitvami upoštevam le glasove opredeljenih volivcev (s klikom lahko grafiko povečate), prikazujem pa podatke za le šest strank:

V grafiko so na začetku vključeni rezultati lanskih volitev poslancev in občinskih svetnikov, proti koncu pa tudi evropskih volitev. Na vseh so volivci volili strankarske liste. Pri evropskih volitvah je pri SDS prikazan rezultat, ki je bil dosežen skupaj s SLS Marjana Podobnika, ker ni mogoče ugotoviti, koliko bi dobili sami. Na vseh treh volitvah je kar odločne relativne zmage dosegla SDS, pred volitvami domačih in evropskih poslancev pa merjenje popularnosti stranke ni kazalo na to. Raziskave so skratka precej varljive. Pri Evropskih volitvah je to deloma mogoče pojasniti, ker so tam stranke imele liste, na katerih večinoma ni bilo predsednikov strank. Manj logično je bilo, da sta LMŠ in SD lani prve mesece vodili, potem pa zgrmeli prav v času volitev poslancev, kjer sta dosegli manj kot po katerikoli mesečni raziskavi pred tem. SDS pa več kot v mesečnih merjenjih kdajkoli prej.

Na evropskih volitvah letos je SD Dejana Židana svoje običajne rezultate presegle, SMC je bila krepko pod njimi.

Primerjava zadnjih dveh raziskav objavljenih pred tednom na TVS in včeraj na POPTV, kjer so prikazani opredeljeni volivci za vse stranke, je takšna (s klikom lahko grafiko povečate) :

Izvirne rezultate obeh raziskav, ki sem jih preračunaval in primerjal, lahko preberete na povezavah tukaj:

Mediana za POPTV:

Mediana za POPTV junija

Ninamedia za TVSLO:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Antonius

  Ko je Šarplaninšek v igri je možno skoraj vse, ampak pameti pa ne bo nikoli srečal

  • Miro Jereb

   Naj se vrne med babe so žabe…v MB pa sodnica… V mb so verjetno žabo zbili ker je zaslužla..sam kakor erjavc prav, ne ponoč lepo vas prosim. Zakaj je zaslužla pa ni mus dobr al slab po naših ali vaših kriterijih. Nekdo je imel kij in svoje kriterije. Who is next ?

   • cosmosjasnovidec

    Za prazen nič jih že ni dobila po buči.
    ——————————————————————————————–
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec
    —————————————————————————————-

  • karpelec

   Saj je niti ne poizkuša, ker je modro rekla, da ga noče poznati.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Mah, naredil bo točno to, kar mu bo veliki boter naročil, da mora narediti, sicer bo ostal brez gat…dobesedno.

 • bubamara

  Brez veze analize. Tudi če vlada pade in so nove volitve, bo nova sestava enaka. Saj niso vladajoče stranke problem, problem je, ker ni alternative. Ljudje ne bodo izbrali SDS, če ostanejo sami še SDS in Pirati. O tem bi se morala vprašati politika. Janezu je uspelo uničiti alternativo liberalizmu. Če še niste opazili, politika ni ravno visoko po zanimanju med prebivalstvom. Anketa “volitve” to vztrajno kaže.

  • antimur

   Pa ne bo ista zasedba, v to bodi prepričana, ta antislovenskia svinja je že izčrpal svojo smrdljivo greznico, tako da tisto kar bi sedaj nastavljal smrdi tako močno, da so že tudi levaki na poti, da bodo spregledali.

   • bubamara

    Edina razlika bo, da bo Levica uradno v vladi.

    • Vera

     NSI izdajalci bodo prej ali slej v vladi . Žal.

     • bubamara

      Zakaj izdajalci ? Politika ni vojna. Jutro.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Za večino so vsi isti, vsi isti “lopovi”, pač politika. Pasivnost je problem, očitno je mnogim vseeno, “dobro” živijo, v politiko pa se ne splača vlagat napora ker itak odloča izbrana manjšina. Spremeniti se svet na da, zato daleč od politike ker nima smisla. Tako je pač razmišljanje. Ko bo kriza, takrat bo drugače.

 • Franc Šink

  Še zveri nam ne uspe odstraniti, kaj šele vlade.

  • karpelec

   To lahko naredi le ata smrk.

 • VERZIFIKATOR

  Pepe Praznik

  KOLIKO JIH VAŠA HČI ŽE ŠTEJE

  Koliko jih vaša hči že šteje,
  znanec iz tujine me je vprašal,
  bi najraje ga okrog prenašal,
  bi zlagal se rad mu čim hitreje.

  Da le ne bi spraševal po hčeri,
  brž navržem mu v odgovor leta,
  z osem in pa dvajset da opleta,
  upam, da mi tega ne zameri.

  Toliko že, pa tako brezvoljna,
  kot da služba je končana nočna,
  infantilna in predvsem nemočna,
  vsa čemerna, z vsem nezadovoljna.

  Osem in pa dvajset pa odvisna
  je od staršev skoraj še v celoti,
  koliko se drugih punc bohoti,
  naša pa tako je nekoristna.

  Napačnega fanta najde vedno,
  kar ponavlja se na štiri leta,
  ji svežina je mladosti vzeta,
  ni življenje njeno prav nič zgledno.

  Neodvisna, pravi, hoče biti
  in tradicije osvobojena,
  kaže se okoli narejena,
  koga more s tem še preslepiti?

  Res ne vem, kaj s punco bo brezumno,
  ki tako je naglo odcvetela,
  ne da bi še zadnji vlak ujela,
  ki v življenje vodi jo razumno.

  Pesimizmu nočem se predati,
  upam, da dočaka, kdor res vztraja,
  upanje mi vendar še ostaja,
  da kdaj žena bo in zgledna mati.

  Kar se čaka, moralo bo priti,
  saj ni slaba njena bit, narava,
  a da najde punca pota prava,
  mora slabih fantov se znebiti.

 • Big Bird-Veliki Tič

  Po raziskavah vseh…levica vodi pred desnico. In prav je tako. Saj Slovenci nismo tako fukjeni, kot denimo hrvački ali srbski folk…ki naseda desničarskim populistom !!!

  • Anton

   Mesec bo nacionaliziral tvojo klet..

  • tohuvabohu

   To je namen raziskav. Če bi kazale drugače, bi jih ukinili.
   Slovenski narod je kolektivno hipnotiziran, k čemur najbolj prispevajo režimski mediji.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Nope, slovenski narod je zadrogiran od režimskih medijev.

    • tohuvabohu

     Lahko tudi tako rečeš.

 • antimur

  Neverjetna in to vedno bolj očitna lažnivost in spletkarjenje kučanistov z njihovimi zlaganimi anketami. Te norce je potrebno odjebati na kakršenkoli način, z njihovim zločincem Kučanom na čelu.

 • svatne

  Vlada, za katere ministra se pri glasovanju izreče samo 39 poslancev od 90, ni legalna!

  • Mojca pokraculja

   Vlada v kateri so ministri, ki niso bili na volitvah izvoljeni za poslanca z 300 glasovi, je diktatorska.

   • svatne

    status izvoljenega poslanca ni pogoj za imenovanje in potrditev za ministra!

    • Mojca pokraculja

     Ja seveda, saj o tem govorim ?! Pa bi moral biti, nujno !!! Kakšna demokracija pa je, da ministruje Bratuškova z 300 glasovi na volitvah ?!
     Ustvarili so diktaturo in oktroirano koalicijo in iz neizvoljenih ljudi sestavljeno vlado ! Kakšna logika je potem imeti volitve, če se vlada lahko sestavi iz ljudi, ki na volitvah niso dobili podpore. Niti stranka niti oni sami ! Je to demokracija? Je to logično? Ne, zato pa nam vladajo barabe, kriminalci in bebci ! Ki jih pred volitvami ni bilo nikjer, nimajo kaj pokazati, ne znanja, ne sposobnosti- so poplnoma nekompetentni. Poklukar?! Kdo je ta zmazek, ki se svaljka v globoki državi kot njok na pomokani deski v kuhinji?
     Zakaj se za položaj npr. guvernerja banke zahtevajo strokovne kompetence ? Pa dajmo še tam kar nekega klošarja postaviti, ker ga bo postavil “demokratično izvoljen diktator” Šarec !In bomo rekli kva čmo, to je pač demokracija.
     Mi imamo še vedno sistem SZDL obogaten z navidezno demokracijo, ker tega najbolj razumejo tebi podobni! To je diktatura. O njej kaj povej !

     • dob

      BRAVA, MOJCA!
      Tako se govori!

     • Mojca pokraculja

      Hvala dob!

     • svatne

      hvala za korektno in utemeljeno razpravo. Naj pa s svoje strani (parcialno) dodam, da se je ključni premik od kvalitetno zastavljene parlamentarne demokracije zgodil takoj po prvih volitvah 1992, v katere je “bivša” garnitura tako ali tako vgradila vzvod, da bi jih v primeru svojega poraza lahko razveljavili. Ker niso bili poraženi, so ostali tiho (lasciamo stare), in svoj uničevalni posel nadaljevali z rušenjem demokratično postavljenega parlamenta – suverenih predstavnikov vsega ljudstva. To so začeli s “privilegiji” poslancev, z gesli (vemo, kdo je začel) “poznaš svojega poslanca”, vehementno je po suverenosti poslanev udarilo še ustavno sodišče z razveljavitvijo določb, ki so zagotavljale (v besedi) status poslancu po koncu mandata, dejansko pa možnost njegovega odločanja v skladu z ustavo in zakoni (“ni vezan na nikakršna navodila”). Z navedenimi podlimi manevri, ki so jim sledili še drugi (posebej skriti v poslovniku) je “bivšim” s krepko pomočjo “pomladnikov” uspelo vrniti v parlament ubogljivo čredo pritiskačev na gum po ukazu (sicer ne bo nič s preživetjem po mandatu!).
      Da se ljudje lahko le še krohotajo ob tej farsi “demokracije”, je poskrbljeno celo s poklicno kvalifikacijo PM in šefa parlamenta…. Da počiš od smeha….. “pa še res je…” BUTALE per definitionem.

     • Mojca pokraculja

      Blokirajo moje odgovore.

     • svatne

      to je potrditev !!!!

     • Stric iz ozadja

      Pogoj bi morala biti strokovnost, ne pa stevilo glasov. Se posebej v nevecinskem sistemu, kjer lahko dobis najvec glasov v okraju pa nisi izvoljen.

     • Vojvoda Šarec.

      Pametuješ o strokovnosti, prežeta z eksplozijo čustvenega izbruha.

     • Mojca pokraculja

      Tudi strokovnost nujno potrebuje čustva. Bistvo je, da se jih zazna, prepozna, prenese, izrazi.

     • Vojvoda Šarec.

      Zdaj pa strokovno o čustvih.
      “Strokovnost nujno potrebuje čustva”
      Kaj takega pa še ne. Ženske in avto, ne gre ukp.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Ja, ampak nekdo., ki je dejansko pogorel na volitvah, da ima obraz postati minister, to je možno samo v Sloveniji, pardon, slovenistanu

 • Marija

  Vse skupaj je neumno.

 • Edi Puc

  .. vse se enkrat konča, tudi to se bo

 • učko

  Vse skupaj je samo zavajanje javnosti. Ta vlada ne bo padla, dokler ne bi Kučan tako reku, ki je to vlado naredu. Zaenkrat ni videt, da bi mu dišalo po padcu vlade, ker še ni nobenih “predpriprav” za novo vlado. Ko bo kučo-mafija začela z aktivnostmi za novo vlado, z novo politično stranko seveda, potem bomo videli predčasne volitve. Kučan je glavni politični šahist, noben drug cepec.

  • Olga101

   Kaj je Kučan počel na RTV? Ali se pripravlja tehnična vlada? A banka je prodana, 2 tir ne gre, kot je treba, tudi Karavanški tunel še nujno v rokah F21.

   Ali Serpentinšek ne opravlja svoje vloge?

   • AlternativaZaSlovenijo

    Očtino ne!

   • pupa

    Predvidevam, da je MK na Hanzi TV iskal novega predsednika vlade med svojimi zvestimi služabniki.

 • trumpet2018

  koliko časa bomo še gledali to bebavo faco, ta človek je prava nočna mora, tega bo treba fizično odnesti iz pisarne, sam ne bo nikoli odstopil, podobno kot Korl, to so ti najhuši nekoristi paraziti, ki bogu in nam kradejo čas in denar

 • Vojvoda Šarec.

  Ja in? Kdo bo sestavil vlado?!

  • tohuvabohu

   Bo povedal Dorian Gray iz Murgel.

   • Vojvoda Šarec.

    Ga je Janša že davno pohrustal. Edino Lublane mu še ni prevzel. No pa Maribor je padel zaradi požrešnega oportunističnega miličnika Kanglerja.

 • JANEZ GUS

  Moderator,kaj ti je BIG-BRD tako simpatičen.

 • Brezno

  Nove volitve nova pusiona sds pa si res tega spet zelite?

 • piki

  …bo klinca padla….se opoziciji ne da z zyebano državo zayebavat

 • Nata

  Članek dober , ankete so sijajen prikaz stanja v državi. . . . . pa vendar ??
  Držali se bodo z vsemi šestimi.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ko bo veliki boter MK rekel, da mora vlada past, bo padla, do takrat pa bo tako kot je. To je pri nas demokracija tovariši!
  Desnica nima botrov, to je razlika, ki jo loči od levice. Zmaga desnice bi pomenila odpravo levih privilegijev na vseh področjih (vsaj upam), seveda pa to še ne pomeni zmago demokracije. Kritika levice in zaton levice še ne pomeni demokracije. Ljudje morajo dobiti občutek, da demokracija in pravna država deluje. To je naloga demokratičnih strank. Ljudje pa živijo v prepričanju, da je vse skupaj farsa, da so vsi eni in isti in v ten je problem. Potrebno je pokazat in dokazat, da niso vsi eni in isti.

 • Olga101

  Hanzi je objavila podatek, da LMŠ vodi pred SDS, zato naj gre mizar na volitve in to dokažez zmago…

 • AlternativaZaSlovenijo

  Sporočilo Hanzi TV je sledeče: “Neopredeljeni, na volitve se ne splača, ker bo zmagala levica!, Ankete to jasno kažejo zato alternative ni!”

 • Janez Kepic-Kern

  NO?
  Padla – najbrž – ne bo !
  Rajje naj kaj pozitivnega in tvornega – vladni akterji
  STORIJO V DOBRO – NAS SLOVENCEV IN NAŠE R. SLOVENIJE !
  Saj so
  kar dobro plačani – da bi delali – dobro. Mar ne ? L.R. JANEZ K. KERN OMENDA

 • xtc

  Hm? Šarec najbolj popularen izgubil vse volitve in EU nab bo zablokirala EU denar-uspeh in 60% na uspešnost?
  Samo realno Xarchi čez 12 % ne more to vidimo in nanj tudi Kučan ne more več računati,čepav rešuje drugi dve turpli rusofilski Kahlo in Lunatika ,ampak je konc.
  Xarchija ne bo zrušila pozicija pač pa EU dogajanja zato držitr pesti ,da Merckelci zariba Nemčija,potem bo šlo vse lažje saj se nebo dalo več brez hiperinflacije ali pa zloma sociale in pokojninskih blagajn nato pride treznenje in aditehnologije.

 • igor

  Vedno je moznost. Zal pa SDS nima moznosti sestave nove. Prvic bi moral zmagati, drugic pa pridobiti druge stranke v koalicijo. Neresen problem. Bolje da je tako, ker politicna kriza koristi le 1% ljudi, pa se od tega je 90% tujih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!