fbpx

Na čigavih sedežih so v finalu evropskega prvenstva sedeli Cerar in njegova izbrana vrsta?

Foto: Twitter/dr. Miro Cerar

Našemu političnemu vrhu sicer ni uspelo zasenčiti naše briljantne zmage slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu, a nekateri navijači domov kljub temu prihajajo z nekoliko grenkim priokusom. Ko so prispeli na tekmo, so namreč dobili drugačno vstopnico, kot so jo naročili in plačali. Številni so nato na spletnih omrežjih trdili, da je njihove karte dobil slovenski politični vrh, to pa jim je omogočil Kompas. Medtem ko vlada zanika vmešavanje v zamenjavo kart, na Kompasu priznavajo, da je prišlo do napak pri rezervaciji.

Poročali smo že, da so se prek spleta bliskovito razširili zapisi uporabnikov družbenega omrežja Facebook, ki so trdili, da si je naš politični vrh s premierjem Mirom Cerarjem na čelu prisvojil 200 kart slovenskih navijačev, ki so tako dobili slabše sedeže v dvorani. Te trditve smo preverili tako pri slovenski vladi, kot pri agenciji Kompas.

“Prišlo je do napake v postopku rezervacije”
Iz vlade so nam odgovorili, da “slovenska vlada ni dala nikakršnih navodil in tudi ni posredovala pri morebitni zamenjavi vstopnic slovenskim navijačem”. Ob tem so še pojasnili, da je bil predsednik vlade v Turčiji na povabilo turškega premierja Binala Yýldýrýma. Tam se je najprej udeležil delovne večerje, nato pa si je, prav tako na povabilo turškega gostitelja in tudi Košarkarske zveze Slovenije, ogledal še finalno tekmo evropskega košarkarskega prvenstva.

Ali je karte nekaterih slovenskih navijačev res dobil slovenski politični vrh? Tega, kljub izjavam nekaterih navijačev, ne moremo trditi, drži pa informacija, da nekaj navijačev na samem prizorišču ni prejelo kart, ki so jih naročili. To so nam potrdili tudi v Kompasu. Kot nam je pojasnil Peter Majerle, direktor prodaje B2B & agentske prodaje, je prišlo do napake zaradi števila rezervacij, ki so jih morali urediti v tako kratkem času. “Na voljo smo imeli 36 ur, da prijavimo 1500 navijačev. In v tem navalu prijav seveda prihaja do napak. Nekateri potniki so tako dobili drugačne vstopnice, kot so jih rezervirali. Mi vstopnic nismo zamenjali, ampak je enostavno prišlo do napake v procesu rezervacije,” je zatrdil.

Vstopnice so namreč delili na prizorišču in tako niso imeli dovolj vstopnic za tiste, ki so jih rezervirali po kategorijah. Nekatere navijače so tako prestavili iz tretje v četrto in iz druge v tretjo kategorijo. Ob tem je Majerle še poudaril, da oškodovanih zagotovo ni bilo 200 navijačev, pač pa le okoli 10 oziroma največ 15 navijačev.

Zgodba navijačev

Poiskali smo nekatere navijače, ki bi bili pripravljeni spregovoriti o dogajanju v Carigradu in incidentu glede kart. Kot sta mi povedala dva izmed njih, so bili razočarani predvsem zato, ker so želeli navijati skupaj. Le tako je lahko podpora našim športnikom res močna in takšna, kot si jo zaslužijo. Ker pa nekateri, in teh je bilo po navedbah obeh navijačev več deset in ne zgolj deset, niso dobili kart, ki so jih naročili, to ne bi bilo mogoče. Problematično je bilo že to, da sta imela oba bobnarja, kot tudi lastnik velike slovenske zastave, karte za sektor tri in štiri, kar bi pomenilo, da niti bobni, niti zastava ne bi mogli na tribuno, nam je povedala hči enega izmed bobnarjev.

Navijači so zato stvari vzeli v svoje roke in dokazali, da niso junaki le naši športniki, ampak tudi oni. Kot je povedal eden izmed navijačev so kljub temu, da nekateri niso imeli kart za drugi sektor, zasedli sedeže v drugem sektorju. Bobnarjem in lastniku velike zastave je najprej pomagal eden izmed slovenskih policistov in jim uredil, da so lahko prišli sedet v drugi sektor. “Nato pa smo se mi odločili, da gremo okoli 200 do 300 navijačev skupaj v dvorano in zasedemo sedeže za košem (torej v drugem sektorju). Varnostniki nas tam niso mogli vseh pregledati. Potem so sicer po zvočnikih trikrat pozvali tiste, ki ne sedijo na pravih mestih, da se presedejo na tista mesta, za katere imajo karte. Do nas so prišli tudi varnostiki, da bi nam pregledali karte, ampak smo mi v tistem samo razgrnili zastavo čez sebe. To smo naredili okoli dvakrat trikrat, tako da so potem obupali in zraven nas samo postavili policiste.”

Kljub zapletom s kartami so tako navijači ponovno dokazali, kaj je to pravi skupinski duh in naredili so vse, da so košarkarji dobili podporo, ki je gotovo pripomogla temu, da so se naši junaki domov vrnili z zlato medaljo.

Izbrani leteli s falconom
Privilegij, da se udeležijo finalne tekme in navijajo za naše zlate fante, so sicer po navedbah vlade imeli: premier Cerar, zunanji minister Karl Erjavec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, Jure Leben, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, Gregor Krajc, vodja kabineta predsednika vlade, Klemen Babnik, svetovalec predsednika vlade za mednarodno gospodarsko sodelovanje, Tanja Subotič Levanić, svetovalka predsednika vlade za integrirane komunikacije, ter uradni fotograf in varnostniki.

Izbrana vrsta pa je v Carigrad letela s falconom, ki ima sicer na voljo deset udobnih vladnih sedežev.

T. F.