Na današnji dan leta 1991: Sovražna JLA raketirala oddajnike na Krvavcu, Nanosu, Boču, Krvavcu, Kumu, v Domžalah in na Pohorju! V Ljubljani mig prebil zvočni zid!

Foto: Twitter

Čeprav lahko po Sloveniji nenehno na raznovrstnih srečanjih, proslavah in koncertih srečujemo nasmejane levičarje, ki paradirajo s simbolom rdeče zvezde in jugoslovanskim zastavami v rokah, je dejstvo, da je rdeča zvezda simbol sovražne JLA, ki je po tem, ko je Slovenija razglasila samostojnost, pričela z izvajanjem agresije nad novoustanovljeno državo. Na današnji dan, 2. julija 1991, je JLA raketirala oddajnike na Krvavcu, Nanosu, Boču, Krvavcu, Kumu, v Domžalah in na Pohorju.

JLA je z namenom onemogočanja obveščanja slovenske in evropske javnosti izvedla napade na oddajnike z letalskim raketiranjem, medtem ko se je oddajnika Pohorje lotila z obstreljevanjem s topovi iz mariborske vojašnice. V napadih so bili poškodovani vitalnih deli, med katere je mogoče šteti antenske sisteme, stavbe, stolpe, napajalne in energetske vode ter drugo opremo.

Eden izmed oddajničarjev na Krvavcu se je ponovno rodil
Na oddajnikih je bilo v času napadov 37 oddajničarjev in nekaj zaščitnih enot TO, poroča STA. Eden od oddajničarjev na Krvavcu je imel veliko srečo, saj ga je izstrelek zgrešil za pol metra. So ga pa doletele poškodbe, saj je bil sunek močan, zato ga je s silo vrglo na tla. Na Nanosu med oddajničarji ni bilo poškodovanih, saj so se pravočasno zatekli v kletne prostore, so pa rane utrpeli prisotni pripadniki TO in oskrbnik koče.

Foto: Twitter

Napad na Kumu se sicer ni končal tragično za oddajničarje, je pa poškodbam podlegel teritorialec. V Domžalah, kjer bodo napad na oddajnik drevi obeležili z odkritjem spominskega obeležja, je raketa padla na prostor, kjer se je nahajal eden izmed oddajničarjev, a ta na srečo ni utrpel poškodb. Poškodovanih ni bilo tudi pri obstreljevanju pohorskega oddajnika in oddajnika na Boču, slednji namreč ni imel osebja. Ni potrebno posebej poudarjati, da je v napadih na oddajniško mrežo nacionalne radiotelevizije nastala velika škoda, in sicer v vrednosti okrog 5,1 milijona evrov.

Foto: Twitter

Mig prebil zvočni zid nad Ljubljano
Na današnji dan se je Milan Kučan skupaj s slovenskim vodstvom srečal v Beljaku s tedanjim zunanjim ministrom Nemčije Hans-Dietrichom Genscherjem. Pestro je bilo tudi dogajanje v Ljubljani, ob 14.01 se je namreč v Ljubljani oglasil zračni alarm, minuto pozneje pa je mig prebil zvočni zid nad Ljubljano. Letalo je streljalo tudi na Ljubljanski grad. Sledilo je raketiranje mosta v Brežicah, s posledicami pa so jo odnesle tudi vasi Žejna, Čatež, Mrzla vas in novi most čez Savo.

Štiri letala so krožila nad Slovensko Bistrico, skupino letal je bilo opaziti nad Celjem. Mig nad Dravogradom je nekaj odvrgel in nadaljeval pot proti Ljubljani, kjer so letala letela v nizkem letu. V Radgoni so potekali boji, v katerih so bile uničene hiše in del gradu, na Hrušici se je razvnelo streljanje, spopadi pa so potekali tudi v Ormožu in Ajševici. Na ta dan ob 20.20 je pri Fernetičih letalo prebilo zvočni zid.

Hana Murn

 • Tedo Medo

  Ni treba naše vojne izenačevati v vojno v Vietnamu. Nič nam ni bilo hudega in vojne je bilo hitro konec. ker se je Janša zmenil s hrvaškimi politiki, da so blokirali prihod vojakov iz Srbije. Morda je to ena od skrivnosti, zaradi katere je vsaka naša oblast pokorna hrvaški.

  • ZatonMesecnikov

   Medo, z Vietnamom lahko primerjamo revolucionarni NOB, saj je vzela revolucija procentualno več življenj Slovencev, kot pa Vietnamcev v Vietnamu.

   V Srbiji je bil takrat katastrofalno slab odziv na vpoklic. Nasploh je bil na jugu tradicionalno slab (pod 50%) v Sloveniji pa tradicionalno dober (nad 90%). V tistem obdobju ni nihče ustavljal JNA, generali JNA so se pokazali tako katastrofalno nesposobni, da je bil Zahod (ki jim je dal proste roke za hitro akcijo v Sloveniji) šokiran. Umik iz Slovenije je bil samo zato, da se reorganizirajo na jugu in morda udarijo nazaj.

   Ko se je začelo na Hrvaškem, so se JNA in paravojaške tolpe zapletle v mestno vojskovanje v Vukovarju, to pa je dalo Hrvaški čas, da se približno oboroži. Avgusta 1991 je imela 20.000 kosov orožja, konec leta pa že 200.000. Pa tudi mnenje zahoda o možnosti nadaljnega obstoja Jugoslavije se je medtem spremenilo.

  • cosmosjasnovidec

   Ne vem kje si se ti takrat nahajal/a,ker bi ti moralo biti jasno,da izdajalski hrvatje niso iztrelili niti enega samega naboja ampak so agresorje kar tako spustili čez njihovo ozemlje.
   Na vso srečo se jim je pozneje to maščevalo,ko so te hrvaške svinje prav tako napadli srbi.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • NoName

  Kje si Turnšek z svojimi borci, čez nekaj let bo to sigurno kakšna vaša obletnica, kjer boste izpostavili zasluge NOB, da ni bilo še kaj hujšega:)

  • cosmosjasnovidec

   To delajo smrdljivci že dolga leta,ko so pa napadli srbski agresorji so pa ti pristaši NOB oziroma svinjaki sodelovali z srbskimi napadalci ter streljali na Slovence.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • Basileus

  Zakaj niso sestrelil tega letala?

 • Povprečen Državljan

  Sestrelitev neoboroženega helikopter ja s kruhom je bilo bolj pomembna.

  • cosmosjasnovidec

   Res je,ker je to bila sestrelitev navadnega smrdljivega izdajalca Slovenije ter agresorja na njo.
   Vsa sreča,da ga raketa ni zgrešila in je dobil tisto kar si je smrad zaslužil.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • Povprečen Državljan

  Četrtič:Hrčki niso ustavili niti enega jugovojaka.

 • Janez Kepic-Kern

  JAZ SEM BIL TAKRAT “POVPREČEN DRŽAVLJAN” – PRIZADEVEN, PRIJAZEN KNJIŽNIČAR,
  KI SEM LJUDEM RIHTAL OK KNJIGE, NJIM POTREBNE INFO ITD,
  TISTEGA PREBOJA
  ZVOČNEGA ZIDU – se spominjam.
  HVALA IZ SRCA
  T.KRKOVIČU, J. JANŠT
  IN OSTALIM PRAVIM OSAMOSVOJITELJEM ! LL.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  Soidnji 2povprečni državljan” meni deluje nekam – “podpovprečno” na veliko načinov.

 • Rododvni Vrtičkar

  ŽE 28 LET POSLUŠAM IN BEREM, DA JE SLOVENIJO NAPADLA JLA! A RES? JLA SO VODILI SRBSKI OFICIRJI ZA VELIKOS RBIJO. NAPADLI SO NAS SRBSKI OFICIRJI. ZAČNITE ŽE ENKRAT GOVORIT RESNICO OS RBSKI OFENZIVI NA SLOVENIJO, SAJ JE BILA DEL JLA TUDI SLOVENIJA. TOREJ SMO NAPADLI SAMI SEBE ALI KAJ? SRBSKI OFICIRJI SO NAS NAPADLI, AP ČRNOGORSKI. O TEM BO VEČ VEDEL KRKOVIČ!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!